1650
Duurzaam wonen: Groen doen in de badkamer
Gepubliceerd: 21-10-2021 Laatste update: 16-08-2024

Lekker lang badderen, een warme douche of de kraan toch openlaten tijdens het tandenpoetsen. We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan; Meer water verbruiken dan nodig is in de badkamer. We kunnen ons daar heel naar over voelen maar we kunnen ook maatregelen treffen om de schade te beperken.

En het leuke aan het nemen van deze actie is; Je spaart er ook nog eens geld mee. Een fijne win-win situatie. Zeker in tijden dat je spaargeld toch maar op je rekening staat zonder rente, dan is investeren in groene ideeën een veel beter plan.

Meer water? Later!

Het waterverbruik is één van de eerste dingen die je in de badkamer eenvoudig kunt aanpakken. Zo zijn er eenvoudige wisseltrucs die al snel een besparing kunnen opleveren. Zo is de waterbesparende douchekop er eentje in de categorie ‘laaghangend fruit’. Dat je hier niet meteen onder een klein straaltje staat te douchen, dat tonen de diverse opties wel aan.

lookbook2025.png

Nog niet helemaal overtuigd? Dan is een douchekraan met water bespaarstand misschien een idee. Kun jij gewoon zelf kiezen wanneer je groen gaat doen. Maar niet alleen de douchekraan is een waterverspiller.

Ook dat vele handenwassen, je gezicht reinigen en tandenpoetsen kost het nodige water. Water én energiezuinige wastafelkranen zijn dan ook een aanrader. Ook makkelijk te wisselen wanneer je nog een oude kraan hebt. Of ook hier; Doe de switch!

Me-time in bad

Ook zonder schuldgevoel in een heerlijk warm bad liggen is mogelijk. Duurzame badkranen zijn er namelijk ook volop. Wanneer je dit dan nog combineert met het delen van het bad dan ben je helemaal goed bezig. Veel mensen vinden dit vies, maar wanneer je even keurig je eerst afspoelt in de douche dan kunnen prima meerdere mensen na elkaar van een bad gebruik maken.

Wil je qua energieverbruik helemaal hip doen? Ga dan voor een ijsbad, maar of dit echt onder me-time valt? Daar valt over te twisten. Wat wel helemaal van nu is, is het geven van subsidie op groene initiatieven. Maak hier ook in het geval van energiebesparende maatregelen in het geval van de badkamer optimaal gebruik van. Google is je beste vriend!

Warm voordelig op

Naast het waterverbruik zijn er tegenwoordig ook innovatieve manieren om water op een andere manier op te warmen. Zo zijn er de wtw systemen en de zonneboilers, allemaal kleine investeringen die het opwarmen van water verantwoorder maken en jouw maandelijkse rekeningen prettiger.

En natuurlijk, ook in de badkamer gelden de ouderwetse adviezen van je oma ook nog steeds; Niet te lang douchen, kraan uit bij het tandenpoetsen en warmer is niet altijd beter. Daarover gesproken; Koud afdouchen, dat is dan weer wél heel gezond! Weten wat in jouw geval allemaal mogelijk is? Raadpleeg een expert en deze legt het je allemaal uit.

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide