Een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker wanneer je gaat verbouwen. Zo voorkom je onnodige stress. En met de onderstaande tips verloopt jouw verbouwing een stuk soepeler.
Zet alles goed op een rijtje
Ga niet willekeurig met de sloophamer aan de slag voordat je precies weet wat je wil. Een verbouwing van de keuken of badkamer betekent mogelijk dat leidingen verlegd moeten worden en dat de vloer daarom moet worden opengebroken. Bedenk je bij het verbouwen van je woning ook hoe je je woning meer waard kunt maken. Zo doe je direct een investering voor wanneer je het huis ooit wil verkopen. Kunststof kozijnen, een aanbouw en duurzame maatregelen kunnen de woning bijvoorbeeld interessanter maken voor toekomstige kopers. Badkamer- en keukenverbouwingen zijn daarentegen echt smaakgevoelig. Hiermee verhoog je niet direct de waarde van je woning, omdat de smaak van kopers zomaar anders kan zijn dan die van jou.
Regel de financiën
Ga niet verbouwen voordat je duidelijkheid hebt over de verbouwkosten. Dit is belangrijk bij het bepalen van de financiering. Mogelijk kun je de verbouwkosten dekken met een verhoging van de hypotheek of door een extra hypotheek af te sluiten. Daarvoor heeft de bank vaak een offerte van een aannemer nodig. Is er geen ruimte binnen de hypotheek? Mogelijk kun je een persoonlijke lening afsluiten. Vergelijk verschillende leningen om een beeld te krijgen van het bedrag dat je mogelijk kunt lenen en de rente. Een persoonlijke lening afsluiten levert fiscaal voordeel op. Je mag bij deze leenvorm namelijk de rente aftrekken van de belasting wanneer de lening een verbouwing financiert.
Houd rekening met aanvullende kosten
Een offerte van een aannemer geeft duidelijkheid maar er zijn altijd extra kosten waar je rekening mee moet houden. Voor sloopafval heb je een container nodig, mogelijk rekent de gemeente bouwleges en wanneer de fundering moet worden uitgegraven zul je een kraan moeten huren. Verder bezoek je de bouwmarkt vaker dan je vooraf denkt en geef je mogelijk toch iets meer uit aan het nieuwe interieur dan vooraf berekend. Wanneer je een extra hypotheek afsluit of deze oversluit, moet je ook rekening houden met administratieve kosten zoals die voor de notaris.
Heb je een vergunning nodig?
Niet elke verbouwing vereist een vergunning. Een aanbouw kan meestal vergunningsvrij uitgevoerd worden. Maar sloop je daarvoor een groot deel van de gevel, dan kan het zijn dat je toch verplicht bent om goedkeuring te krijgen van de gemeente. Daarnaast kan ook een bestemmingsplan een rol spelen. Win daarom informatie in bij je gemeente voordat je gaat verbouwen. Heb je een vergunning nodig? Houd rekening met een doorlooptijd van zes weken.
Wonen tijdens de verbouwing
Bij een grondige verbouwing kun je tijdelijk niet koken, douchen en mogelijk zelfs niet in het huis wonen. Bedenk dus van tevoren hoe je dit gaat oplossen. Mogelijk kun je koken op een campinggasstel en douchen bij familie. Dat eist natuurlijk wel zijn tol. Je verlicht de woonlast iets door een keer een hotel of huisje te boeken zodat je even in een schone en geordende omgeving bent. Online zijn er veel aanbiedingen waardoor je een weekend uit de chaos bent.
Geen strenge deadline
Stel jezelf geen te strenge deadline. Een verbouwing duurt altijd langer dan je denkt. Mogelijk loopt de financiering of de vergunning vertraging op. Het kan ook zijn dat er tijdens de verbouwing onvoorziene problemen ontstaan of dat de weersomstandigheden niet meewerken.
Laat het je buren weten
Ga je in een bestaande woning verbouwen? Dit kan tot overlast leiden voor de buren. Stel ze daarom voordat je begint op de hoogte en geef aan op welke tijdstippen de overlast het sterkst is. Verder kweek je goodwill door de buren een bloemetje of taart te schenken voor hun geduld. Of nodig ze uit voor een gezellige avond wanneer de verbouwing is afgerond.