1960
Uit welke soorten ramen kan ik kiezen? Alle opties op een rij
Gepubliceerd: 10-03-2022

Er zijn verschillende types en soorten ramen. Welk type raam kies je het best en welke soort ramen hebben welke voordelen? We geven je een overzicht.

Soorten ramen

De prijzen van ramen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte of de vorm van het raam. Daarnaast is de kostprijs ook afhankelijk van het gekozen materiaal en het raamtype.

1. Pvc ramen

PVC ramen zijn de meest populaire ramen. Het zijn ramen van kunststof. De grootste troef van PVC ramen is dat ze niet duur zijn. Daarnaast isoleren PVC ramen erg goed en hebben ze een lange levensduur.

lookbook2025.png

Je hoeft PVC ramen amper te onderhouden. De ramen hebben een moderne uitstraling en zijn bestand tegen inbraken en brand.

2. Aluminium ramen

Aluminium ramen worden gemaakt uit nieuw of gerecycleerd aluminium. Ze zijn iets duurder dan PVC en houten ramen.

Aluminium ramen zijn erg stevig en hebben een strakke en moderne uitstraling. Ze hebben een hoge isolatiewaarde en vereisen bijna geen onderhoud. De levensduur van een aluminium raam is erg lang. Aluminium is dan ook een erg sterk materiaal. Aluminium ramen zijn in verschillende kleuren te koop.

3. Houten ramen

Houten ramen bestaan al eeuwen. Nog steeds is het een erg populaire optie. Ramen van hout hebben een warme, stijlvolle uitstraling en een uitstekende isolatiewaarde. Het materiaal is erg veelzijdig. Het onderhoud van houten ramen is niet moeilijk: je kan het oliën of schilderen.

Wat zijn de verschillende types ramen?

Er zijn verschillende raamtypes. Lees hieronder wat de voor- en nadelen zijn van deze ramen.

1. Vaste ramen

Vaste ramen zijn standaard ramen die niet geopend kunnen worden.

Dit type raam is het goedkoopste raam dat er is. Een vast raam heeft een goede luchtdichtheid en isolatiewaarde. Ze zijn geschikt voor nagenoeg elke ruimte in het huis. Ze worden vooral gebruikt vooraan in de woning.

Het grootste nadeel is dat verluchten niet mogelijk is. Wel kan er een ventilatierooster geplaatst worden om voor voldoende verluchting te zorgen. Ook een rolluik kan geïnstalleerd worden. 

2. Valramen

Valramen, ofwel kiepramen, vallen naar binnen open door de scharnieren onderaan. Deze ramen kunnen zowel opendraaien als kiepen. Ze zijn ideaal om ruimtes te verluchten. Dankzij hun goede ventilatie wordt dit raam dan ook vaak gebruikt in badkamers of toiletten. Ook wordt een valraam wel eens als dakraam geplaatst.

3. Schuiframen

Schuiframen zijn één van de meest populaire raamtypes geworden. Je kan ze openschuiven in plaats van opendraaien. Vaak worden ze gebruikt als buitendeur, als doorgang naar de tuin of het balkon.

Het grote voordeel van schuiframen is dat het plaats bespaart. Ze laten veel zonlicht binnen en zijn erg geschikt voor kleinere ruimtes. Zo’n raam kan ook goed ventileren, je kan er een vliegenraam voor plaatsen.

Er zijn verschillende soorten schuiframen. Zo zijn er enkelvoudige schuifsystemen, maar ook schuiframen met een kiepsysteem en schuif- en draaisystemen.

4. Draaikiep ramen

Draai-kiepramen zijn zowel open te draaien als te kiepen. Deze veelzijdige ramen zijn zowel winter- als zomerproof. In de winter kiep je het raam open voor ventilatie, zonder dat je het hele raam hoeft te openen. In de zomer draai je het raam volledig open zodat jouw huis goed kan luchten.

5. Dakramen 

Dakramen zijn ideaal om maximaal lichtinval te verkrijgen op de bovenste verdieping of de zolder. Velux is het bekendste merk van dakramen.

Welk glastype kies ik best?

Welke soort en type raam je kiest is persoonlijk en is afhankelijk van je situatie en persoonlijke voorkeur. Wel is het aangeraden om voor dubbele of triple beglazing te kiezen. Dit isoleert veel beter en dempt ook het geluid beter.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide