Vleesetende planten, of Vleeseters, ze bestaan echt. Heb jij na de zomer ook altijd extra veel last van fruitvliegen en spinnen in huis? Dan is deze Woonplant van de maand september een uitkomst. Met hun kleurrijke, eigenzinnige uiterlijk vangen ze insecten en spinnetjes, om die vervolgens nooit meer los te laten. Naast wat natuur in huis, is het een gezellige huisgenoot die graag met je mee eet.
Carnivoren op je vensterbank
De bekendste Vleesetende planten zijn Dionaea muscipula, Sarracenia, Drosera en Nepenthes. Exotische namen voor eigenzinnige planten die insecten lokken met hun geur en kleur, vangen en smakelijk verteren. Voor het vangen hebben ze allemaal hun eigen tactiek. Dionaea of de Venusvliegenvanger gebruikt vangbladeren, die razendsnel dichtslaan. De Drosera is een tikje gevaarlijker, daar zorgen de tentakels voor het blijven kleven van de prooi. Het model onder deze Vleeseters is toch wel de Sarracenia. Deze bladeren hebben een bekervorm waarin insecten gevangen worden. Nepenthes gebruikt ook bekers, die hangen aan de bladuiteinden.
Zeldzaam in het moeras
In het wild leven Vleesetende planten in gebieden met een stikstofarme bodem, zoals moerassen. Overal ter wereld op moerassige plekken kun je deze carnivoor tegenkomen. Wel moet je goed opletten om een wilde Vleesetende plant tegen te komen, inmiddels is deze plant zeldzaam. Wel hoef je hier minder bang te zijn voor spinnen en insecten. Verzorging van Vleesetende planten
De meeste Vleesetende planten houden van een warme volle zon op de bol en frisse natte voeten. Zet ze tijdens de groei gerust in een grote schaal in zure potgrond in een paar centimeter water. Voor de verzorging van deze plant mag je dus juichen bij een regenbui, regenwater is favoriet. Maar met gedestilleerd water of zacht kraanwater bezorg je ze ook een goede dag. Liever geen hard water, want door ophoping van zouten in de grond gaan de wortels rotten. Plantenvoeding hebben ze niet nodig, ze zijn immers zelfstandig genoeg om hun eigen maaltijden te vangen. Een tip: haal dode bruine blaadjes en kelken weg, deze zijn namelijk favoriet bij schimmels.