Bij het woord ‘stucloper’ zullen veel mensen nog denken aan kartonnen verpakkingen op de vloer. Wat niet gek is, want vroeger werden vloeren vaak afgedekt met karton om de vloer zo te beschermen tijdens verbouwingen en met name tijdens het stucen. Maar dat karton was sterk en stug, waardoor het neerleggen en opruimen vaak veel tijd kostte. Daarom is er tegenwoordig een verbeterde variant op de markt.
Wat is een stucloper?
Een stucloper is dus een afdekmateriaal waarmee je vloeren tijdens een verbouwing kunt beschermen, bijvoorbeeld tijdens schilder- of renovatiewerkzaamheden. Met een stucloper zorg je ervoor dat verf, gereedschap of ander materiaal de vloer tijdens het verbouwen niet kan beschadigen. Waar stucloper vroeger nog een restproduct was, wordt het tegenwoordig geproduceerd in de fabriek. De stuclopers van tegenwoordig zijn nog steeds waterdicht, maar een stuk dunner en lichter waardoor ze makkelijk neer te leggen en weer op te ruimen zijn. Voor het gebruiken van een stucloper, is het zaak dat eerst al het meubilair wordt weggehaald. Vervolgens kun je de stucloper uitrollen op de plek waar je wilt gaan klussen. Ben je klaar met klussen? Dan kun je de stucloper heel makkelijk weer oprollen en bij een volgende klus of verbouwing nog een keer gebruiken.
De voor- en nadelen van een stucloper
Een stucloper zorgt er dus voor dat je vloer tijdens het klussen wordt beschermd. Het materiaal waarvan de stucloper is gemaakt is dempend, wat ervoor zorgt dat er minder geluidsoverlast is. Dit kan erg fijn zijn in een lege ruimte waar geluid snel kan gaan echoën. Een stucloper minimaliseert dit geluid, doordat deze het geluid absorbeert. Daarnaast zijn stuclopers vaak licht van gewicht en UV- en waterbestendig. Let hier wel goed op, want niet alle stuclopers zijn dun en licht. Veel bouwmarkten verkopen nog stuclopers gemaakt van dik karton, waardoor je meer tijd kwijt bent aan het neerleggen en opruimen van de stucloper. Ook zijn deze, relatief gezien, duurder dan de professionele rollen bij de specialist.