Planten op je dak… dit klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar steeds meer mensen gaan overstag. En dan hebben we het niet over onkruid, maar natuurlijk over sedum! Waarom sedumdaken, ook wel groen daken genoemd, zo in populariteit toenemen, is dan ook heel logisch. Met een sedumdak draag je bij aan een beter milieu én je profiteert van verschillende voordelen. Een win-winsituatie dus. In dit artikel overtuigen we je dan ook graag waarom sedum ook op jouw dak thuishoort.
Wat is een sedumdak?
Op een sedumdak groeit een bepaald soort vegetatie. Dit kunnen grassen, kruiden of vetplanten - sedum dus - zijn, maar ook heide of duinplanten kunnen deel uitmaken van de beplanting. Een groen dak beschermt je dak tegen erosie, fungeert als extra isolatielaag en zorgt voor een betere afvoer van regenwater. Naast dat de planten de omgeving opfleuren, het oog wilt immers ook wat, hebben ze ook nog eens een luchtzuiverende werking. Kortom, met een dak vol sedum draag je dus een steentje bij aan een groene toekomst voor mens en klimaat.
Wij krijgen vaak de vraag welke daken geschikt zijn om sedum te dragen. In principe kunnen vrijwel alle schuurtjes, blokhutten en tuinhuisjes een groendak dragen. Zeker wanneer ze een plat dak hebben zijn ze binnen no-time om te toveren tot groene paradijsjes. Twijfel je of jouw dakconstructie geschikt is, gebruik dan de volgende vuistregel: kun je op een dak lopen, dan kan er ook een sedumdak geplaatst worden.
Groene daken zijn grofweg onder te verdelen in twee soorten: intensieve en extensieve groen daken. Bij een intensief groendak zie je veelal begroeiing die je ook gewoon in de tuin hebt staan. Daarom wordt dit type groendak ook wel daktuin genoemd. Logischerwijs vergt een intensief groendak veel onderhoud en aandacht. Extensieve sedumdaken kun je daarentegen lekker hun gang laten gaan. Met slechts 1 à 2 keer per jaar wat liefde en aandacht ligt jouw groendak er elk seizoen mooi bij.
Zelf aanleggen? Doen!
Wist je dat het zelf aanleggen van een sedumdak supermakkelijk is? Bijvoorbeeld met sedum cassettes. Een sedum cassette is in feite een plantenbak die bestaat uit verschillende lagen. Deze lagen beschikken over de juiste voedingsbodem voor de planten. De cassettes klik je eenvoudig in elkaar, waardoor je in een handomdraai je dak vol sedum hebt liggen. Ideaal!
Per vierkante meter zijn er zo’n 8 tot 12 soorten sedum te ontdekken. Deze soorten bloeien allemaal op een andere manier en zo ontstaat er een prachtig kleurenpallet. Doordat het sedum goed in staat is om water in hun bladeren op te slaan, zijn de planten goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Wel fijn, zo hoef je dus niet na elke storm te checken of je groendak nog wel daadwerkelijk groen is.
De voordelen van sedum
Hoewel eigenlijk al duidelijk is geworden waarom ook jij zo moeten gaan voor een sedumdak, willen we je toch nog extra enthousiasmeren door nog eens kort de voordelen op te noemen. Want dat je met sedum een mooie groene omgeving creëert moge duidelijk zijn, maar het heeft nog veel meer te bieden!
Natuurlijk duurzaam
Sedum kan de levensduur van je dak verdubbelen en soms zelfs verdrievoudigen. Dit tot wel 60 jaar of langer. Dit komt doordat het sedum je dak beschermt tegen weeromstandighede als felle zon, strenge vorst, flinke hoosbuien en heftige temperatuurwisselingen. Hierdoor kun je je investering binnen ongeveer 8 tot 21 jaar terugverdienen.
Een verbeterde luchtkwaliteit
Hoe een groendak kan zorgen voor een verbeterde luchtkwaliteit? Eigenlijk is het heel logisch. Planten nemen CO₂ op. Met een dak vol actieve sedumplanten draag je hier dus extra een bij. Daarnaast neemt sedum ook stikstofoxiden, fijnstof en andere schadelijke stoffen op met als gevolg een prettig leefmilieu, niet alleen voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen.
De beste isolatie
Sedum op je dak fungeert perfect als isolatie. Hoewel vrijwel ieder dak is geïsoleerd, is het effect met een sedumdak nóg groter. In de zomer zul je merken dat er minder energie nodig is om de kamer direct onder het dak te koelen. Afhankelijk van de hoeveelheid sedum planten, kan de energiebehoefte met wel 25% afnemen. Daarnaast werkt een sedumdak als een geluidsbarrière rondom je woning. Handig wanneer je bij een tram/trein overweg, aan een drukke straat of in de buurt van een vliegveld woont.
Beter voor je zonnepanelen
In Nederland komt het steeds vaker voor: temperaturen die het kwik flink laten stijgen. Heerlijk voor de zonaanbidders onder ons, maar voor je zonnepanelen is het minder fijn. Stijgt de temperatuur ver boven de 25°C, dan verstoort dit de werking. Door de verkoelende werking van sedum, wordt de optimale werktemperatuur van de zonnepanelen niet overschreden en heb je geen rendementsverlies.
Een groen dak wat voor jou?
Weinig onderhoud, direct een groen resultaat én bijdragen aan een beter milieu, dat is de impact van een sedumdak. Heb je vragen over je dakconstructie, hoe je een subsidie aanvraag moet indienen of welk type sedumdak het beste bij jou past? Het team van de SedumSpecialist staat voor je klaar!