Rolgordijnen zijn ongekend populair en dat heeft te maken met de keuze uit verschillende stoffen en kleuren en met het gemak waarmee je rolgordijnen bedient. Normaals gesproken bedien je rolgordijnen met een ketting en kun je het doek op en neer bewegen, maar wat nou als het bedienen van rolgordijnen nog makkelijker kan. Hoe? Gewoon vanaf de bank met een afstandsbediening, er zijn namelijk rolgordijnen elektrisch bedienbaar.
Hoe kun je een elektrisch rolgordijnen bedienen?
Je kunt een elektrisch rolgordijn op twee manieren bedienen:
Met een afstandsbediening
Met de afstandsbediening kun je het rolgordijn op en neer bewegen, maar ook kun je gemakkelijk met 1 druk op de knop naar een voorgeprogrammeerde stand gaan. Met 1 afstandsbediening kun je 5 rolgordijnen tegelijk bedienen. Wil je nou meer rolgordijnen tegelijk bedienen, dan kun je een aparte 15-kanaals afstandsbediening erbij bestellen zodat je 15 rolgordijnen tegelijk kunt bedienen.
Met een wandschakerlaar
Een wandschakelaar is een schakelaar die je op de wand monteert en zo kun je het rolgordijn op en neer bedienen.
Wat zijn de voordelen van een elektrisch rolgordijn?
Een elektrisch rolgordijn is ideaal, omdat de bediening nog gemakkelijker gaat dan normaal. Natuurlijk hangt er een ander prijskaartje aan dan een rolgordijn met kettingbediening, maar elektrische rolgordijnen brengen dan ook vele voordelen met zich mee:
- Je kunt meerdere rolgordijnen tegelijk bedienen.
- Je kunt rolgordijnen vanaf je bank of bed bedienen, ideaal als je geen zin hebt om op te staan
- Je kunt rolgordijnen bedienen die voor hele hoge ramen hangen, met een ketting kom je daar namelijk niet bij
- Elektrische rolgordijnen zijn kindveilig, kinderen kunnen niet spelen met de bedieningsketting
Wat voor motor krijgt het elektrisch rolgordijn?
Afhankelijk van de breedte of hoogte krijg je aan andere motor. Als je een maximale breedte van 2799 mm hebt en een maximale hoogte van 2999 mm hebt dan krijg je een rolgordijn met de standaard cassette of montageprofiel en een protfitline motor. Bij een breedte van minimaal 2800 mm of een minimale hoogte van 3000 mm krijg je een XL systeem met een grotere cassette en een Somfy motor.
Profitline motor
Een profitline motor is een eigen merk motor en dus niet zo bekend, maar dat betekent wel dat deze motor een betere prijs-kwaliteitverhouding heeft.
Somfy motor
Somfy is natuurlijk een erg bekend merk en is ook gemaakt van hoogwaardige kwaliteit. Het voordeel van een Somfy motor is dat je deze ook kunt bedienen met andere Somfy afstandsbediening (als je bijvoorbeeld als Somfy producten in huis hebt) of andere domotica-afstandsbedieningen.
Welke uitvoeringen zijn mogelijk bij een elektrisch rolgordijn?
Je kunt bij een elektrisch rolgordijn kiezen voor 3 uitvoeringen:
Ronde cassette
De cassette is rond van vorm en zit om de rol (buis) van het rolgordijn heen. De kleur van de cassette, gemaakt van aluminium, kun je zelf bepalen, namelijk: wit, technisch zilver of zwart. Het voordeel van een cassette is dat het het doek beter beschermt en zolang mee gaat.
Vierkante cassette
De vierkante cassette heeft een vierkante vorm en zit net als de ronde cassette om de rol (buis) van het rolgordijn heen. Je kunt uit dezelfde kleuren kiezen als bij de ronde cassette: wit, technisch zilver of zwart. De montage van de ronde en vierkante cassette is hetzelfde, je monteert de cassette door middel van clips die je op het plafond of de muur monteert.
Montageprofiel
Een montageprofiel is een profiel dat eigenlijk ook op de achterkant van een cassette zit, je monteert het dus op dezelfde manier door middel van clips op het plafond of de muur. Bij een rolgordijn met montageprofiel is de rol van het doek zichtbaar, het profiel zit aan de achterkant vast aan zijsteunen. Een nadeel van een montageprofiel is dat een XL rolgordijn niet mogelijk is met montageprofiel. De maximale afmetingen van het rolgordijn mogen dus 2800 mm breed en 3000 mm hoog zijn.
Welke opties zijn er mogelijk bij een elektrisch rolgordijn?
Je kunt rolgordijnen zo op maat maken dat je niet alleen de afmetingen zelf kunt bepalen, maar ook de opties en uitvoeringen. Hieronder kun je vinden welke keuzes je kunt maken in opties en uitvoeringen:
1. Kleur elektrisch rolgordijn
Eigenlijk is iedere kleur mogelijk bij een elektrisch rolgordijn. Je hebt keuze uit 280 kleuren dus voor iedere ruimte is een bijpassend rolgordijn mogelijk. Om te bepalen of de kleur goed past bij de ruimte, kun je gratis kleurstalen aanvragen. Zo kun je de kleur en stof in het echt bekijken. Populaire kleuren zijn wit, beige, grijs, antraciet, zwart en bruin. Deze kleuren zijn redelijk neutraal en goed te combineren met andere kleuren. Voor een kinderkamer zijn blauw, groen, rood, roze en paars populaire kleuren.
2. Stof elektrisch rolgordijn
Net als bij de kleur, kun je ook allerlei stoffen kiezen voor een elektrisch rolgordijn. Je hebt de keuze uit de volgende stoffen:
Transparante stof
Je kunt door een transparante stof heen kijken, omdat deze doorzichtig is. Je kunt van binnen naar buiten kijken, maar ook dus van buiten naar binnen kijken. Als je op zoek bent naar privacy dan is deze stof niet geschikt. Deze stof is wel geschikt als je veel licht in je ruimte wilt, maar de scherpte uit de zon wilt halen.
Verduisterende stof
Een verduisterende stof is niet transparant en hier kun je dus niet doorheen kijken. Een verduisterende stof laat zelfs geen licht door dus is erg geschikt voor een slaapkamer, waar je natuurlijk zo min mogelijk licht binnen wilt hebben. Ook als je veel privacy wilt, zoals bijvoorbeeld in een badkamer, is een verduisterende stof geschikt, deze zorgt naast verduistering ook dat de stof geschikt is om in een vochtige ruimte te hangen.
Semi-transparante stof
Een semi-transparante stof wordt ook wel een lichtdoorlatende stof genoemd, de stof laat namelijk wel licht door, maar je kunt er niet doorheen kijken. De stof biedt dus wel privacy en daarom is de stof erg geschikt om in een woonkamer op te hangen. De meeste mensen willen namelijk niet dat iedereen zomaar naar binnen kan kijken, maar je krijgt wel voldoende licht binnen je woonkamer.
3. Zijgeleiding elektrisch rolgordijn
Zijgeleiding betekent dat de zijkant van het rolgordijn wordt geleidt, dat kan door middel van een profiel of een draad:
U-profiel
Je kunt een U-vormig profiel, gemaakt van aluminium, aan de zijkanten van het rolgordijn bevestigen. Het U-profiel heeft als functie dat er aan de zijkant zo min mogelijk licht binnenkomt. De stofdoek is namelijk smaller dan het systeem aan de bovenkant, normaal gesproken heb je dus altijd aan de zijkanten lichtval. Een U-profiel is erg handig in een slaapkamer, om zoveel mogelijk licht tegen te gaan. Je kunt het u-profiel monteren door middel van schroeven of een plakstrip.
Staaldraad
Je kunt ervoor kiezen om de onderlat vast te zetten door middel van een stalen draad. Een staaldraad schroef je op het kozijn, de vensterbank of de muur. Een staaldraad is handig als je wilt dat het rolgordijn strak komt te staan, omdat bijvoorbeeld het rolgordijn op de tocht hangt of op een deur is bevestigd.
4. Onderlat elektrisch rolgordijn
Je hebt verschillende onderlatten, namelijk:
Een standaard onderlat
Een standaard onderlat is gemaakt van aluminium en onbekleed. De kleur van de onderlat is hetzelfde als de systeemkleur die je hebt gekozen: wit, technisch zilver of zwart. Aluminium onderlatten zorgen ervoor dat het doek van het rolgordijn mooi strak hangt door de zwaarte.
Een beklede onderlat
Een beklede onderlat is ook van aluminium gemaakt, maar dan bekleed met dezelfde stof als het doek. Een beklede onderlat zorgt dus voor een mooi geheel, maar is helaas alleen mogelijk bij rolgordijnen tot 2500 mm breed.
Welke afmetingen zijn mogelijk bij een elektrisch rolgordijn
Elektrische rolgordijnen kunnen op maat gemaakt worden vanaf een breedte van 600 mm en qua hoogte maakt het niet uit. Je kunt elektrische rolgordijnen tot 4000 mm breed en 4000 mm hoog laten maken. Het is dan wel zo dat je een XL systeem krijgt en dan is een montageprofiel en beklede onderlat niet mogelijk en daarnaast gelden er aanvullende voorwaarden.
Wat kost een elektrisch rolgordijn?
Veel mensen denken dat een elektrisch rolgordijn veel te duur is en daarom kiezen zij hier niet voor. Een elektrisch rolgordijn is sowieso duurder dan een rolgordijn met ketting, maar dat komt omdat je natuurlijk meerdere onderdelen nodig hebt. Gelukkig heb je al een rolgordijn voor € 169,14, dit wel met alle standaard opties en natuurlijk de kleinste maten.
Wat kost een ‘normaal’ rolgordijn?
Een elektrisch rolgordijn is wel duurder dan een rolgordijn met kettingbediening en dat komt, omdat je natuurlijk betaalt voor een motor, accu en afstandsbediening. Wat is nou het prijsverschil tussen een rolgordijn met elektrische bediening en koordbediening. Een standaard rolgordijn heb je al vanaf €29, dan heb je dus alle standaard opties en natuurlijk de kleinste maten. Het is dus wel een groot prijsverschil, maar een elektrisch rolgordijn brengt vele voordelen met zich mee.
Hoe lang gaat een elektrisch rolgordijn mee?
Een elektrisch rolgordijn is dus wel een investering, maar dan heb je ook wat. Elektrische rolgordijnen gaan gemiddeld meer dan 10 jaar mee. Gelukkig heb je 2 jaar garantie op de rolgordijnen dus mocht er een probleem optreden dan wordt het probleem voor je opgelost. De elektrische rolgordijnen worden in een Nederlandse fabriek gemaakt en zijn van hoogwaardige kwaliteit.
Hoe moet je een elektrische rolgordijn monteren?
Het maakt niet uit of je kiest voor een cassette of een montage profiel, je krijgt dezelfde soort steunen en de montage werkt hetzelfde.
1. Teken met een potlood waar de boorgaten voor de steunen op het plafond/op de wand moeten komen. Let op dat de gaten op een gelijke lijn komen.
2. Boor de clips in het plafond. Boor je in hout → Gebruik dan alleen schroeven. Boor je in beton/gips→ Gebruik dan ook de pluggen.
3. Klik vervolgens met systeem in de clips. Je hoort een harde klik.
Hoe moet je een elektrisch rolgordijn aansluiten?
Als je je elektrisch rolgordijn hebt opgehangen kun je verder met het aansluiten. Het rolgordijn is in de fabriek al afgesteld. Je afstandsbediening is dus al aangesloten op de motor dus je kunt gelijk aan de slag om je voorkeursposities in te stellen. Je dient een begin- en eindpositie in te stellen en daarnaast kun je je voorkeurspositie instellen.