In Nederland vinden ieder jaar duizenden inbraken in woningen plaats. Omdat je huis juist een plek moet zijn waar je je veilig en volledig thuis moet voelen, is het aan te raden om zelf je woning goed te beveiligen. Er is natuurlijk altijd een kans dat er ingebroken wordt; zelfs met de beste beveiliging ter wereld kruipt het spreekwoordelijke bloed waar het niet gaan kan. Als je dit proces echter zelf kunt vertragen, waardoor het minder interessant is om voor een inbreker naar binnen te gaan, waarom zou je dat dan niet doen? Daarom hebben we in dit artikel vijf eenvoudige én efficiënte tips voor je verzameld omtrent het goed beveiligen van je woning.
Check hoe veilig je voordeur is
Wist je dat een groot deel van de inbrekers via de voordeur naar binnen sneakt? Daarom is het verstandig om er in ieder geval voor te zorgen dat je voordeur zo goed beveiligd is, dat deze niet kan worden opengemaakt, ingetrapt of ‘geflipperd’. Zorg er dus voor dat je écht kwalitatieve sloten op de voordeur hebt zitten, zoals een meerpuntsslot. Dergelijke sloten zitten op meerdere punten vanuit de deur vast in de muur, waardoor ze moeilijk te forceren zijn. Kies hierbij ook voor een anti-inbraakstrip waarmee de sluitnaad van de deur volledig wordt afgesloten. Op die manier kunnen inbrekers de deur niet flipperen met een pasje of een stuk plastic. Het wijst voor zich om de voordeur altijd op slot te draaien wanneer je weggaat, in combinatie met de juiste voorzorgsmaatregelen maak je het een inbreker heel lastig om zo binnen te komen. Een slotenmaker Amsterdam of op andere locaties in Nederland kan je helpen met het beveiligen van je voordeur.
Zorg dat je woning zichtbaar is
Woningen die over een voortuin beschikken, zijn vaak iets meer verscholen dan huizen die direct aan de stoep staan. Inbrekers maken gebruik van dergelijke kenmerken: des te minder een huis opvalt, des te interessanter het is voor dieven om je huis binnen te gaan. Zorg er daarom altijd voor dat je woning zichtbaar is: inbrekers willen immers alles behalve zichtbaar zijn. Gebruik hierbij buitenverlichting die automatisch op beweging aangaat en hang eventueel beveiligingscamera’s op; al is dat alleen al om inbrekers af te schrikken. Mensen die dichtbij de snelweg wonen moeten hier extra op letten: uit onderzoek blijkt dat inbrekers vaker inbreken bij huizen die dichtbij de snelweg te vinden zijn. Dit omdat ze dan makkelijker én sneller kunnen vluchten.
Maak je achterdeur veiliger
Hoewel de voordeur dus de meest gebruikte plek is om naar binnen te glippen, kiezen inbrekers ook vaak voor de achterdeur in de tuin. Deze plek valt minder op voor eventuele pottenkijkers én de achterdeur is gemakkelijk(er) om te forceren. De deur gaat namelijk naar buiten open, waardoor de deur met een beetje kracht al eenvoudiger is om open te maken. Kies ook bij de achterdeur voor een meerpuntsslot, een anti-inbraakstrip en bijvoorbeeld een deurketting of een raamsluiting met cilindersluiting die je van de binnenkant dicht kunt doen.
Zorg voor een bewoonde indruk
Inbrekers houden er niet van wanneer een woning druk bezocht is. Maak daarom altijd een bewoonde indruk, óók wanneer je er niet bent. Staat er een vakantie voor de deur? Ga met een gerust gevoel weg en installeer een timer voor je lampen. Sluit de gordijnen deels, zodat men niet precies weet of er wel of niet iemand thuis is. Plaats een timer in iedere kamer, ook boven. Zorg hierbij dat de verlichting in de slaapkamer of badkamer op verschillende tijden van elkaar aan worden gezet. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen dat de buurvrouw of een familielid zo nu en dan even langskomt voor de post en de planten. Laat diegene dan direct een beetje rommelen met de gordijnen of de kussens op de bank zodat het lijkt dat er iemand is of geweest is. Breng inbrekers vooral in verwarring, zodat ze niet 100% weten of je er wel of niet bent. Ze zullen eerder ergens proberen in te breken wanneer ze zeker weten dat je weg bent.
Op vakantie? Kies voor een huisoppas
Ga je voor een langere tijd weg? Dan is het wel zo prettig om iemand in je woning te hebben die de boel een beetje in de gaten kan houden. We zien dat steeds meer mensen kiezen voor een zogeheten huizenoppas; iemand die gratis of voor maandhuur in je huis komt wonen, waarbij je zelf afspraken vastlegt omtrent geld, verzorging van dieren of planten et cetera. Een groot bijkomend voordeel is dat je huis vrijwel altijd bewoond is in de tijd dat je weg bent. Tel daarbij op dat je iemand anders ook vaak een plezier doet met het wonen op een andere plek dan normaal. Sommige mensen doen dit omdat ze zelf geen geld of tijd hebben om echt op vakantie te gaan. Zo zijn beide partijen tevreden én is je woning goed beveiligd.