De overheid heeft aangekondigd dat hybride warmtepompen de norm worden bij het verwarmen van woningen. Vanaf 2026 is het verplicht om een hybride warmtepomp toe te voegen bij het vervangen van de cv-ketel. Hierbij geldt echter wel dat jouw woning ook geschikt moet zijn voor een warmtepomp. Als je woning slecht geïsoleerd is, is het meestal niet rendabel om een warmtepomp te installeren. Daarom is het belangrijk om ruim voor die tijd nog de check te doen en je huis na te lopen. Maar waar moet jouw woning precies aan voldoen voordat je een warmtepomp kunt gebruiken? Hieronder zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij.
Doe de vijftig-graden test
Er is een relatief eenvoudige methode om te onderzoeken of jouw woning geschikt is om te verwarmen met een warmtepomp. Besef namelijk goed dat een warmtepomp het water in de verwarmingssystemen niet verder kan verwarmen dan 55 graden. Dit ligt hoger bij een conventioneel verwarmingssysteem met behulp van aardgas. Het is afhankelijk van hoe goed jouw woning geïsoleerd is, of deze 55 graden voldoende is. Gelukkig is dit van tevoren gemakkelijk uit te testen.
Doe dit door de temperatuur van je cv-ketel tijdelijk op vijftig graden te zetten. Houd er wel rekening mee dat je dit in het najaar en de winter doet, zodat je een goed beeld krijgt van hoe warm het op de koudste dagen blijft in huis. Blijft de temperatuur in huis aangenaam? Dan is je huis ook geschikt voor een traditionele warmtepomp. Merk je dat het nu toch te koud wordt in huis? Dan is er nog werk aan de winkel voordat je een warmtepomp kunt aanschaffen. Laat je hierbij adviseren door een installateur.
Betere isolatie
De afgelopen jaren zijn we flink opgeschrikt door de hoge energieprijzen. Naar verwachting zullen de prijzen ook de komende jaren nog wel flink hoog zijn of zelfs nog ietwat stijgen. Daarom is het niet alleen belangrijk om je huis verder te verduurzamen om deze toegankelijk te maken voor een warmtepomp, maar ook om de stijgende kosten tegen te gaan. Betere isolatie loont op dit moment extra sterk.
Bij betere isolatie kun je aan ongelooflijk veel verschillende dingen denken. Het is verstandig om hierbij advies te vragen en een check uit te laten voeren. Zo weet je zeker dat je de isolatie van je woning op de juiste manier aanpakt en dat dit ook het grootste rendement op zal leveren.
Kosten en terugverdientijd
Is jouw woning geschikt gebleken voor de aanschaf van een warmtepomp? Dan is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Het belangrijkste zijn toch wel de kosten en de mogelijke terugverdientijd. Gemiddeld kost een warmtepomp tussen de 6.000 en 8.000 euro. Hier komen vaak ook nog kosten bij voor een aanpassing van de meterkast en cv-ketel. Uiteindelijk kom je dus gemiddeld op een bedrag van rond de 10.000 uit. Wel geeft de overheid subsidies aan mensen die een warmtepomp aanschaffen voor 2030. Dit betekent in de praktijk dat je ongeveer 30 procent van de aanschafkosten bespaart.
Hoe snel je deze investering hebt terugverdiend, is afhankelijk van hoe goed de woning is geïsoleerd. Gemiddeld is dit zo’n acht jaar.