Rondslingerende schoenen, speelgoed en kleding; rommel is één van de grootste ergernissen in Nederlandse huishoudens. Vooral vrouwen irriteren zich mateloos; 42 procent ergert zich regelmatig tot vaak aan troep in tegenstelling tot slechts 22 procent van de mannen. Een derde van de Nederlanders geeft dan ook aan dat rommel voor spanning in huis zorgt. In 3 op de 10 gevallen zelfs maandelijks of vaker. Ondanks deze spanning is rommel in huis geen reden om uit elkaar te gaan; slechts 4 procent zegt dat onenigheid over troep een reden kan zijn om de relatie te verbreken. Dit en meer blijkt uit onderzoek van TNS Nipo naar rommel in huis onder ruim 1.000 Nederlanders, in opdracht van IKEA Nederland.
Naast spanning, zorgt rommel in huis ook voor schuldgevoel en onrust. Vooral vrouwen hebben hier last van. Iets minder dan de helft voelt zich weleens schuldig over rommel in huis, terwijl slechts 30 procent van de mannen hier last van heeft. Daarnaast geeft 45 procent van de vrouwen aan dat rommel in huis ook voor rommel in het hoofd zorgt, dit geldt voor maar een kwart van de mannen.
Vooral mannen rommelblind
De grootste rommelzones in huis zijn de keuken (48 procent), de woonkamer (46 procent) en de slaapkamer (39 procent). Merkwaardig genoeg zien mensen vaak wel de rommel van anderen, maar meestal niet die van zichzelf. Dit fenomeen wordt ‘rommelblindheid’ genoemd. Een derde van de Nederlanders heeft het idee dat hun huisgenoten minder vaak opruimen en blind zijn voor hun eigen rommel. Vooral vrouwen bespeuren vaak rommelblindheid bij hun huisgenoten (42 procent), tegen ruim een kwart van de mannen. Ruim de helft van de Nederlanders geeft thuis het goede voorbeeld door op te ruimen voor een ander. Ook hier nemen vrouwen de leiding; 63 procent ruimt weleens op voor een ander in tegenstelling tot 42 procent van de mannen.
Doe jezelf een plezier
“Rommel is heel subjectief. De één ziet een eettafel vol troep, voor de ander zijn het geordende stapeltjes met rekeningen, post en tijdschriften. Het zijn vooral vrouwen die zich irriteren aan troep, zij voelen zich van huis uit toch meer verantwoordelijk voor het huishouden”, aldus relatiedeskundige Sylvia van der Spek, die vooral de verschillen tussen mannen en vrouwen herkent. “Mijn advies? Doe jezelf een plezier en probeer in oplossingen te denken. Je kunt je blijven irriteren aan de vieze sokken die je partner altijd naast zijn bed laat liggen, maar is het je echt al die negatieve energie waard? Je hebt die sokken zo in de wasmand gegooid en de volgende keer is het je partner die iets opruimt dat jij altijd laat liggen.” Dag rommel! Eén van de oplossingen tegen rommel in huis is heel eenvoudig: je ruimt de rommel op die je ziet. En de ander ruimt de rommel op waar jij blind voor bent. Zo zorg je samen voor een opgeruimd huis. Met deze tip en meer wil IKEA Nederlanders de komende twee maanden helpen om rommel in huis aan te pakken om zo een beter dagelijks leven thuis te creëren.
“Door de duizenden huisbezoeken die wij ieder jaar afleggen en onderzoeken als deze, weten we als geen ander waar Nederlanders thuis tegenaan lopen. Zo heeft 3 op de 10 te weinig ruimte voor al zijn spullen. Op basis van deze kennis ontwikkelen we slimme oplossingen waarmee je gemakkelijk je huis organiseert en rondslingerende spullen een goede plek geeft. Naast producten, delen we ook onze kennis. De komende weken kan je daarom elke week (een uur) live twitteren met onze interior designers en meedoen aan een online opruimcursus”, vertelt Richard La Graauw, Interior Design Manager IKEA Nederland.