40
Vinyl is terug: Kies de perfecte platenspeler voor jouw stijl en interieur
Gepubliceerd: 22-10-2024

Vinyl is weer helemaal hot! De ouderwetse platenspeler is terug van weggeweest, en steeds meer jongeren (ja, ook jij misschien!) ontdekken de charme van het draaien van platen. Niet alleen klinkt het supertof, een platenspeler kan ook een geweldige toevoeging zijn aan je interieur. Maar waar moet je op letten bij het kopen van zo’n apparaat? En hoe maak je er een eyecatcher van in je huis? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over platenspelers: van soorten en functies tot styling in je interieur. 

Platenspelers: Waar moet je op letten?

Er zijn best wat keuzes te maken als je een platenspeler wilt kopen. Geen zorgen, we lopen de belangrijkste even met je door.

1. Handmatig, half-automatisch of volautomatisch: Hoeveel wil je zelf doen?

Je kunt kiezen uit drie soorten platenspelers, afhankelijk van hoeveel jij zelf wil doen:

smeg-2024-2.png

  • Handmatig: Hier doe je alles zelf. Je tilt de arm op, zet ‘m op de plaat en haalt hem er ook zelf weer af. Je krijgt er een ouderwets, nostalgisch gevoel van, maar het vraagt wel wat precisie. Echte vinyljunkies vinden dit vaak juist het leukst!
  • Half-automatisch: Je zet zelf de naald op de plaat, maar als de plaat klaar is, gaat de arm automatisch terug. Ideaal voor als je even wat anders moet doen (of als je wel van vinyl houdt, maar niet te veel gedoe wilt).
  • Volautomatisch: Met een druk op de knop doet de platenspeler alles voor je. Lekker relaxed, gewoon achterover leunen en genieten van de muziek.

2. Aandrijving: Belt-drive of direct-drive?

Dan hebben we nog de keuze tussen een belt-drive (snaar-aangedreven) of een direct-drive platenspeler. Wat is het verschil?

  • Belt-drive: Hier wordt de draaitafel aangedreven door een snaar die trillingen van de motor opvangt. Dit zorgt voor een warm en puur geluid. Ideaal als je thuis gewoon lekker je platen wilt draaien.
  • Direct-drive: De draaitafel is direct op de motor aangesloten, waardoor hij sneller opstart. Dit zie je vaak bij DJ’s, want ze kunnen zo makkelijker scratchen. Voor thuis is belt-drive meestal wat fijner, tenzij je natuurlijk de nieuwe Martin Garrix wilt worden.

Hoe onderhoud je je platenspeler en vinyl?

Je wil natuurlijk dat je platen en platenspeler zo lang mogelijk meegaan en er altijd top uitzien (en klinken). Hier een paar tips om alles in goede conditie te houden:

  • Stofvrij houden: Stof is de vijand van goed geluid. Gebruik een speciale borstel om je platen schoon te maken voordat je ze afspeelt.
  • Naald schoonmaken: De naald vangt tijdens het afspelen ook stof op. Maak deze regelmatig schoon met een speciale naaldreiniger, zo blijft je geluid kraakhelder.
  • Platenspeler waterpas zetten: Een scheve platenspeler kan de naald of plaat beschadigen. Check altijd even of je platenspeler recht staat.
  • Platen rechtop opbergen: Net als boeken moeten je platen rechtop staan. Liggen ze plat, dan kunnen ze kromtrekken. En een kromme plaat, dat klinkt echt nergens naar.

Hoe integreer je een platenspeler in je interieur?

Het leuke aan platenspelers is dat ze niet alleen voor geweldig geluid zorgen, maar ook een stijlstatement kunnen zijn. Hier wat tips om je platenspeler perfect in je interieur te verwerken:

1. Kies een stijl die bij je past

Platenspelers komen in allerlei vormen en maten, van strakke minimalistische modellen tot de retro platenspeler in van die houten kasten. Heb je een modern interieur? Kies dan voor een platenspeler met een metallic afwerking. Voor een vintage vibe is een houten platenspeler echt een eyecatcher. Hoe tof is het om een stukje old school stijl aan je kamer toe te voegen?

