Als echte interieurliefhebbers volgen wij de trends op het gebied van kleur op de voet. Van de nieuwste kleurtrends voor op de wand tot kleuren in de badkamer. We laten geen hoekje met rust. Maar wist je dat je de invloed van kleur op je gevoel en het lekker in je vel zitten niet moet onderschatten?
We zijn ons natuurlijk van heel veel zaken bewust, maar van minstens zoveel zaken niet. Deze spelen echter in ons onderbewuste brein zeker een rol. Welke kleur welk effect heeft? Wij leggen het je uit.
Van zacht via neutraal naar warm
Voordat we kleur bekennen en we per kleur het effect uitleggen op jouw gemoedstoestand staan we even stil bij de hoofdlijnen. Want zoals gebruikelijk bij interieurtrends zijn er naast de hoofdkleuren heel veel kleuren die er tussenin zitten op het zogenaamde kleurenpalet. Daarom eerst de hoofdlijnen voordat de details volgen.
Neutrale kleuren
De neutrale kleuren zijn bruin, wit, grijs en zwart. Deze kleuren worden vaak gebruikt voor de basis en worden soms ook gebruikt om een andere kleur in de spotlight te zetten. Denk hierbij aan gifgroen tegenover een zwarte achtergrond, dit knalt er vervolgens uit.
Warme kleuren
Oranje, rood, geel en roestbruin zijn de zogenaamde warme kleuren. Warme kleuren geven ons een energiek en blij gevoel. Zijn ze echter zeer uitgesproken en fel? Dan kan dit ook te heftig zijn voor sommige mensen.
Koele kleuren
De koele kleuren in het spectrum zijn groen, blauw en paars. Aan de ene kant kunnen deze kleuren een kalmerend effect hebben, wanneer het te overheersend wordt kan het echter de droevige kant op slaan.
Beken de kleur!
Welke kleur geeft welk effect?
Rood
Rood wordt ook wel de warmste en meeste enerverende kleur genoemd. Het wordt zowel met liefde als met gevaar geassocieerd. Het is dan ook een kleur die tactisch ingezet moet worden voorzien van de juiste teint. Rood verhoogt namelijk je hartslag en de spanning.
Ideaal voor in bijvoorbeeld een gym, minder voor in de slaapkamer. Gebruik dus niet te veel rood in één kamer, tenzij het zachtere varianten als koraal zijn. En oja, leuk weetje: Van de kleur rood krijg je extra trek! Gooi die rode borden dus maar weg.
Oranje
Onze nationale trots. En dit is niet voor niks, oranje staat voor levendig- en vrolijkheid. Net als rood is het een dominante kleur waar subtiel mee omgegaan moet worden. Bij te veel gebruik kan hij agressie en impulsiviteit opwekken. Daarom zie je hem ook vaak terug bij schreeuwende reclames en folders.
Geel
Het zonnetje in huis! Geel is de meest actieve van de kleuren. Hij wordt altijd in verband gebracht met de zon, vrolijkheid en lachen. Dus voor een extra boost aan je ruimte kies je voor geel. Realiseer je wel dat geel veel licht weerkaatst waardoor het heftig binnen kan komen. Gebruik hem daarom gedoseerd.
Groen
Groen doen, we hebben het er veel over. Groen staat dan ook voor de natuur, gezondheid en een nieuw begin. Het is de meest prettige van alle kleuren voor de ogen, mits je niet voor fluor groen gaat. Om betrouwbaar over te komen gebruiken marketing strategen veel groen. Rust creëren in een ruimte? Ga voor groen!
Blauw
Ondanks dat blauw bij de koele kleuren hoort, kan het wel voor warmte zorgen. Blauw staat namelijk voor rust en vertrouwen. Blauw zien we dan ook vaak terug in bijvoorbeeld een meditatie- en yogaruimte.
Blauw staat voor lucht en transparantie. De juiste kleur blauw geeft een gevoel van kalmte. Doordat het voor vertrouwen staat, gebruiken veel bedrijven hem in hun kantoor.
Paars
Dit is de creatieveling onder de kleuren. Daarnaast wordt paars door ons brein gekoppeld aan een gevoel van luxe en comfort. Een fijne kleur in je interieur. Het geeft meteen een luxe uitstraling zonder dat het te heftig wordt.
Neutrale kleuren: zwart, grijs, wit en bruin
Zoals de naam al deed vermoeden, hebben de neutrale kleuren miniem effect op jouw fitheid. Ze ondersteunen en accentueren vooral andere kleuren. Het is daarom wel verstandig ook deze kleuren met zorgvuldigheid te kiezen. Neem bovenstaande ook als een uitgangspunt, de één is gevoeliger voor kleur dan de ander.
Maar nogmaals, poets het onbewuste kleurenbrein zeker niet uit!