1625
Permanent een waterdichte kelder?
Gepubliceerd: 14-06-2016 Laatste update: 30-04-2017

In ons regenachtige land hebben we vaak last van water in de kelder. Vooral in de herfst- en wintermaanden stroomt het bij duizenden mensen vol. Op natte voeten zit natuurlijk niemand te wachten. Daarnaast verandert een handige opbergruimte in een probleemsituatie. Je kan er namelijk niks meer in kwijt en de energierekening schiet ook nog eens omhoog. Een goed idee dus om na te denken over een permanente oplossing. Een kelderafdichting is echter niet iets waar veel mensen verstand van hebben. Daarom hebben we samen met de reparateurs van Van Toog een aantal punten op een rijtje gezet. Op deze manier heb je genoeg informatie om te zorgen dat je nooit meer last hebt van een lekke kelder.

Schakel een kelderexpert in
Ten eerste is het essentieel dat je een goede kelderreparateur inschakelt. Veel mensen proberen hun wateroverlast zelf op te lossen. Echter leidt dit in de meeste gevallen tot meer problemen. Een echte vakman heeft jaren ervaring in dit vak. Daarom weet hij precies hoe een kelder blijvend gedicht kan worden. Ook qua behandelmethode en werkwijze is een kwaliteitsvakman beter dan wij ooit zullen zijn. Hij weet het beste wat voor stoffen voor het beste resultaat zorgen. Elke kelder heeft weer een unieke afwerking, en door jaren ervaring kan een expert de beste inschatting maken. Zo weet je dat de kelder netjes en goed afgewerkt wordt achtergelaten. Kortom, laat het aan de professionals over!

Kies de beste behandelmethode
Ten tweede is het belangrijk dat je naar de behandelmethode van de reparateur kijkt. Hierin zitten namelijk duidelijke verschillen. Het gros van de vakmannen past de injectiemethode toe. Dit werkt alleen op de korte termijn. Na ongeveer 5 à 10 jaar ben je weer terug bij af. Kijk daarom naar experts die met de stof Krystol werken. Dit wordt op de vloer en muren gesmeerd, waarna het een paar centimeters intrekt. Zodra het in contact komt met water kristalliseert het. Op deze manier ontstaat er een aquarium-effect en kan er absoluut niks meer doorheen. Bovendien blijft Krystol permanent werkzaam. Een oplossing om dus mee oud te worden!

Ga met elk materiaal anders om
Het is erg belangrijk dat je voor elk materiaal een andere behandelmethode toepast. Je kan een kelder van metselwerk niet op dezelfde manier dichten als één van beton. Ook moet er anders worden omgegaan met verschillende afwerkingen die aanwezig zijn. Zo kan de Krystol niet bovenop verf en tegels aangebracht worden. Het uitslopen en afschuren is dan nodig. Bij het dichten van metselwerk is het belangrijk dat de raaplaag in een goede staat is. Het krystol heeft namelijk een laag nodig, waarop het zich kan hechten. In sommige gevallen moet de kelderexpert daarom eerst de raaplaag herstellen. Met een betonnen kelder kan je zelf prima de tegels verwijderen. Dit scheelt weer kosten. Bij een gemetselde constructie is dit af te raden, omdat je de raaplaag zo beschadigt. En dan ben je nog verder van huis.

Kom in actie en geniet weer van je kelder!
Het dichten van je kelder neemt natuurlijk vele voordelen met zich mee. Eindelijk kan je weer nuttig gebruik maken van deze ideale opslagruimte. Zo liggen je fotoalbums en flessen wijn weer veilig opgeborgen. Daarnaast merk je het ook in je portemonnee. Een lekke kelder zorgt namelijk voor hogere stookkosten en een slechtere isolatie. Ten derde heb je met een dichte kelder een gezondere leefomgeving, omdat er minder kans is op vocht en schimmel. Met deze tips kan je ervoor zorgen dat je kelder permanent water- en vochtvrij is. In de lange termijn bespaar je dus meer geld dan dat je verliest. Kortom, blijf er niet mee zitten en kom in actie!


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide