De rookmelder is inmiddels in de meeste huishoudens wel een vaste gast geworden. Dit komt onder andere door de aandacht van de overheid voor dit onderwerp én de verplichting om deze in je huis te monteren. Toch ligt er binnen je huis nog een gevaar op de loer. Een gevaar waar je weleens iets over hoort door een klein berichtje in de krant, maar waar grootse aandacht vaak voor ontbreekt. Dit is het gevaar van koolmonoxide. Wij leggen je uit waarom je dit gevaar echt serieus moet nemen.
Koolmono.. wat?
Koolmonoxide is een stof die vrijkomt wanneer koolstof houdende stoffen zoals hout, olie en aardgas niet volledig worden verbrand. Wanneer er te weinig zuurstof bij de verbranding komt, wordt er minder CO2 geproduceerd en ontstaat er een kans dat er koolmonoxide ontstaat. Een technisch verhaal, maar geloof ons; werkelijk een sluipmoordenaar.
Een ongeziene gast
Het verraderlijke aan dit stofje is namelijk dat je het niet ziet, hoort, ruikt of proeft. Het enige wat het doet, is dat het je kan verdoven. Als dit aan de hand is, is het vaak al te laat. Stel je voor dat het gebeurd tijdens je slaap, over de gevolgen hoeven we het niet te hebben. Je raakt ongemerkt in coma en je overlijdt…
De oplossing
Gelukkig zijn er tegenwoordig geavanceerde oplossingen om dit gevaar binnenshuis te tackelen. Dus mocht je over zo’n gezellige gaskachel beschikken, dan is ook koolmonoxidemelder echt een must.
Maar het is niet alleen de gaskachel die een potentieel gevaar oplevert. Ook zaken waarvan je het minder snel verwacht, brengen een risico met zich mee. Hierbij moet je denken aan een boiler, geiser of cv-installatie.
Plaats hem slim
Het is dan ook aan te raden bij het plaatsen van een koolmonixidemelder te kiezen voor een strategische plek qua ophanging. Hij moet in de buurt bij ‘het gevaar’ hangen maar ook weer op een strategische plek zodat je hem luid en duidelijk hoort. Gezien de plaats van ophanging én de verplichting van een rookmelder zijn deze twee prima te combineren in één product.
Daarnaast is het mogelijk om een koolmonoxidemelder aan te schaffen die je kunt koppelen aan je smartphone. Zodra er zich dan een gevaar aandient in je woning, krijg je een signaal op je telefoon. Zo kun je adequaat handelen zonder dat er slachtoffers vallen.
Waarom de overheid deze melder niet verplicht stelt? Misschien omdat er steeds meer gasloze huizen en wijken komen. Maar wij snappen dit eigenlijk niet. De investering is super klein, de gevolgen die dit gevaar met zich mee kunnen brengen enorm.
Dus geef vandaag nog gas, en bestel die melder!
Lees ook:
Waar rook is... is een rookmelder