864
Duurzaam wonen: Composteren kun je leren
Gepubliceerd: 27-10-2021

Misschien ken je het nog wel van vroeger in de tuin bij je opa en oma, een composthoop. Vaak een fenomeen wat samenging met de moestuin. Waar de moestuin inmiddels weer helemaal hip, hot en happening is, horen we nog weinig over die composthoop. Eigenlijk begrijpen wij dat niet zo goed, het past namelijk perfect in de hele duurzaamheidstrend én sluit perfect aan bij het goed onderhouden van je (moes)tuin. En of dit lastig is? Totaal niet. Wij leggen uit.

Dat geeft (compost)hoop

De allereenvoudigste manier om compost te maken, is gewoon om een ouderwetse composthoop te gaan beginnen. Hiervoor moet je een geschikt hoekje in je tuin vrijmaken, waar per dag enkele uren de zon schijnt. Je gooit hier je GFT-afval én tuinafval op en de natuur doet verder zijn werk. Dit proces kun je eventueel versnellen met een compostversneller. Wanneer je de hoop goed opbouwt, kun je de ‘oogst’ na een klein jaar over de tuin uitspreiden en hoef je geen (kunst)mest te gebruiken of nieuwe grond te kopen. Goede tips vind je op de site van natuurmonumenten.nl.

Pak de bak

Een composthoop kan wel een beetje rommelig ogen in een tuin, daarom zijn er ook kant en klare compostbakken te koop. De bakken variëren van grootte, materiaal en werkwijze. Zo zijn er eenvoudige houten bakken voor een paar tientjes, maar ook innovatievere opties met deurtjes die een paar honderd euro kosten. Het is maar net hoeveel troep én compost jij nodig hebt.

lookbook2025.png

Een worm kan het werk doen

Mocht je niet over een tuin beschikken maar wél compost willen voor je bloemen en planten, dan is er ook gewoon voor jouw situatie een compostoptie. Een zogenaamde wormenbak  is dan ideaal. Het klinkt misschien een tikje vies maar dat valt reuze mee. De wormen zitten afgesloten in een bak en jij gooit af en toe je gft afval boven in de bak. De wormen smullen hier vervolgens van en doen hun behoefte keurig in de bak. Deze mest is ideaal voedsel voor jouw bloemen en planten. Duurzamer kunnen wij het niet bedenken.

Composteer nóg meer

En wie zelfs geen balkon heeft óf niet genoeg kan krijgen van al die compost, ook daar is aan gedacht. Er bestaan namelijk zelfs systemen om compost te creëren voor binnenshuis. De zogenaamde indoorcompostmaker is een innovatief systeem waar je superveel etensresten (oók gekookt/gebakken voedsel) in kan gooien. Vervolgens strooi je er de bijgeleverde ferment erop en binnen enkele weken heb jij compost wat je bij je groene goed kunt gebruiken. Naast de compost ontstaat er ook nog afscheidend vocht, dit kun je ook gebruiken als plantenvoeding. Hoe moeilijk kan het zijn, wij zeiden het al; composteren is te leren! Wij zijn fan!

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide