Diep en donkergetint zijn de kleuren deze winter. En dat schept heel wat creatieve mogelijkheden voor binnenshuis. Als kleurenspecialist geeft Histor je tips voor een warm en geborgen interieur. Want wie met donkere of dominante verftinten experimenteert, moet toch een aantal basisregels niet uit het oog verliezen.
Winter 2010-2011, donker dominant
De klassieke winterkleuren zijn zwart, bruin en grijs, en dat is ook dit jaar niet anders. Daarnaast doen nog enkele donkere tinten het goed: donkergroen en kaki, kobaltblauw en petroleum, auberginepaars en framboos, roestbruin en oker. Zeer trendy ook is rood, op vele vlakken dé najaarskleur van 2010: van vurig rood tot rijkelijk bordeaux..
Kortom, inspiratie genoeg om je interieur een nieuwe look aan te meten. Maar donkere kleuren kunnen een sterke impact hebben op je interieur. Simpelweg je favoriete trendkleur op de muur verven, is dan ook niet het beste idee. Daarom geeft Histor je enkele concrete tips voor een geslaagd resultaat met donkere kleuren..
Effect van kleur op een ruimte
Kleur is persoonlijk en speelt, vaak onbewust, op ons gemoed. Maar daarnaast heeft de kleur van je interieur ook een invloed op de beleving van het ruimtelijk effect. Kleuren spelen zo een grote rol in het bepalen van de sfeer in huis. Enkele basisregels bij het kiezen van een kleur:.
Warme of koele kleuren: Kleuren hebben een gevoelstemperatuur. Een kamer geverfd in warme kleuren zoals oranjerood of cognacbruin voelt warmer aan dan een ruimte in koude kleuren zoals blauw of paars. Koele tinten maken een ruimte weids, ze zorgen voor een optisch effect van ruimte. Warme, krachtige kleuren maken een ruimte dan weer kleiner in beleving. Hou altijd rekening met de functie van de ruimte: in een slaapkamer kies je sneller voor rust en harmonie, in een werkruimte kan je al eens experimenteren met een opvallendere tint.
Heldere of donkere tinten: Kleuren weerkaatsen het licht. Wit weerkaatst het licht het best, terwijl zwart het licht volledig absorbeert en daardoor een ruimte kleiner doet lijken. In een grote kamer waar veel natuurlijk licht binnenvalt, kan je voor een donkerdere tint gaan. Ligt de ruimte op het zuiden, dan vermijd je zelfs best te lichtgevende kleuren. Ook handig om te weten: voor een wand waar je veel naar kijkt, kies je beter een donkere, rustgevende kleur omdat de muur zo lijkt te vervagen. In een ruimte waar meer actie is, zoals een keuken of kinderkamer kan een felle muur dan weer perfect.
Een ruimte smaller of breder maken met kleur: Schilder de lange wanden in de ruimte in een donkere kleur, zo wordt de beleving van de ruimte smaller. Om de ruimte een breder effect te geven, schilder je van twee tegenoverliggende wanden één in een donkere kleur en de andere in een lichtere tint.
Een ruimte hoger of lager doen lijken met kleur: Een ruimte lijkt hoger als je het plafond in een lichte, koele tint verft en de muren in een donkere kleur. Gebruik verticale motieven. Andersom laat je een kamer lager lijken als je het plafond in een warme of donkere kleur verft. Je vergroot dit effect door de plafondkleur een stuk te laten doorlopen op de muur en horizontale motieven te gebruiken.
Een kleine kamer groter laten lijken: Gebruik lichte kleuren die het licht weerkaatsen waardoor de muren lijken te wijken. Ook glansverf kan een vergrotend effect hebben omdat het licht wordt gereflecteerd.
Een lange gang verkorten: Verf de achterwand in een donkere tint.