Een slimme thermostaat maakt gebruik van je wifi-netwerk, waardoor je hem op afstand kunt bedienen. Zo is er geen reden meer voor paniek als je onderweg bent naar het vliegveld en niet zeker weet of je de verwarming wel uit hebt gezet. Of je kunt er juist voor zorgen dat je huis al lekker opwarmt wanneer je op je werk aan het afsluiten bent. Je pakt simpelweg je smartphone erbij en kiest in de app voor de gewenste temperatuur. Er zitten natuurlijk wel wat verschillen tussen slimme thermostaten. Wij leggen je uit wat die verschillen zijn en waar je op moet letten als je er een gaat aanschaffen.
Welk systeem heb je in huis?
Er zijn tegenwoordig veel verschillende smart home systemen en spraakassistenten. Het is daarom slim om van te voren te weten welke systemen je in huis hebt, zodat je een slimme thermostaat kunt kiezen die daar ook mee werkt. Meestal kun je op de doos zien welke stemassistenten de thermostaat ondersteunt. Bijvoorbeeld Siri van Apple HomeKit, Google Assistent of Amazon Alexa. Ook kun je zien welke systemen ondersteunt worden, zoals IFTTT.
Wat voor soort verwarming heb je?
Naast het systeem dat je in huis gebruikt, is het ook handig om te weten wat voor soort verwarming je hebt. Afhankelijk daarvan weet je of de slimme thermostaat erop aangesloten kan worden. Als je bijvoorbeeld ook wil investeren in slimme radiatorknoppen, dan is het natuurlijk belangrijk dat je ze wel op je verwarming kunt aansluiten. Dit is in (oude) huizen in Nederland niet altijd het geval.
Hoe wil je de thermostaat bedienen?
Als je weet welk systeem je in huis hebt en wat voor soort verwarming, dan kun je gaan nadenken over persoonlijke voorkeuren. Zo heb je slimme thermostaten die alleen met een app op smartphones en tablets werken, maar ook thermostaten met een programma voor op je computer of laptop. Als de thermostaat dit ondersteunt kun je in beide gevallen een overzicht bekijken van je verbruik. Met een computerprogramma krijg je meestal een nog uitgebreider overzicht dan met een app. Vaak kun je ook vergelijkingen maken om te kijken of je meer of minder bent gaan verbruiken dan bijvoorbeeld een maand geleden. Zo word je gestimuleerd om je thermostaat nog efficiënter in te zetten en minder onnodig te gebruiken. Naast bedienen met een app of programma is er nieuws dat Google een slimme thermostaat gaat uitbrengen die je kunt bedienen met handgebaren.
Welke overige functies wil je hebben?
Verder zijn er nog meer onderlinge verschillen tussen slimme thermostaten. Zo herkent de slimme thermostaat van tado het als er een raam openstaat en stuurt je vervolgens een melding. Hij zal daarnaast automatisch actie ondernemen om niet onnodig te gaan stoken. Ook zijn er systemen zoals het EvoHome multi-zone systeem waarmee je de temperatuur per kamer kunt regelen. Zo kun je het verwarmingsschema helemaal afstellen op jouw levensstijl en de manier waarop jij je huis gebruikt. Ook is dit systeem zelflerend. Dit betekent dat de gewenste temperatuur al is bereikt zonder dat jij dit hoeft aan te geven.