Begint jouw baby’tje te kruipen of zelfs al te lopen? Dan wordt het tijd om nog eens kritisch naar je huis te kijken. Je kindje gaat vanaf nu op ontdekkingsreis en hij kan daarbij tegen flink wat gevaarlijke situaties aanlopen. Hoe kan je als ouder ongelukken in huis voorkomen? Oudermatch.nl heeft voor jou een checklist opgesteld voor een kindvriendelijk thuis.
Scherp en puntig
Laten we beginnen bij scherpe en puntige voorwerpen, zoals: tafels, stoelen, kastjes, etc. Zeker de kleintjes die net beginnen met lopen zijn nog erg wankel. Af en toe een blauwe plek en dat ze zich een keertje stoten is dan ook niet te voorkomen. Maar je kunt de val wel verzachten door hoekbeschermers om puntige hoeken van meubels te plaatsen.
Dan zijn er nog andere puntige en scherpe voorwerpen in de vorm van messen, vorken en scharen. Berg ze veilig op in een la met kinderslot, om te voorkomen dat je kleine spruit er mee gaat spelen.
Elektrisch
Maak gebruik van stopcontactbeveiliging om te voorkomen dat je baby’tje zijn vingers of andere voorwerpen erin steekt. Plaats de beveiliging sowieso voor stopcontacten waar je kleintje bij kan. Dit zijn in ieder geval stopcontacten op een hoogte lager dan 150 cm.
Ook snoeren zijn erg interessant. Bundel deze samen met kabelmanagement of probeer ze weg te werken. Check vervolgens de badkamer op elektronische apparatuur. Je wilt niet dat de haardroger per ongeluk het bad wordt ingetrokken.
Los- staand of liggend
Kleintjes rennen, spelen, klimmen, vallen en staan weer op. Maak het huis zo veilig mogelijk voor ze en zorg ervoor dat meubilair goed vast staat. Monteer bijvoorbeeld kasten tegen de muur, zodat ze niet om kunnen vallen als je kindje erin klimt. Verwijder ook (tijdelijk) tafel- en vloerkleden. Vloerkleden geven wat extra struikelgevaar en een tafelkleed wordt zo met servies en al van tafel gerukt.
Heet
Kleintjes kunnen nog niet zo goed inschatten wat wel en niet gevaarlijk is. Zo ligt verbrandingsgevaar op de loer. Wees hiermee zeer zorgvuldig. Zorg ervoor dat de stelen van pannen altijd naar binnen wijzen en dat je kind niet zonder toezicht door de keuken dwarrelt. Idealiter plaats je een hekje voor de keuken.
Gebruik je warm water uit de kraan? Draai daarna dan nog even de koude kraan aan. Zo is het water in de leiding al wat afgekoeld als je kleintje deze gebruikt. En als de verwarming weer aan gaat, hou je kindje dan in de gaten wanneer deze een paar graden naar boven wordt gedraaid.
Stikken
Babytjes stoppen, zodra ze het kunnen, van alles in hun mond. En dat kan best gevaarlijk zijn. Check daarom goed al het speelgoed op stikgevaar. Denk hierbij aan onderdelen die snel los kunnen raken of speelgoed dat erg klein is. Dit zijn bijvoorbeeld kraaltjes, knoopjes, oogjes, etc.
Giftig
Er zijn verschillende producten die giftig zijn voor je kindje. Denk aan medicijnen, schoonmaakmiddelen, maar ook verschillende planten kunnen giftig zijn. Zorg er dus voor dat schoonmaakspullen en medicijnen achter slot en grendel staan en dat giftige planten het huis uit gaan of ergens hoog op een kast komen te staan.
Alleen
Tot slot willen we nog als tip meegeven om je kleintje niet uit het oog te verliezen. Zeker als ze beginnen met kruipen of lopen. Ze zijn ineens vliegensvlug en dan zit een ongeluk in een klein hoekje. Werk je thuis of kun je niet altijd je aandacht op je kleintje gericht hebben? Dan is het wellicht een idee om een oppas aan huis aan te nemen.