3129
Ruimtes inmeten
Gepubliceerd: 15-06-2017

Het inmeten van ruimtes komt niet alleen vaak voor in de bouwbranche maar ook gewoon bij particulieren. Wil jij bijvoorbeeld je nieuwe woning gaan behangen, de vloer bekleden of de muren gaan verven? Dan is de eerste stap om erachter te komen wat de afmetingen zijn van de ruimte, met die kennis kan je de hoeveelheid verf of behang nauwkeurig inkopen. “Meten is weten” is immers een veel gebruikte uitdrukking. Afstand meten is een belangrijke stap die dan ook nauwkeurig moet worden uitgevoerd.

Uiteraard is afstand meten met een rolmaat of een duimstok een optie, maar daar zitten toch wel wat nadelen aan. Om op die manier de afstanden te gaan meten ben je afhankelijk van de lengte van die duimstok of die rolmaat. Gevolg is meestal dat je bij het opmeten behoorlijk wat stappen moet verrichten om de maten op te meten. De kans op meetfouten is daarom ook groter.

Dit kan allemaal veel beter en sneller uitgevoerd worden met een afstandsmeter. Door een eenmalige aanschaf van een elektronische afstandsmeter, bezit je een gereedschap waar je lange tijd profijt van zal ervaren. Ruimtes en afstanden opmeten wordt nu veel eenvoudiger en nauwkeuriger met deze meter.

lookbook2025.png

Vele modellen kunnen meer dan afstanden meten, er zijn diverse aanvullende opties aanwezig op de nieuwste meters. Voor architecten, bouwpersoneel, klusbedrijven en makelaars is een elektronische afstandsmeter onmisbaar. Snel en effectief wordt de ruimte ingemeten en de maten vastgelegd. Bij iedere klus of verbouwing is de afstandsmeter een zeer handig hulpmiddel die jou veel tijd en moeite bespaart.

Wat voor afstandsmeters zijn beschikbaar?

Er zijn in principe twee type meters die kunnen worden gebruikt. Er is de ultrasoon afstandsmeter en de laser afstandsmeter. Wij zullen kort naar beide technieken kijken.

Ultrasoon afstandsmeter
Een ultrasoon afstandsmeter stuurt in feite een ultrasoon signaal af naar het op te meten punt. Een ultrasoon signaal is eigenlijk een serie van geluidsgolven met een hele hoge frequentie, zo hoog dat onze oren het niet kunnen horen. De methode wordt ook wel echografie genoemd. Het verzonden signaal wordt op het meetpunt gereflecteerd en komt als een onhoorbare echo terug naar de meter. De tijdsperiode die dit signaal erover doet om terug te keren naar de afstandsmeter wordt geregistreerd. Op die manier wordt nu de afstand berekend.

Ultrasone afstandsmeting is een eenvoudige methode en het prijsniveau van deze afstandsmeter is relatief laag. Deze meters zijn uitermate geschikt en betrouwbaar voor lege ruimtes. Een nadeel is wel dat als er obstakels in de ruimte aanwezig zijn, dit van invloed is op de nauwkeurigheid van de meting. Denk daarbij aan opstaande tussenmuren, schuine oppervlaktes, wind en dergelijke. Als dit soort factoren in de ruimte zijn, kunnen meetfouten snel optreden bij ultrasoon afstand meten. Deze meetmethode is daarom niet geschikt voor buitenmetingen of in ruimtes met veel inboedel en ongelijkheden.

Waar deze methode wel erg goed werkt is in lege kamers in bijvoorbeeld een leegstaande woning of bedrijfsruimte. Voor metingen buiten of in ongelijke ruimtes, is de laser afstandsmeter aan te raden.

De laser afstandsmeter
Ook bij de laser afstandsmeters wordt er een signaal, een laserstraal, verzonden naar het meetpunt. Meestal is dit meetpunt een tegenoverliggende muur of kolom. De laserstraal wordt ook hier weer teruggestuurd naar de meter. Ook bij deze digitale afstandsmeter wordt de afstand berekend door de tijd van reflectie te registreren.

