Veel mensen die een nieuwbouwwoning kopen willen de wanden en plafonds netjes laten afwerken door een stucadoor. In een nieuwbouwwoning worden namelijk de wanden in de regel behangklaar opgeleverd en de op de plafonds wordt 9 van de 10 keer standaard spack gespoten door de bouwer.
De wanden worden sowieso meestal op een andere manier dan de standaard manier afgewerkt, het plafond laat men nogal eens in de standaard spackafwerking. Er zijn wel enkele zaken waar je op moet letten als je een opdracht aan stucadoor geeft in de nieuwbouw.
Waar op te letten bij inschakelen stucadoor
Ondanks dat er veel keuze in de soorten afwerkingen die er zijn is het niet verstandig om zonder meer zomaar iets te kiezen voor een nieuwbouwwoning. De reden hiervan is dat een nieuwbouwhuis zichzelf vaak nog moet zetten nadat het opgeleverd is. Het vocht moet nog uit de wanden en dit heeft als gevolg dat de wanden wat krimpen, dit zorgt er weer dat er scheuren in het stucwerk kunnen ontstaan. De Stuc Concurrent is bijvoorbeeld erg ervaren in het stucen van nieuwbouwwoningen en kan je ook duidelijk informeren over de juiste werkwijze en methode.
Dit verklaart waarom er in nieuwbouwwoningen na verloop van tijd scheurvorming kan ontstaan, dit zul je ongetwijfeld wel eens gehoord of gezien hebben bij mensen die een nieuwbouwwoning gekocht hebben.
Deze scheuren hebben in principe niks te maken met de kwaliteit van het stucwerk of de manier waarop een stucadoor gewerkt heeft, een pleisterlaag kan immers niet het scheuren van wanden of plafonds tegenhouden. Het is daarom van belang dat er in nieuwbouw gekozen wordt voor een afwerking die goed herstelt kan worden. Daarom is het zeer raadzaam om de volgende soorten afwerkingen niet te kiezen:
• Spachtelputz
• Spackspuit
• Granietpleister
• Granol
• Structuurverf
De reden om niet voor deze afwerkingen te kiezen is duidelijk: ze zijn bij eventuele scheuren niet mooi te repareren. In bovengenoemde afwerkingen is namelijk een korrel verwerkt die elke keren een unieke grootte en afstand van elkaar hebben. Wanneer er dus op een later moment een deel van de wand bijgewerkt moet worden is het onmogelijk om dit in precies dezelfde structuur te doen, je zult dus altijd het verschil zien. Simpelweg gezegd kan een oude structuur nooit nagebootst worden in een nieuwe afwerklaag.
Bij voorkeur gladde afwerking
Bij een gladde afwerking hebt je geen last van bovenstaand probleem wanneer er scheuren in het stucwerk komen. Een scheur in een gladde wand kan gewoon dicht gesmeerd worden met een nieuwe gladde pleister. Dit omdat er geen structuur in een glad stucwerk zit.
Wel zal de gehele wand waarschijnlijk overnieuw geschilderd moeten worden nadat een scheur gerepareerd is. De verf op een bestaande wand of plafond verkleurd altijd na verloop van tijd, daarnaast is een verf die gemengd wordt op kleur eigenlijk nooit 1 op 1 dezelfde kleur.