Tot begin jaren zestig kon men voor het aanrecht kiezen uit. terrazzo of terrazzo. Oftewel, het overbekende zwart-witgevlekte, gestorte aanrecht met geïntegreerde spoelbak in zwart-witblokjes. Uniformiteit alom. Inmiddels is het aanrecht omgedoopt in keukenwerkblad en is het net zo aan mode onderhevig als de rest van de keuken. Terecht, want het vormt de uitvalsbasis in uw keuken.
Of u nu uitgebreid kokkerelt of niet, ongemerkt brengt u heel wat uren per week achter het aanrecht door. U maakt er alle ingredienten op klaar, u kookt er aan en u wast er aan af en u gebruikt het als werkplek voor allerhande keukenmachines. Daarom is een mooi keukenwerkblad beslist de moeite waard. U geniet er iedere keer opnieuw van. De keuze is tegenwoordig zo gevarieerd dat er voor vrijwel ieder budget en voor iedere smaak een blad is. Van kunststof tot warm hout en chique graniet. En. ook het terazzo keukenwerkblad is terug van weggeweest.
Toplaminaat: praktisch en mooi
Bent u op zoek naar een zeer praktisch keukenblad waarbij u bovendien uit een keur aan dessins en kleuren kunt kiezen? Dan is een blad met een afwerking van HPL-laminaat een uitstekende optie. HPL staat daarbij voor High Pressure Laminate. Het laminaat bestaat uit meerdere lagen en de toplaag is in melaminehars is gedrenkt. Hierdoor krijgt het blad een behoorlijk krasvast oppervlak en is ook nog eens nagenoeg ongevoelig voor huishoudelijke middelen. De bladen zijn dan ook gemakkelijk schoon te houden en uiterst hygiénisch. Werkbladen met Toplaminaat worden tegenwoordig prachtig afgewerkt met randlijsten die exact bij de uitstraling van uw keuken passen.
Solid Glass: vernieuwend product
Solid Glass is een werkelijk vernieuwend product in de keuken als het gaat om keukenbladen. De keukenbladen zijn gemaakt van 10 mm en 19 mm gehard glas en de onderzijde is voorzien van een coating. De bladen zijn kras-, slijt- en stootvast. Door de glasgroene kleur in combinatie met de matte bovenzijde krijgt het blad een prachtig diepe en transparante uitstraling. De randen worden eenvoudig geslepen en voorzien van een klein facet. Het materiaal doet de rest.
Composietsteen: luxe en gemak
Bladen van composietsteen zijn geen natuurproduct, maar bestaan wel uit natuurlijke materialen. Het materiaal is zelfs harder dan graniet, het is kras- en stootvast en gemakkelijk in onderhoud. Het is eenvoudig met zachte huishoudelijke middelen te reinigen. Composietbladen zijn onder een veelheid van namen op de markt. De meeste daarvan eindigen op stone en daar heeft dit unieke product dan ook het meeste van weg. Composietsteen is machinaal vervaardigd en bestaat voor ongeveer 95 procent uit kwartskorrels. Daaraan is 5 procent bindmiddel (meestal polyesterhars) toegevoegd om er een homogene plaat van te maken. Door toevoeging van een kleine hoeveelheid pigment is het blad in allerlei kleurschakeringen verkrijgbaar. Sinds kort zijn er ook "leather touch"-bladen op de markt. Het ruwe oppervlak, dat aanvoelt als leer, is vlekbestendiger, rustiger, egaler - en gemakkelijker in onderhoud en het gebruik. Composietsteen is met recht een uniek product dat zich gemakkelijk in iedere sfeer laat toepassen.
Lavasteen: unieke uitstraling
Wilt u een keukenwerkblad in de kleur van uw gordijnen? Dat kan met een blad van lavasteen waarbij echt lavasteen en twee lagen glazuur wordt gecombineerd. Nadat het lavasteen op de juiste dikte is gebracht, wordt het van een glazuurlaag voorzien en op zeer hoge temperatuur gebakken. Dit proces wordt nogmaals herhaald maar nu met een glazuren kleurlaag. Het resultaat is een blad met een dat nog meer spreekt door pigmentvlekjes die iets donkerder dan de hoofdkleur zijn. Lavasteen kan worden geleverd tot een maximale lengte van 2,40 meter bij een breedte van maximaal 1,30 meter. Lavasteen is zeer hittebestendig en heeft geen onderhoud nodig.
