831
Duurzaam wonen: Recycle je een slag in de rondte
Gepubliceerd: 25-10-2021 Laatste update: 26-10-2021

Spullen hergebruiken, milieubewuster en duurzamer kun je eigenlijk niet bezig zijn. Naast het feit dat je al enorm helpt met recyclen wanneer je afval scheidt en bijvoorbeeld batterijen apart inlevert, kun je ook systemen integreren in je eigen huishouden om thuis vormen van recycling te creëren. Wij geven tips.

Het begint bij de kleine dingen

Misschien wel het meest makkelijk: het gebruik van spullen en plastic, en dit inwisselen voor duurzame opties. Wissel de plastic rietjes in voor papieren (of nog beter) stalen varianten, gebruik geen wegwerpservies meer op feestjes maar koop alleen een set van plastic voor gelegenheden waarbij je bang bent dat het anders stuk gaat.

Plastic flesjes en het gebruik ervan is ook een inkoppertje. Het zijn kleine veranderingen waar je in mum van tijd aan went. Maar door deze opties gebruik je een product keer op keer zonder dat je afval creëert.

lookbook2025.png

Geen plastic soep

Om je plastic verbruik nog iets te verminderen zijn er tegenwoordig allerlei innovatieve producten op de markt naast de bovenstaande bekende varianten. Ook in de badkamer kun je het plankje vol wegwerp flacons, spuitbussen en potjes drastisch verminderen. Zo kun je zelf op natuurlijke wijze deodorant maken, waarmee je weer een (slechte!) spuitbus minder hoeft weg te gooien.

Daarnaast zijn er uitwasbare wattenschijfjes en staafjes te koop, ook dit scheelt weer een dagelijkse wegwerpactie. En ook een aantal trucjes van vroeger, die waren zo gek nog niet. Het washandje houden wij er gewoon lekker in voor het wassen van onszelf en de plakkende handjes van de kids. En wat dacht je van luiers? Deze dure kostenpost kun je eenvoudig verlagen door weer voor de good old katoenen variant te gaan. Je draait íets meer wasjes, maar dit weegt niet op tegen alle troep die je bespaart.

Troep uit de tuin

Naast zaken binnenshuis is er ook buitenshuis volop gelegenheid om te recyclen. Wat dacht je van tuinafval. Zeker bij het zomer- en winterklaar maken van de tuin. Gooi dit niet allemaal weg maar creëer een good old composthoop. Online zijn eenvoudige tools te vinden over hoe je dit met een paar materialen maakt. Je zult zien dat dit eenvoudiger is dan je denkt.

En vervolgens kun je de compost weer gebruiken om jouw tuin nog mooier te laten bloeien. Een echte win-win situatie. En ook nog eens enorm milieuverantwoord, want compost is veel beter dan allemaal chemische groeimiddeltjes voor je tuin.

Twee emmertjes water..

Naast dat je producten binnenshuis eenvoudig kunt omwissel en tuinafval buiten kunt recyclen, kun je ook water recyclen. Dit zijn systemen die wel wat meer geld kosten en wellicht bij het (ver)bouwen van je huis meegenomen moeten worden. Maar wij kunnen die wel zeer aanraden. Het is hierbij wel handig om een ervaren loodgieter in te schakelen want het kan soms complex zijn en op lekkage zit niemand te wachten. Maar wat dacht je van innovaties als het toilet doorspoelen met water uit de wasmachine? Prima idee toch. Trekt toch even net wat lekkerder door.

En ook hier moet je buiten niet vergeten. We leven (helaas!) nogal in een regenachtig landje. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel. Dus maak hier optimaal gebruik van door het water op te vangen en op te slaan in een regenton. Eenvoudige manieren hiervoor zijn bijvoorbeeld het opvangen van water in de dakgoten van een tuinhuis. Dit water kun je perfect gebruiken voor het besproeien van je tuin. Je raadt het al; Beter voor het milieu én voor je portemonnee. Wederom een… Juist, win-win situatie.

Helaas zien wij nog niet in elke winkel de recyclebare producten terug. Kijk ook vooral online bij webshops die zich hier in hebben gespecialiseerd. De producten zijn vaak van verassende kwaliteit. Zo zijn stalen scheermesjes zó goed dat je op moet passen dat je geen wondjes krijgt.

En dan nog een tip voor alle vrouwelijke lezers; Ook voor het maandelijkse feestje zijn inmiddels duurzame opties. Want de producten die vrouwen hierbij gebruiken, die zijn natuurlijk óók niet heel erg verantwoord. Uitwasbare tampons en maandverband behoren tegenwoordig gewoon tot het assortiment. Wordt het bijna écht een maandelijks feestje!

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide