312
Veelzijdige verlichting: inbouwspots
Gepubliceerd: 14-05-2024 Laatste update: 15-09-2024

Inbouwspots zijn ontzettend populair. En dat is niet vreemd, want ze passen eigenlijk in ieder interieur. Ben je niet tevreden met de huidige verlichting in een bepaalde ruimte thuis? Of heb je al spotjes en zijn de lampen aan vervanging toe? Hieronder lees je alles wat je moet weten over het vinden en plaatsen van passende inbouwspots.

Halogeen heeft plaatsgemaakt voor LED

In het verleden waren in spotjes meestal halogeenlampen geplaatst. Deze worden vandaag de dag niet meer geproduceerd en zijn vervangen door LED. De voordelen hiervan? Hoewel de aanschafprijs van LED-lampen misschien iets hoger is, hebben ze een veel langere levensduur en verbruiken ze veel minder energie. Daarbij bevatten LED-lampen geen schadelijke stoffen en flikkeren ze niet, zijn ze ook in dimbare varianten verkrijgbaar en zijn ze in uiteenlopende lichtsterktes en -temperaturen te krijgen.

Inbouwspots die passen bij je interieur en het doel

Wil je graag inbouwspots, dan kan het zijn dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Waar je onder meer op moet letten om de beste keuze te maken? Allereerst moeten de lampen natuurlijk bij je interieur en je smaak passen. Er zijn rechthoekige, vierkante en ronde inbouwspots, en je hebt de keuze uit witte, zwarte of RVS spots. 

lookbook2025.png

Verder speelt ook de ruimte een rol tijdens je zoektocht. De locatie – en daarmee het vochtigheidsniveau – bepaalt hoe water dicht een lamp moet zijn. Droge ruimtes zijn onder meer slaapkamers, woonkamer en gang, vochtige ruimtes zijn de keuken, badkamer en een overkapping of tuinhuis en zogenaamde natte ruimtes zijn plaatsen waar de lamp in contact kan komen met spatwater zoals boven de douche in de badkamer. 

Tot slot spelen ook de lichtsterkte en -kleur mee, of je de lamp wil kunnen dimmen en bepaalt de functie (sfeerverlichting of accentverlichting) de ideale stralingshoek.

Afmetingen van inbouwspots

Tot slot is het nog belangrijk om te letten op de afmetingen van inbouwspots. Dit geldt vooral wanneer je op zoek bent naar nieuwe spotjes ter vervanging van oude. Let ten eerste op de inbouwhoogte. In veel bestaande verlaagde plafonds is er ongeveer tien centimeter ruimte. Maar heb je een kleinere inbouwhoogte of wil je het plafond minder verlagen? Dan is het goed om te weten dat er ook al inbouwspots zijn die slechts twee centimeter inbouwhoogte vragen. Vervang je bestaande spots? Dan is het daarnaast belangrijk goed te letten op de zaagmaat en de buitendiameter van de spot, en de afmeting van de bestaande opening.

Nu je weet waar je allemaal op moet letten, is het kiezen van de juiste inbouwspots vast een stuk gemakkelijker. Succes met de installatie, en geniet daarna van deze veelzijdige verlichting!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide