Hoe zorg je ervoor dat je nieuwe huiskamer goed én gezellig verlicht wordt? Je kunt natuurlijk een lichtplan laten opstellen en de verlichting volledig overlaten aan een professional. Maar het is ook erg leuk om zelf aan de slag te gaan. Met deze tips kom je een heel eind!
Basisverlichting: de hanglamp, plafondlamp en vloerlamp
Hoewel je waarschijnlijk je oog al hebt laten vallen op die schattige tafellampjes, kun je het beste beginnen met de basisverlichting van je woonkamer. Met een goede basisverlichting zorg je ervoor dat de hele woonkamer ongeveer gelijk verlicht wordt, zonder al te grote contrasten. Kies voor een goede hanglamp of plafondlamp op de plekken in het plafond waar zich een stroompunt bevindt. Vul dit indien nodig aan met een (dimbare) vloerlamp in de donkere hoek van de kamer.
Een hanglamp staat mooi boven de eettafel; een plafondlamp is bijvoorbeeld in de keuken of boven de zithoek handig. Je kunt ook voor spotjes in het plafond van de keuken kiezen. Een dimmer is geen noodzaak als je ook accent- en sfeerverlichting in huis haalt, maar het is wel fijn!
Accentverlichting: het spotje en de leeslamp
Stap twee in je eigen lichtplan is de accentverlichting. Bepaalde plekken in de woonkamer verdienen extra aandacht: omdat er een mooi schilderij hangt, of omdat je er graag zit te lezen. In beide gevallen kan een extra bron van licht veel toevoegen aan het woongenot! Bij accentverlichting kies je meestal voor een lichtbron die je op jouw favoriete beeld of zitplaats kunt richten: een spotje bijvoorbeeld, of een leeslamp met een verstelbare kap.
Soms sla je met een lamp twee vliegen in één klap: basisverlichting én accentverlichting. Dit is bijvoorbeeld het geval met deze Scandinavische plafondlamp, voorzien van twee verstelbare lampenkappen. Als je deze plafondlamp strategisch ophangt draagt het licht bij aan een egale verlichting van je woonruimte, maar kun je ook een lampje naar een mooi schilderij toe draaien.
Sfeerverlichting: de tafellamp
Sfeerverlichting voeg je aan je interieur toe om de woonkamer extra gezellig te maken; niet om deze beter te verlichten. Alle kleine beetjes helpen natuurlijk, maar sfeerverlichting zorgt er over het algemeen nauwelijks voor dat je beter kunt zien of lezen in de woonkamer. Denk aan een tafellampje met een hele lage lumen, die je in de vensterbank zet. Of een LED-lampje in de vorm van een kaars. Een slinger met kerstlampjes heeft hetzelfde effect.
Het toevoegen van sfeerverlichting van Directlampen.nl is de laatste stap in jouw persoonlijke lichtplan, maar zeker niet onbelangrijk! Laat in de avond gaat de basisverlichting steeds meer uit en blijft de accent- en sfeerverlichting over om jou van een gezellige avond te voorzien. Bovendien slaap je beter als er een paar uur voor bedtijd weinig fel licht op je netvlies valt. Een win-win situatie!