De bank is een van de belangrijkste elementen in het interieur van een woning. Waar plof je immers neer om even bij te komen als je thuiskomt van je werk? En waar lig je lekker languit naar je favoriete film of serie op tv te kijken? De bank in je woonkamer heeft een grote invloed op de sfeer en uitstraling van het interieur, de stijl, kleur en het materiaal zijn sfeerbepalend. Bij het zoeken van een nieuwe bank wordt niet alleen gekeken naar de vormgeving, maar ook naar het budget dat je te besteden hebt en het comfort. De keuze lijkt lastig omdat er zoveel variatie is, maar wat kun je er dan ook van genieten als je eindelijk die ene perfecte bank voor jouw woning hebt gevonden. Met onderstaande info kun jij hopelijk sneller bepalen wat je precies zoekt, wat de zoektocht gemakkelijker maakt.
Creatief combineren met rechte banken
Interieurs zijn tegenwoordig redelijk speels, en er wordt niet vaak meer gekozen voor de traditionele combinatie van twee dezelfde rechte banken. Als men al voor een bankstel (of het nu 2-, 2,5, 3- of 3,5 zitsbanken zijn) kiest, wordt deze op een creatieve manier gecombineerd met andere (zit)meubels. Je kunt een rechte bank bijvoorbeeld prima combineren met een andere rechte bank in een wat andere stijl en kleur. Zo hoeft een interieur niet veel te kosten, en creëer je zelfs met goedkope bankstellen echt een unieke en persoonlijke sfeer.
Erg trendy is het om een rechte bank te combineren met een of twee losse stoelen of een hocker. Dit laatste is zeker erg handig in wat kleinere woonkamers. Ze zijn niet alleen fijn om je benen op te kunnen leggen, maar dienen ook als verlengstuk van je bank of als salontafel met een groot dienblad erop. Een hocker kan dezelfde stijl hebben als je bank, maar je kunt ze ook gewoon los kopen. Heb je een beperkt budget dan kun je een rechte bank ook combineren met een poef of zelfs zitzak. Een nieuwe bank kleed je natuurlijk leuk aan met nieuwe kussens, bijvoorbeeld van https://homingxl.nl/
Slim gebruik maken van de ruimte met een hoekbank
Een hoekbank bestaat meestal uit twee of meer delen die aan elkaar gekoppeld worden, en kent verschillende opstellingen. Ten eerste zijn er de banken met twee zijden die beiden even lang zijn. Daarnaast zijn er echter ook banken die echt een zithoek creëren, deze hebben een echte u-vorm. De vorm, grootte en plaatsing van de hoek kan je vaak allemaal zelf bepalen zodat de bank precies zo wordt als jij wilt.
Hoekbanken komen vooral in kleine appartementen goed tot hun recht. Doordat je veel zitplaatsen langs de muur hebt hoef je geen losse stoelen meer midden in de ruimte te zetten. Ook kan een hoekbank goed als scheiding tussen verschillende elementen dienen en bijvoorbeeld het zitgedeelte mooi apart houden van het eetgedeelte.
Lekker relaxen op een loungebank
De termen hoekbank en loungebank worden nog weleens door elkaar gebruikt. Bij een hoekbank zijn echter minimaal twee zijdes geheel voorzien van een rugleuning en zijn deze zijdes haast even lang. Een loungebank kan ook maar aan een zijde een rugleuning hebben, en heeft vaak meer een l-vorm. Loungebanken combineren het beste van twee werelden. Enerzijds kun je er met een ruim aantal mensen op zitten, maar op de korte zijde kun je ook lekker relaxen. Spelen met de losse elementen: modulaire banken
Het vrij combineren van verschillende meubels zie je terug in de nieuwste trend met modulaire banken. Dit zijn banken die echt uit losse modules bestaan, waardoor je ieder gedeelte met elkaar kunt combineren. Zo kun je spelen met verschillende kleuren en materialen. De opstelling kun je zo bont maken als je zelf wilt: er zijn zitgedeelten die wat dieper zijn dan normaal, elementen met hogere rugleuningen, slaapelementen en gedeelten met uitschuifbare relaxfunctie. Doordat alle onderdelen zo flexibel zijn kun je de opstelling later gerust nog eens wijzigen mocht deze niet bevallen. En anders koop je toch altijd nog gewoon een ander element erbij?