2. Plaatsing is key

Zet je platenspeler op een stevige ondergrond. Dit kan een speciaal audiorack zijn, maar ook een tof vintage kastje. Zorg er wel voor dat het meubel stevig is, want trillingen kunnen je geluid verstoren. Een wiebelend tafeltje? Liever niet.

3. Maak een vinylhoekje

Je platenspeler is het middelpunt, maar waarom maak je er niet meteen een hele 'vinylhoek' van? Zet er een paar toffe speakers bij, maak een plank met je favoriete platen, en hang misschien zelfs een paar albumhoezen aan de muur. Je favoriete muziek wordt zo ook meteen een stukje kunst in je kamer. Superpersoonlijk en origineel!

platenspeler-2.png

Extra functies: Bluetooth, USB en meer

Ben jij iemand die naast dat retro gevoel ook van moderne snufjes houdt? Tegenwoordig zijn er platenspelers met Bluetooth, waarmee je draadloos je muziek naar je speakers kunt streamen. Handig als je niet wil klooien met kabels. En wat dacht je van een USB-aansluiting? Hiermee kun je je vinyl digitaliseren. Zo heb je je favoriete platen altijd bij de hand, ook op je telefoon of laptop. Voor als je een keer onderweg bent en toch van dat old school geluid wilt genieten.

Hoe krijg je het beste geluid uit je platenspeler?

Het draait allemaal om geluid, toch? Een platenspeler kan nog zo mooi zijn, als het geluid niet goed is, heb je er weinig aan. Hier een paar dingen om op te letten:

  • Speakers: Je kunt platenspelers met ingebouwde speakers kopen, maar die klinken vaak niet zo geweldig. Investeer in een paar goede externe speakers voor een vollere, rijkere sound.
  • Versterkers: Sommige platenspelers hebben een ingebouwde voorversterker, maar als je een stap verder wil gaan in geluidskwaliteit, kun je beter een losse versterker aanschaffen. Dit geeft je meer controle over het geluid en zorgt voor een krachtigere output.

Draaisnelheden: 33⅓, 45 en 78 RPM

Niet alle platen draaien op dezelfde snelheid. Er zijn drie gangbare draaisnelheden: 33⅓ RPM voor LP’s, 45 RPM voor singles, en sommige hele oude platen draaien zelfs op 78 RPM. Het is belangrijk om te controleren of je platenspeler al deze snelheden ondersteunt, vooral als je een gevarieerde collectie hebt. Check gewoon even of je platenspeler een schakelaar heeft om van snelheid te wisselen.

Tweedehands platenspelers en vinyl: Duurzaam en cool

Nieuw is niet altijd beter! Tweedehands platenspelers zijn niet alleen een budgetvriendelijke optie, maar ze hebben ook vaak die echte vintage charme. Let wel op dat je de staat van de speler goed checkt voordat je hem koopt. Kijk bijvoorbeeld naar de naald, de aandrijving en eventuele gebruikssporen. Tweedehands platen zijn vaak net zo tof, maar ook hier geldt: check of er geen diepe krassen op zitten.

Veelgestelde vragen over platenspelers

1. Kan ik mijn platenspeler met Bluetooth-speakers verbinden?

Ja, als je een platenspeler hebt met Bluetooth-functie kun je deze draadloos koppelen aan je speakers. Heb je een ouder model zonder Bluetooth? Dan kun je een Bluetooth-transmitter gebruiken om alsnog draadloos te streamen.

2. Hoe vaak moet ik de naald van mijn platenspeler vervangen?

De naald gaat gemiddeld tussen de 500 en 1000 speeluren mee. Als je merkt dat het geluid minder helder klinkt of als je meer 'geknisper' hoort, is het tijd om de naald te vervangen.

3. Hoe digitaliseer ik mijn vinylplaten?

Met een platenspeler met USB-poort kun je je platen digitaliseren. Sluit je speler aan op je computer, start een opnameprogramma, en zet je platen om naar digitale bestanden. Zo kun je je favoriete tracks altijd en overal afspelen!

4. Kan ik mijn platenspeler aansluiten op mijn bestaande geluidsinstallatie?

Ja, mits je versterker een phono-ingang heeft. Heeft je versterker dit niet? Dan heb je een platenspeler met ingebouwde voorversterker nodig, of je moet een losse voorversterker aanschaffen.


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide