We merken allemaal dat de dagen weer korter worden en dat we thuis eerder in het donker komen te zitten. De donkere dagen komen er weer aan. Waar de een nog loopt te treuren over het einde van de zomer is een ander blij dat de sfeerverlichting in huis eindelijk weer aan mag. Het is in de winter belangrijk dat je in huis voldoende verlichting hebt, maar wat voor verlichting dan precies? Een lamp kan verschillende functies hebben. Zo verwacht je van een plafondlamp dat deze de hele ruimte kan verlichten en verwacht je van een leeslampje naast je bed dat je hiervan niet te wakker blijft. Wij nemen de verschillende functies van lampen in huis even met jullie door.
Welke soorten verlichting zijn er voor in huis?
De belangrijkste verlichting in huis is je basisverlichting. Dit licht hangt vaak aan het plafond in het midden van een ruimte. Een lamp aan het plafond kan simpel worden weggewerkt met bijvoorbeeld spotjes, maar je kan ook een opvallende kroonluchter ophangen. Het doel van basisverlichting is het verlichten van de hele ruimte. Dit is in de winter bijvoorbeeld nodig om niet in het donker te zitten en helpt ‘s avonds het licht van bijvoorbeeld een televisie, een telefoon of een felle bureaulamp minder contrasterend en daardoor minder heftig voor je ogen te maken. Accentverlichting is een lamp die gericht staat op een bepaald gedeelte van een ruimte. Hiermee kan je bijvoorbeeld een duur schilderij of een vitrinekast met een verzameling accentueren. Deze accentverlichting hoeft minder bereik te hebben dan de lamp aan het plafond, omdat deze een kleiner deel van de ruimte hoort te verlichten.
Een ander soort licht dat slechts een deel van een ruimte verlicht is sfeerverlichting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gezellige vloerlamp naast de bank of een zachte lamp aan de muur. Deze lampen bieden genoeg licht om niet in het donker te zitten, maar zijn niet ongezellig fel. Het licht dat van deze lampen komt is vaak zacht en warm. Een zacht oranje licht geeft meteen een andere sfeer dan hard wit licht. De reden dat zacht en oranje licht vaak als gezellig en sfeervol wordt gezien is dat het iets weg heeft van kaarslicht. Een sfeerlamp is dan ook zeer goed te combineren met kaarslicht. Zo kan je bijvoorbeeld op de bank in het licht een lekker boek gaan lezen, terwijl de andere hoeken van de ruimte wat donkerder zijn. Deze andere hoeken zou je kunnen opvrolijken met decoratielicht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een neon flamingo, een slinger kerstlampjes of een mooie zoutlamp. Decoratielicht heeft niet als doel om veel licht af te geven, maar om de ruimte wat mooier of gezelliger te laten lijken.
Slimme verlichting
Lampen zijn in de afgelopen jaren sterk doorontwikkeld. Waar de gloeilamp ooit een van de populairste uitvindingen was is deze tegenwoordig erg achterhaald en zelfs van de markt gehaald. De gloeilamp verbruikt relatief veel energie en moet vaak vervangen worden. De LED lamp of de spaarlamp zijn energiezuinige en duurzame opties voor licht. LED licht is in verschillende kleuren beschikbaar, zo kun je dus kiezen voor hard, wit licht in je bureaulamp en zacht, warm licht in je sfeerverlichting. Het is bij sommige LED lampen of strips zelfs mogelijk om verschillende kleuren licht te kiezen of af te laten wisselen.
Een van de nieuwe revoluties in de lampenwereld is de slimme verlichting. Slimme verlichting houdt in dat je deze lampen niet met een schakelaar aan hoeft te zetten, maar met een app kunt bedienen. Een belangrijk voordeel hiervan is dat je niet op hoeft te staan om de lampen aan te zetten, maar dit klinkt toch wel echt als een oplossing voor iets dat je geen probleem zou mogen noemen. Een ander voordeel van slimme verlichting is dat je de sterkte en de kleur van de lamp vaak aan kunt passen. Zo kun je het licht wat sfeervoller en gedimder zetten als je gezellig op de bank zit en het licht wat feller zetten zodra de kaartspelletjes op tafel komen. Voor elke gelegenheid is de slimme verlichting geschikt.