De afzuigkap was vroeger vooral een storend element in de keuken. Die tijd ligt gelukkig ver achter ons. U kunt nu bijvoorbeeld kiezen voor een geïntegreerde onderbouwkap. Deze kap kan onder een kastje worden gemonteerd en is daardoor onzichtbaar. Pas als u gaat koken, trekt u de kap naar voren en zet u het apparaat in werking. Als u kiest voor een zichtbare afzuigkap, dan moet het juist een blikvanger in de keuken worden. En ook dat is met de designmodellen van tegenwoordig geen enkel probleem meer.
De keuken is - dankzij de opmars van de open keuken - steeds meer een volwaardig onderdeel van het huis geworden. Dat brengt met zich mee dat er meer aandacht wordt besteed aan vormgeving en design. En niet in de laatste plaats als het gaat om de afzuigkap. Niet vreemd natuurlijk. De afzuigkap is erg aanwezig, en dan kan het er beter maar goed uitzien. De wandschouwkappen (voor muurmontage) en de eilandschouwkappen (voor vrije montage boven een kookeiland) zijn tegenwoordig uitgevoerd in hoogwaardige designs. Er zijn zowel strakke als ronde modellen verkrijgbaar. Materialen die worden gebruikt zijn voornamelijk (gekleurd) glas, roestvrij staal, aluminium, of een combinatie daarvan. Er zijn ook modellen met melkglas waarachter neonverlichting zit verwerkt. Dat geeft een heel bijzonder effect. Natuurlijk staat een strakke design kap niet in een landelijke keuken. Maar ook daarvoor zijn talloze modellen verkrijgbaar.
Nieuw: afzuigkap in werkblad
Natuurlijk kunt u in plaats van voor opvallend ook voor onopvallend kiezen. We noemden net al de onderbouwkap, de kap die vrijwel geheel is in gebouwd. Als u gaat koken, trekt u het scherm naar voren. En met die beweging zet u meteen de afzuigkap in werking. Maar sinds kort is er nog een onopvallend model op de markt. En wel een hele bijzondere: een afzuigkap die is geintegreerd in het werkblad. Als u begint te koken komt de kap uit het blad te voorschijn en gaat zijn werk doen. Deze in het werkblad geintegreerde afzuigkap lijkt echt een trend te gaan worden.
Schoon, schoner, schoonst
Niet alleen het design is de afgelopen jaren aan vernieuwing onderhevig geweest, ook de techniek. Vergeet u regelmatig de vetfilters te reinigen? Er zijn nu modellen op de markt die op het display aangeven dat de vetfilters gereinigd moeten worden. De meeste filters gaan tegenwoordig overigens gewoon in de vaatwasser. Maar dat is niet alles. Er is nu ook een techniek ontwikkeld waarbij helemaal geen vetfilters meer worden gebruikt. De modellen met dit nieuwe systeem hebben desondanks een perfecte afzuiging van kookdamp en -vet. En ze zijn daarbij nog eens veel stiller.
Fluisterstil
Over stilte gesproken. Een stille afzuiging is geen onbelangrijk aspect, zeker niet als u een open keuken heeft. Moderne afzuigkappen zijn gemiddeld genomen veel stiller dan oudere exemplaren. Er zijn nu zelfs modellen te vinden die u gerust fluisterstil, kunt noemen. De nieuwe motortechniek heeft een hoger vermogen, maar een lager geluidsniveau. Dat wil zeggen dat de afzuigkap ondanks de rust niet aan zuigkracht inboet. Integendeel! Wilt u echt rust in de keuken? Dan kunt u kiezen voor een afzuigkap met een externe motor. De motor wordt dan niet in de keuken geplaatst, maar bijvoorbeeld op zolder, waardoor u nauwelijks nog iets hoort.
De afzuigkap denkt met u mee!
De afzuigkap is steeds gemakkelijker te bedienen. Modellen met zogenoemde tiptoetsen zijn al gewoon goed geworden. Later volgden de modellen met afstandsbediening. Die hebben inmiddels ook een hoge populariteit bereikt. Vooral voor rvs modellen is deze no touch techniek ideaal. U hoeft immers niet meer met uw handen aan de kap te komen en voorkomt daarmee hinderlijke vingerafdrukken. Nog handiger zijn de modellen die u niet meer hoeft te bedienen, maar die zichzelf aan of uit, harder of zachter zetten. Zo is er de sensorautomaat die kookdamp en kookvet herkent en dan automatisch aangaat. Als er bij het aanbraden van vlees plotseling meer vet vrijkomt, schakelt dit model vanzelf naar een intensievere stand, om dat na tien minuten ook weer automatisch terug te schakelen. Kortom, een apparaat die met u meedenkt. En in de keuken is alle hulp natuurlijk welkom!
Bron: Vereniging Confortabel wonen