Prettig douchen en baden in een natuurlijke omgeving? Met deze badkamerplanten is dat zó geregeld. Badkamerplanten zijn Woonplanten van mei 2019. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau.
planGroen begin van de dag
Badkamerplanten houden allemaal van schaduw, hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid, precies de omstandigheden in een badkamer. En ze passen prima in de woontrend waarin die ruimte meer is dan een plek om haastig in en uit te hollen en een ruimte wordt om van te genieten voor een goed begin of een ontspannen einde van de dag.
Vier vochtvreters
Tillandsia is een luchtplant met wilde sprieten en een grillige vorm die geen aarde nodig heeft, maar vocht en voedingsstoffen uit de lucht haalt.
Ficus pumila heeft lange, klimmende (of hangende) stengels en grappige blaadjes die bont en/of bobbelig zijn.
Venushaar is een frisgroene varen met zwarte stelen en heel zachte blaadjes die mooi wijd groeit.
Lepelplant heeft zacht donkergroen vol blad met daarboven vrolijke witte vaantjes.
Groen + tech = toekomst
Planten integreren in huis, zoals in het geval van badkamerplanten, past in de trend van zelfredzaamheid, zelf duurzaam energie opwekken en groen emanciperen tot onderdeel van het dagelijks leven. Verwacht wordt dat in de toekomst planten energie zullen leveren door middel van bioluminescentie, op dezelfde manier als vuurvliegjes en lichtgevend plankton dat doen. Dan doe je dus niet het licht in de badkamer aan, maar je ficus.
Verzorging
- Alle badkamerplanten kunnen toe met niet al teveel licht. Is er geen badkamerraam, dan komen ze met kunstlicht een eind.
- Stoom, nevel, dompelbad – ze vinden het allemaal heerlijk.
- Elke twee weken een beetje voeding. Bij Tillandsia kun je dat per plantenspuit geven.
- Worden de modellen iets te wild, dan kun je ze gewoon bij knippen.
Roots in het regenwoud
Tillandsia komt uit Midden- en Zuid-Amerika, lepelplant uit de jungle van Brazilië, Zuid-Amerika en Azië, Ficus pumilia klimt en slingert in het verre oosten, Adiantum groeit vooral in China. Wat ze gemeen hebben, is dat ze groeien in een omgeving die lijkt op dat van een tropisch regenwoud. En dat lijkt weer veel op de badkamer na de ochtendspits. Het vocht en de damp die dan achterblijft, biedt ideale omstandigheden voor deze planten.
Groene oase
Maak met badkamerplanten niet meteen een urban jungle, maar hou ritme en rust in de manier waarop je ze neerzet. Bij elkaar, in clusters, op verschillende hoogtes. Sober, harmonieus, helder – zo ontstaat een mooie leefbare omgeving. Groen om je heen werkt ontspannend, helpt de lucht te zuiveren en maakt elke badkamer mooier. Wil je wat meer kleur, dan kunnen er bromelia's bij.