De woning in de zomermaanden ventileren is vaak een fluitje van een cent. We zetten veel vaker onze ramen lekker open, hangen de was buiten en ook de deuren naar de tuin of het balkon staan veelvuldig open. In het najaar en in de winter is het een stuk lastiger om de woning lekker te ventileren. Het is een stuk vochtiger buiten, vaak veel te koud om alle ramen en deuren open te zetten en ook alle kookluchtjes blijven veel meer hangen in huis.
Toch is ventileren in het najaar en in de winter geen overbodige luxe. We brengen veel meer tijd binnen door, de verwarming staat lekker te draaien en het vocht van bijvoorbeeld de douche blijft veel gemakkelijker in huis hangen als de ramen dicht zijn. Hierdoor heb je juist in deze tijd van het jaar veel sneller kans op bijvoorbeeld schimmelvorming of opeenhoping van fijnstof.
Vroeger was het verversen van de lucht in huis een stuk gemakkelijker. De huizen hadden nog veel gaten en kieren waardoor de luchtstroom plaats kon vinden. Tegenwoordig zijn de moderne huizen kierdicht gebouwd waardoor er een andere manier van ventilatie moet plaatsvinden. Tegenwoordig is zelfs in het bouwbesluit vastgesteld hoeveel ventilatie er in de woning nodig is.
Naast de traditionele manier van ventileren, het luchten door het openzetten van de ramen en via ventilatieroosters kan je ook kiezen voor mechanische ventilatie met een warmte terugwinsysteem. Hierbij wordt de verwarmde lucht van binnen afgevoerd naar buiten en vice versa komt er van buiten weer frisse lucht naar binnen. Dit gaat doormiddel van een elektrische ventilator. Wel is het van belang om altijd de ventilatieroosters in huis open te laten staan.
Een andere optie is balansventilatie. Dit geeft een goede balans van in en uitgaande lucht en heeft als voordeel dat de vaak koudere buitenlucht die naar binnen toe wordt aangevoerd ook verwarmd wordt. Deze methode heeft een rendement van maar liefst 95% waardoor het bijna geen gas en dus extra geld kost.
Wil je meer weten over ventileren neem dan eens een kijkje op de website van ventilatieshop.com. Zij bieden diverse soorten ventilatoren waaronder een buisventilator die geschikt is voor de kleinere ruimtes met kortere afvoerkanalen in de muur zoals de wc of een kanaalventilator die geschikt zijn voor de langere afvoerkanalen.
Het ventileren van de lucht is zeker geen energieverspilling. Je voert namelijk ook vochtige lucht af tijdens het ventileren waardoor er een drogere lucht in huis ontstaat. Deze droge lucht is gemakkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. Bij vochtige lucht in huis voelt het vaak kouder aan waardoor we de verwarming hoger gaan zetten.