Wist je dat slechts 1 op de 3 mensen bij aankoop van een bestaande woning een bouwkundige keuring laat uitvoeren? Dat is natuurlijk hartstikke zonde, want met een keuring heb je meer inzicht in de technische en onderhoudsstaat van de woning. Zo verklein je de kans op verborgen gebreken en voorkom je dat je na aankoop te maken krijgt met onverwachte onderhoudskosten.
Vooral veel starters zijn vaak niet op de hoogte van de mogelijkheid om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dat is natuurlijk een gemiste kans, want zo’n keuring geeft je als koper meer zekerheid. Wil je weten waarom een bouwkundige keuring uit laten voeren een verstandige keuze is? Je leest het in dit artikel.
Wat is een bouwtechnische keuring?
Een bouwkundige keuring wordt ook wel bouwtechnische keuring genoemd en is kortgezegd een onafhankelijke visuele inspectie van een woning door een bouwkundig expert. Aan de hand van deze inspectie wordt er een bouwkundig rapport opgesteld. Dit rapport geeft inzicht in de huidige technische en onderhoudsstaat van de woning. Zijn er aanwezige gebreken? Dan geeft de kostenraming in het bouwkundig rapport inzicht in de directe verbeterkosten. De kostenraming bestaat uit drie soorten kosten, namelijk: kosten op termijn, verbeterkosten en directe kosten. Zo weet je als koper precies welke kosten je in de toekomst kunt verwachten.
Voldoe aan de mededelings- en onderzoeksplicht
De verkopende partij van een woning heeft een mededelingsplicht. Dit houdt in dat ze verplicht zijn om als hun woning gebreken heeft dit aan kopers te melden. Voor de kopende partij geldt een onderzoeksplicht, waardoor jij verantwoordelijk bent om zo goed mogelijk de huidige staat van de woning te onderzoeken. Alle zichtbare gebreken, behoort tot de onderzoeksplicht van de koper. Wanneer je ervoor kiest om een bouwkundige keuring uit te laten voeren, dan voldoe je automatisch aan de verplichting. Zowel verkopers als kopers kunnen een bouwkundige keuring uit laten voeren, maar meestal kiest de kopende partij voor een bouwtechnische keuring.
Wil je een bod uitbrengen, maar wil je zeker weten wat de staat van de woning is? Vraag dan een bouwkundige keuring aan.
Is een bouwkundige keuring verplicht?
Sinds 1 februari 2018 staat er standaard een bouwkundig voorbehoud in het koopcontract van een huis. Deze ontbindende voorwaarde is tegenwoordig dus standaard. Een bouwkundige keuring is niet verplicht, maar zorgt wel voor meer zekerheid en een sterke onderhandelingspositie.