Fabrikanten krijgen het tegenwoordig voor elkaar om vrijwel elk apparaat in de keuken te voorzien van enige vorm van connectie met je smartphone. De zogenaamde ‘smart’ apparatuur is voor veel mensen handig en wordt steeds meer gebruikt. Zo wordt tegenwoordig steeds vaker de thermostaat op afstand bestuurd, wordt er op afstand koffie gezet of wordt er gebruikt gemaakt van een Google Home. In dit artikel waarschuwen je voor mogelijke beveiligingsrisico’s.
Genoeg onderzoek beschikbaar
Er zijn verschillende onderzoeken beschikbaar die uitwijzen dat de smart apparatuur in huis wel degelijk gehackt kunnen worden. Dit onderzoek werd uitgevoerd onder populaire huishoudelijke gadgets, zoals de Amazon Echo. In het onderzoek werden verschillende huishoudelijke apparaten in huis geplaatst, waarbij een team van beveiligingsexperts gevraagd werd om toegang te krijgen tot deze apparaten. Onder de 15 apparaten bleek dat 8 ervan een lek hadden die gevaarlijk was voor de veiligheid van de apparatuur.
Smart apparatuur slaat wachtwoorden op
Uit een onderzoek van Gurion University in Negev, Israël, blijkt dat sommige smart apparaten je wifi-wachtwoord opslaan. Zijn hackers in staat om toegang te krijgen tot de smart apparatuur, dan hebben ze direct ook toegang tot je gehele wifi-netwerk. In het ergste geval kunnen ze op deze manier al jouw netwerkactiviteiten monitoren. Ook wachtwoorden die jij op andere sites intypt kunnen hierdoor achterhaald worden, wat in sommige gevallen kan leiden tot extreem veel uitgaven in webshops.
Instellingen van je smart apparatuur
Ook instellingen van je smart apparatuur kunnen een manier zijn waarop hackers toegang krijgen tot al jouw data. Maak je bijvoorbeeld gebruik van slimme lampen die aangaan als je thuis bent en weer uit gaan als je het huis verlaat, dan loop je hiermee een groot risico. Doe je dit bijvoorbeeld ook met je alarm, dan kunnen hackers via die ene lamp toegang krijgen tot jouw alarm.
In dat geval draaien ze juist de instellingen om. De lampen gaan aan als je niet thuis bent en uit als je het huis betreedt. Het alarm gaat in dat geval uit als je het huis verlaat. Door een klein lek in de veiligheid van die ene lamp kunnen hackers niet alleen jouw online veiligheid in gevaar brengen, ook kunnen zij fysiek spullen uit je huis halen.
Massaproductie van smart apparatuur
Daarnaast zorgt massaproductie van smart apparatuur ervoor dat je gevaar loopt. Doordat deze apparaten ook voor hackers toegankelijk zijn, zijn zij ook in staat om de zwakheden van dit soort apparaten te achterhalen. Het enige dat zij op dat moment nog hoeven te doen, is achterhalen wie een dergelijk apparaat heeft aangeschaft. Zijn zij hier eenmaal achter gekomen, dan kunnen ze gaan kijken of ze dit trucje ook bij jouw smart apparatuur kunnen herhalen.
Sloten voor de voordeur
Er zijn zelfs mensen die hun huis in die mate geautomatiseerd hebben dat zelfs de voordeur op basis van smart apparatuur werkt. Komen zij met hun telefoon dicht bij de deurklink, dan gaat de deur vanzelf open. Ook kan de deur op basis van een commando open, zolang de telefoon maar dicht genoeg is. Dit is natuurlijk erg handig, maar ook voor hackers biedt dit mogelijkheden.
Zo heeft een team van Scalar Decisions in Amerika toegang kunnen krijgen tot een huis (met toestemming van de eigenaren). Dit om te kijken of de smart apparatuur die is aangeschaft ook daadwerkelijk veilig was. Dit was dus niet het geval. Het team kon eenvoudig toegang krijgen tot de woning, de beveiligingscamera’s en andere apparatuur.
Wat kun je ertegen doen?
Allereerst kun je natuurlijk smart apparatuur beter beveiligen door een wachtwoord te kiezen dat niet direct voor de hand ligt. Dit maakt het voor hackers al moeilijker. Wat je echter direct moet doen, is een VPN aanschaffen. Dit maakt het namelijk voor hackers een stuk moeilijker om data te onderscheppen die wordt uitgewisseld tussen bijvoorbeeld jouw telefoon en je beveiligingscamera’s, lampen en Google Home.
Als je deze data afschermt voor hackers, is het voor hen moeilijker om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld wachtwoorden. Een bijkomend voordeel van een VPN is dat je content kunt raadplegen die in jouw land anders niet toegestaan is, zoals films, games of series. Echter zou dit niet de voornaamste reden moeten zijn om een VPN aan te schaffen; veiligheid heeft prioriteit.
Zoals je leest zijn er verschillende manieren waarop je smart apparatuur in huis een gevaar vormt voor jouw veiligheid. In sommige gevallen loopt zelfs je fysieke veiligheid gevaar, wat het extra gevaarlijk maakt. Installeer daarom onmiddellijk een VPN, die je zowel op je smartphone en laptop kunt installeren, net als bijvoorbeeld op je router. Installeer je deze op je router, dan zijn alle datawisselingen die via de router plaatsvinden beter beveiligd. Dit wordt dan ook aangeraden!
Heb jij andere manieren waarop jij je huis en je smart apparatuur beveiligt? Laat het ons weten in de reacties!