In feite kan je op deze manier elke gewenste afstand meten in de ruimte die jij wilt meten. Staat er geen muur of kolom, dan zou je een stuk plaat kunnen gebruiken om daar de laserstraal op te richten. De laserstraal doet in principe hetzelfde als een rolmaat, hij meet de afstand van het ene meetpunt naar het andere meetpunt op. Alleen is een digitale afstandsmeter veel sneller, nauwkeuriger en efficiënter in gebruik.

Na het richten van de laserstraal op het meetpunt, druk je eenvoudig op de knop. Vervolgens wordt de afstand berekend en afgelezen op het digitale scherm. Deze eenvoudige manier van meten wordt uitgevoerd in niet meer dan een seconde.

Deze afstandsmeter is niet zo gevoelig voor externe invloeden zoals wel het geval is bij een ultrasoon afstandsmeter. De laser afstandsmeter kan binnen en buiten worden toegepast. De nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van deze afstandsmeter is erg groot. Kleine of lange afstanden zijn geen probleem. Grote fabriekshallen en opslagruimtes worden allemaal ingemeten met deze meter. De meter heeft tevens de mogelijkheid om hoogtes, oppervlaktes en volumes te berekenen. Dit is een groot voordeel voor architecten en aannemers die dit soort informatie nodig hebben voor het maken van hun offertes.

Soms kan dit type meter wel enige negatieve invloed ondervinden van bijvoorbeeld sterke zon, regen en nevel. Vooral bij gebruik buiten zal het moeilijk zijn om de laserstraal te kunnen zien reflecteren op een oppervlak waar veel zon op staat. Er is hier wel een oplossing voor, door het dragen van een speciale laserbril. Dan zijn ook bij fel zonlicht de laserstralen alsnog zichtbaar.

Wat is het meetbereik van een afstandsmeter?
Het meetbereik van de meeste laser afstandsmeters ligt tussen de 0,05 meter tot 200 meter. Is het nodig grotere afstanden op te meten,dan zou je de lange afstand in stukken van 100 meter kunnen opsplitsen en een doelplaat kunnen gebruiken. Deze doelplaat wordt dan steeds je nieuwe uitgangspunt voor de volgende meting.

Een afstandsmeter kan eventueel worden gemonteerd op een statief. Dit is heel handig en geeft een stabiele en nauwkeurige meting. Dit voorkomt trillingen van de hand en een ver doel kan makkelijker geraakt worden. De meetnauwkeurigheid verschilt per model. Over het algemeen geeft een afstandsmeter bosch een meetnauwkeurigheid van ± 1,0 mm of ± 1,5 mm van het totale meetbereik.

Enkele toepassingen van deze meter
Zoals wij hebben besproken is deze afstandsmeter ideaal bij jouw eigen kluswerkzaamheden, en het verbouwen van je huis. In de wereld van de vakman is dit apparaat niet meer weg te denken. Bij het bouwen of renoveren van woningen, kantoorpanden, opslagruimtes, kassen en stellages is deze afstandsmeter van groot belang. Ook een hovenier kan deze afstandsmeter goed gebruiken voor het inmeten van de tuin.

De afstandsmeter die is uitgerust met de functie van oppervlakteberekening heeft een grote meerwaarde. Als je namelijk het oppervlak weet van een muur of een hele ruimte, dan kan je snel bepalen hoeveel materiaal je nodig hebt. Het geeft je nu een indicatie voor de hoeveelheid verf of behang, laminaat of aantal tegels, of het aantal vierkante meters vloerbedekking die je nodig hebt om de ruimte aan te kleden.

Voor het bepalen of er genoeg ruimte is voor de meubels en kasten, kan je nu snel en eenvoudig hoogtes en breedtes zien door middel van deze afstandsmeter. Zo kan je de inrichting van de ruimte goed voorbereiden.

Samengevat: een afstandsmeter is een meer dan handig stuk gereedschap. Waar er ook gebouwd of verbouwd wordt, of waar er ook een ruimte moet worden aangekleed, de afstandsmeter is de eerste stap om dit te realiseren. Meetfouten en teveel of te weinig materiaal inkopen, dat behoort allemaal tot het verleden. Snel en nauwkeurig meten met deze afstandsmeter is mogelijk door slechts de knop in te drukken en de waarde af te lezen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide