Het wordt een grijze, ingetogen winter. Maar wel een hele feestelijke, met veel glim en glitter. Aardse tinten overheersen: van camel en koper tot muisgrijs en mokka. Qua stijl is alles mogelijk: metallic glamour, de stoere natuurtrend of - nieuwkomer - een sereen Japanse sfeer.
Chique en ingetogen. Zo zou je de stoffering voor komend seizoen kunnen omschrijven. Het contrastrijke zwart-wit is uitgewaaierd in een caleidoscoop van grijzen. Zilvergrijs, muisgrijs, olifantsgrijs, grafietgrijs - elke nuance is goed in dit geraffineerde spel van licht en donker. Gecombineerd met een hele serie vergrijsde bruinen. Van greige en taupe naar klei, leem en walnoot. Met violet als bijzonder accent, denk aan aubergine en purper. Binnen dit harmonieuze basispalet blijven de verschillende Woonmode stijlen heel goed herkenbaar. De vrouwelijke boudoirstijl Crystal Palace zoekt het in combinaties van wit, zilver, chroom en lichtgrijs - ingevuld met klassieke motieven, bont, veertjes en vergrijsd hout. Bij Desert staat de Noord-Afrikaanse woestijnsfeer centraal, vol mysterieuze kopertinten, grove tapijtstructuren en brede lamellen met goudkleurig hamerslag. Het jungle gevoel van Green House krijgt zn beslag in combinaties van donkerbruin met olijfgroen en de verwerking van milieubewuste materialen. Opvallend is ook de introductie van een Zen-achtige oosterse richting, vertaald in Japans aandoende paneelgordijnen, stoffen met bamboe tekening en een vleugje lampionrood.
GORDIJN & WAND
Bij de overgordijnen draait alles om structuren. Lekkere ruige stoffen als zware katoen en linnen, velours jacquard, raffia look maar evengoed hennepgarens. Vaak weer verluchtigd met brede transparante banen of juist een pluizige chenille streep. Bij de wat elegantere stoffen worden de basic aardetinten opgehaald met een vleugje decadentie. Zilver- en goudprints, lurex draadjes, sierlijke borduursels, zijdelook, een dubbelstof van kant op glanzende polyester en metallic stoffen in een gecrushte (gekreukte) optiek. De opkomende Chinoiserie tendens zien we terug in dessins waarin bamboe, riet, kersenbloesem of Balinese bloemen de hoofdrol spelen. Daarnaast zijn de retrostijlen nog steeds hip, hoewel de impact door het donkere kleurbeeld wel wat is afgezwakt. De grafische prints - golven, bollen en ovalen - hebben gezelschap gekregen van een andere klassieker: het grofmazig visnet gordijn. Maar nu in een upgrading met glanzende garens. In steeds meer collecties worden stoffen gecombineerd met behang. Iedereen heeft de decoratieve kracht daarvan (her)ontdekt. Van subtiele vormen als raffiastructuren en ton-sur-ton lakdruk tot flitsende fotowanden.
Asymmetrische panorama patronen zijn de nieuwste trend waarin ranken, bloemen, vlinders of oosterse motieven figureren. Vaak als één wand toegepast en gecombineerd met unis of strepen. Een recente toevoeging zijn de wall-jewels: kleine metaalkleurige ornamentjes die je op het behangpatroon kunt plakken. En wil je niet elke keer opnieuw behangen, dan is er altijd nog de interieursticker. Themas zijn daarin troef: silhouetten van manshoge schemerlampen, lambriseringen of een motief voor boven je bed. Een variant is de comeback van de tegelsticker.
TIP Inspelend op de steeds artistiekere architectuur is het aanbod aan kamerhoge stoffen rap toegenomen. Kamerhoog betekent in de praktijk inmiddels stoffen tot 300-315 cm hoog, zonder stiknaad. Wel zo mooi!
SCHUIVEN of VOUWEN
Opvallend bij de raamdecoratie is de introductie van een Japans aandoende styling. Bijvoorbeeld in de vorm van superbrede verticalen met houten of metalen decoratiestrips. Bij de paneelgordijnen vinden we washi (gelamineerd moerbeipapier), geweven strookjes washi en papierkoord. Screendoek is inmiddels leverbaar als paneel-, rol- én vouwgordijn - prachtig voor een gecoördineerd totaalbeeld. In sommige paneelrails passen nu ook losse runners waardoor je panelen kunt combineren met joyeuze stof. Zelfs vouwgordijnen blijken nog steeds te verbeteren. Een opvallende innovatie is het maken van grotere segmenten. Normaal vouwt zon gordijn op halverwege een segment en ontstaat er een fors pakket aan stoflussen. Door de segmenten te verbreden en het gordijn op de balein te laten vouwen, krijg je een smallere pakketdikte. De ideale oplossing voor bijvoorbeeld krappe erkers. Een ander nieuwtje is het upside down vouwgordijn dat je aan staalkabeltjes kunt laten zakken, verglijkbaar met het al bestaande plissésysteem. En ook voor grote, brede glaspuien is nu een oplossing voorhanden: een vouwgordijn van maar liefst 10 meter breed, uit één stuk! Elektrisch te bedienen, maar ook moeiteloos met de hand. Over elektrisch gesproken: op eigenlijk alle gordijnsystemen is tegenwoordig elektrische bediening leverbaar. Of het nu gaat om een klassiek gordijn op roedes, om panelen of vouwgordijnen. Een nouveauté is het vouwgordijn systeem met een accu in de bovenbak. Bedrading is dan niet meer nodig. Een groot pluspunt bij moeilijk bereikbare ramen, serredaken of ouderwetse kozijnen. Even oppassen: voor de uitbreiding naar domotica toepassingen (voorgeprogrammeerde schakelmomenten), is nog wél bedrading nodig.
SLAPEN in WEELDE
Het bed steelt deze winter absoluut de show. Zelden hebben we zulk frivool beddengoed gezien. Hoogwaardige confectie zet de toon: broderie, smokrandjes, kraaltjes en knoopjes, decoratieve stiksels, plissé stroken en patchwork (satijn, suède, corduroy) - al dit ambachtelijke handwerk maakt vroeg naar bed gaan tot een feest. Helemaal nieuw is de verwerking van applicaties met laagjes kant, haakwerk of een opgestikte fluwelen ausbrenner. Bij de prints vallen vooral de grote, asymmetrische patronen op: bloemen en planten die losjes over het beddengoed ranken. Metallic druk is meer regel dan uitzondering. Lieflijk offwhite, zilver, muisgrijs en zwart zijn overduidelijk de toppers. Qua spreien en kussentjes is fun-fur (imitatiebont) favoriet, denk aan de grijzige vacht van wolf of het donkerbruin van nerts. Een minitrend die eruit springt is Multi-Culti. Oosterse sferen herleven in glimmende polyesterglans, pailletten en een weelde aan handgeborduurde motieven in goud en brons. Dit rijke Byzantijnse palet loopt van wijnrood en koper naar aubergine en nachtzwart, afgewisseld met een tipje Turks blauw. Zo chique als de ouders dit seizoen overwinteren, zo vrolijk zijn de kindercollecties. Vooral de meidenlijnen blinken uit in romantiek: veel zuurstokroze met frivole roesjes, pipings, vrolijke applicaties en hippe stippen. Met als nieuwkomer het geprinte hoeslaken, passend bij een double face overtrek. Gecoördineerd badgoed, quilts en stationary (school- en schrijfwaren) horen daar uiteraard bij. Voor jongens blijven themas als camouflage, jeans en American Sports onverminderd actueel.
OVER de VLOER
Grof en glans. Dat zijn kort gezegd de twee gezichten van het vloerdesign. Vinyl heeft zich nadrukkelijk geprofileerd als een modern materiaal. In de laatste collecties vinden we veel nieuwe dessins: tranenplaat, betonlook, bloemreliëfs en struisvogelleer. Als het even kan voorzien van een metallic gloed voor een schitterend diepte-effect. Ook laminaat is dankzij die steeds perfectere embossing - de combinatie van 3D patroon en kleur - vrijwel niet meer van echt te onderscheiden. Grijs-bruine vloeren bieden een rustige basis. Parket en vloerdelen worden volop aangeboden in whitewash, gerookte kleuren en grijzige olie. Met als nieuwste structuur fineliner, een compositie van dunne eiken latjes die oogt als bamboe. Tapijt laat dezelfde tweedeling zien: ingetogen mat naast trendy glans. In kamerbreed bieden de halflange, opgerulde frisé structuren luxueus comfort. De mix van matte en ultraglans garens zorgt daarbij voor casual chique. Zwart en donkergrijs, beiden gedurfd in de seventies, zijn weer terug als tapijtkleur. Tapijt en karpetten kruipen steeds meer naar elkaar toe. Vloerkleden worden megagroot: 3x4 meter is geen uitzondering meer, waarbij het meubilair óp het eilandachtige karpet wordt gezet. De structuren groeien mee. Sisal is er nu in een supergrove platbinding. Ook wollen lonten zijn nog hot, in dikke strengen of geperste bolletjes. Terug van weggeweest is het gebruik van dun gesneden katoengaren, nu gemixt met een wollen bouclé. En ook het Oosterse tapijt - als klassieker of meer eigentijdse berber - is weer helemaal goed.