Domotica is helemaal hip! Domoti- wat? Toegegeven, de term moet nog eventjes landen maar waarschijnlijk ben je wel bekend met de toepassingen. Domotica houdt in dat tot voorheen ‘domme’ huishoudelijke apparatuur ‘slim’ gemaakt wordt: oftewel, je creëert een smarthome. Enige dat je nodig hebt naast de apparatuur, is een interessante smartphone. De mogelijkheden zijn hierbij eindeloos: je kunt deze apparaten controleren op werking, op afstand instellen en soms zelfs compleet herprogrammeren. Onder domotica vallen onder meer koelkasten, lichten, thermostaten en soms zelfs complete huizen. Zo heftig hoef je het niet direct te maken, maar met een interessante smartphone en wat andere slimme apparaten kom je al een heel eind. In dit artikel bekijken we wat je allemaal wel niet in en om je huis kunt regelen met enkel je telefoon als afstandsbediening.
Maak ieder moment speciaal
Te beginnen met de verlichting. Verlichting is een cruciaal onderdeel van een gezellig huis. Te weinig licht zorgt voor een ongezellige sfeer, terwijl teveel verlichting weer iets té veel van het goede is. Je krijgt tegenwoordig steeds meer slimme lampen op de markt. Deze lampen hebben een uitgebreid kleurenpalet en kunnen afgestemd worden op praktisch iedere omstandigheid. Wanneer je bijvoorbeeld een spannende film aan het kijken bent dim je de lichten, terwijl je bij het aanschouwen van een mooie natuurdocumentaire juist kiest voor bijpassende groene sfeerverlichting. Veel van deze lampen zijn door middel van een app op je telefoon te besturen. Deze apps zijn zowel voor iOS als Android telefoons te verkrijgen.
Naast dat het leuk is om je verlichting zo precies te kunnen instellen, bespaart het ook een hoop geld. Veel traditionele verlichting straalt altijd op volle kracht lichtstralen uit, terwijl dit vaak niet nodig is.
Maximale veiligheid dankzij slimme camera’s
Uiteraard wil je ook een huis dat veilig aanvoelt. Hiervoor zijn er diverse camera’s op de markt die makkelijk te bedienen zijn met een app. Hiermee kun je de ruimte die de camera monitort op afstand in de gaten houden. Bij sommige camera’s, waaronder velen van Foscam, kun je zelfs op afstand het apparaat besturen. Binnen het duurdere segment van de camera’s bestaat er zelfs de mogelijkheid om automatisch een bericht te krijgen zodra de sensor iets opmerkelijks registreert. Je kunt camera’s daarmee uitbreiden met onder meer sensoren en complete veiligheidssystemen. Deze systemen registreren bijvoorbeeld bepaalde luchtwaarden in en rondom je huis.
Nooit meer iets weg hoeven te gooien door voorraadbeheer
De tijd dat een koelkast slechts diende als apparaat om je boodschappen koel te bewaren, is sinds een paar jaar definitief voorbij. Onder meer fabrikanten als Samsung hebben zich de afgelopen jaren toegelegd op het ontwikkelen van koelkasten die jouw leven een stuk gemakkelijker maken. Zo kun je bijvoorbeeld met je Samsung Galaxy telefoon je koelkast op afstand instellen, de temperaturen meten en eventuele fouten direct verhelpen. Het meest handige van een slimme koelkast is echter waarschijnlijk nog wel de voorraadbeheer optie. Dankzij de ingebouwde camera van de koelkast kun je op een afstand bekijken wat je nog in je koelkast hebt staan. Zo weet je wanneer je in de supermarkt staat altijd wat je nog in huis moet halen, en wat binnenkort overstuur gaat.
We hebben ons in dit artikel beperkt tot enkele basis toepassingen van smarthome oplossingen. De mogelijkheden zijn echter eindeloos! Denk hierbij aan automatisch ingestelde besproeiers voor je tuin, slimme thermostaatmeters, op afstand bestuurbare ovens en ga zo maar door!