Lekker koken, bakken en lang tafelen. We brengen superveel tijd in de keuken door. We gebruiken dus ook automatisch veel water en stroom in deze ruimte. Dat hier dus winst valt te behalen op het gebied van groen en verduurzamen is dan wellicht ook een inkoppertje. Toch zijn de manieren waarop dit kan zeer divers. Wij leggen je uit hoe jij ook eenvoudig en met simpele veranderingen in de keuken groen kan doen.
Over de kook
Er zijn zeer verschillende manieren waarop een fornuis kan werken. Van ouderwets glas tot inductie. Wellicht is het bekend maar we moeten geleidelijk met zijn allen toch echt minder gas gaan gebruiken. Alternatieven om op te koken zijn vaak even wennen, maar als dit eenmaal het geval is wil je vaak niet meer terug.
Het voordeel is dat bij de aanschaf van een nieuwe keuken de gebruikte elektrische manieren van koken automatisch al enorm energiezuinig zijn. Kortom, ga bij een nieuw fornuis niet meer voor gas maar kies een alternatief.
Een goede raad, kies een juist apparaat
Naast het fornuis gebruik je in de keuken nog meer apparaten. De vaatwasser, oven, koelkast en vriezer. Vooral die laatste twee zijn ontzettende energieslurpers. Het is goed om op het energielabel te letten bij aankoop. Het kan soms zelfs al lonen qua energiekosten om een oude variant in te ruilen, dit heb je dan binnen enkele jaren terugverdiend.
Daarnaast is het ook goed je te verdiepen in innovaties zoals kokendwaterkranen. Ideaal wanneer je vaak warm water nodig hebt. Doordat deze niet lang hoeven op te warmen verspil je niet onnodig water want je hebt meteen (kokend) heet water.
Vul de koelkast
Naast dat de koelkast een energievreter is, kan hij ook bijdragen aan het groendoen in de keuken. Als je hem goed schoonhoudt door middel van duurzame schoonmaakmiddelen dan is het dé plek om groente en fruit te bewaren. Zeker wanneer jij voor producten gaat van biologische afkomst, aanrader!
Doordat er namelijk weinig bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt zullen deze misschien eerder rotten, maar ze zijn dus ook een stuk gezonder. Kijk dus goed waar je je voedsel bewaart. Zo hoef jij niet bij te dragen aan voedselverspilling.
Laat die kraan gaan
We hadden het al kort over de speciale kraan, namelijk de kokendwaterkraan. Maar je hebt ook de speciale waterbesparende keukenkraan. Er zijn zelfs meerdere varianten op de markt, ook hier staan de ontwikkelingen dus niet stil.
Er is ook een variant, de zogenaamde energiebesparende keukenkraan met een koude start. De verschillen zijn niet super groot, maar feit is dat ze je beide een besparing opleveren van water. En wil je helemaal voor de bonus gaan? Dan zijn er zelfs kranen die zowel energiebesparend als waterbesparend zijn.
Kortom, ook in de keuken kun jij bijdragen aan een goed milieu. En het fijne aan groen doen vinden wij, het is goed voor de omgeving maar óók goed voor onze portemonnee. En wie houdt daar niet van?