Hout: warme sfeermaker
Al vele jaren wordt massief hout als keukenwerkblad toegepast. Houten bladen passen niet alleen in de nostalgische keuken. Ook bij strakke keukenlijnen ontstaat een beeld waarbij de warme houtkleur een lust voor het oog is. De moderne bladen zien er echter wel wat anders uit dan vroeger en zijn bovendien minder kwetsbaar dan vroeger. Naast het klassieke beuken en eiken, worden nu ook houtsoorten als teak, noten, ahorn (esdoorn), en kersen toegepast. De huidige lakken geven een goede bescherming tegen vocht, maar beschadigingen blijven moeilijk te repareren. De meeste bladen worden dan ook geolied. Dat beschermt iets minder tegen vocht, maar kleine beschadigingen zijn eenvoudig met wat fijn schuurpapier en opnieuw oliën te herstellen. Een houten blad vraagt dus om een beetje zorg, maar u krijgt er dan ook wel een prachtige sfeermaker voor terug.
Volkunststof: de naadloze oplossing
Volkunststof werkbladen worden gemaakt van een mineraal vulmiddel dat gebonden wordt met een polyester- of acrylhars. Het resultaat is een oersterk materiaal dat voor een keukenwerkblad uiterst praktisch is. En mocht zich toch een beschadiging voordoen dat is dat met fijn schuurpapier zo opgelost. Of er kan onzichtbaar een nieuw stukje ingelijmd worden. Door de grote dichtheid is een volkunststofblad water- en vuilafstotend en bovendien ongevoelig voor de meeste huishoudelijke middelen. Schoonmaken met een doekje en wat afwasmiddel is meestal voldoende. Volkunststof heeft verder het voordeel dat het naadloos en vrijwel onzichtbaar verlijmd kan worden. Het werkblad ziet er daarmee uit alsof het uit één geheel bestaat. Zelfs de spoelbak kan van hetzelfde materiaal vervaardigd en naadloos bevestigd worden.
Voor wie van puur natuur houdt
Natuursteen is een delfstof die reeds in de oertijd is ontstaan. In de steenhouwerij worden er platen van gemaakt die vervolgens worden gepolijst en voorzien van een beschermende siliconenlaag. De bekendste oppervlakte-soorten zijn: gepolijst (glad en glanzend), gezoet (glad en mat) en gevlamd (grof en mat). Omdat iedere partij van dit natuurmateriaal uniek is, doet u er verstandig aan alle bladdelen in één keer te bestellen. Wie voor een natuurstenen werkblad kiest, kiest voor een haast onverwoestbare kwaliteit. Graniet kan letterlijk tegen een stootje. Het is uitstekend bestand tegen hitte en tegen alle schoonmaakmiddelen. Natuursteensoorten als hardsteen, marmer en zandsteen zijn daarentegen slechter tegen schoonmaakmiddelen bestand en daardoor ook minder geschikt als aanrechtblad.
Roestvrijstaal: tijdloos design
Dé vernieuwing op het gebied van het aanrecht was veertig jaar geleden het roestvrijstalen blad. Roestvrijstaal is en blijft tijdloos en heeft nog steeds een design-uitstraling. Het is zelfs actueler dan ooit. De mogelijkheden met dit materiaal zijn dan ook vrijwel onbeperkt. Het is verkrijgbaar in elke lengte, breedte, dikte en vorm. Het oppervlak kan uit verschillende structuren bestaan en kan mat of glanzend zijn. De spoelbak wordt meestal volledig geïntegreerd. Roestvrijstaal is hygienisch en gebruiks-, onderhouds- en milieuvriendelijk. Bij vlak roestvrijstaal zullen door het gebruik krasjes ontstaan, maar dat hoort bij het karakter van het materiaal en tast de duurzaamheid absoluut niet aan. Lees hier meer over roestvrij staal schoonmaken
Spoelbakken: ongekende mogelijkheden
De spoelbak is, samen met het aanrechtblad, het meest gebruikte deel van de keuken. Een spoelbak moet dan ook aan hoge eisen voldoen. Een goede spoelbak, vlakinbouw of onderbouw, sluit perfect op het aanrechtblad aan, waardoor u geen last heeft van opstaande randen of richeltjes. Het water veegt u eenvoudig van het aanrecht de bak in en vuil krijgt geen kans zich in de kieren te nestelen.Voor iedere keuken en wens is wel een passende spoelbak leverbaar. Een enkele, dubbele of anderhalve bak, met of zonder afdruipblad, rond of vierkant. En dat is nog maar een kleine greep uit de mogelijkheden. Tegenwoordig zijn er zelfs spoelbakken van modern vormgegeven beton! De vierkante vorm en de dikke wanden geven deze spoelbak een robuust uiterlijk. Vooral in combinatie met bijvoorbeeld een keukenblad van composietsteen zijn prachtige combinaties te maken. Tevens zijn er voor vrijwel elke spoelbak accessoires leverbaar zoals snijplanken, inzetbakjes, draadkorven en afdruipschalen.
Bron: Stichting Confortabel wonen