1457
Ergonomie in de keuken
Gepubliceerd: 08-04-2014 Laatste update: 18-05-2017

Om comfortabel bij het aanrecht te kunnen werken, is een plint-uitsparing wenselijk van minstens 15 cm diep en 15 cm hoog. Ergonomie heeft te maken met het aanpassen van de omgeving aan de gebruiker. Dit kan een product, ruimte of werkplek zijn. Een ergonomisch ontworpen keuken is gebruiksvriendelijk, veilig en comfortabel om in te werken. 

De driehoek
Goed bekeken is de keuken een plek waar gewerkt wordt, met drie werkcentra: het spoelcentrum, het kookcentrum en de koelkast. Hiertussen wordt voortdurend op en neer gelopen. Vooral tussen het kookgedeelte en de spoelbak. Om onnodig lopen te voorkomen, is het dus zaak om deze twee centra zo logisch mogelijk ten opzichte van elkaar te positioneren. Verder is het handig om de (ingebouwde) afvalemmer dicht bij de afwasbak te plaatsen, alsook de vaatwasser. Pannen en dergelijke zijn juist handig om in de buurt van de kookplaat een plek te geven. 

De juiste ergonomische werkhoogte in de keuken is voor iedereen anders. Zo zal de standaardhoogte van 90 cm voor de één te hoog en voor de ander te laag zijn. Gelukkig maakt Uw KeukenSpeciaalzaak keukens op maat. Daarbij is de juiste hoogte ook afhankelijk van wat er in de keuken gedaan wordt. Tijdens het afwassen bevinden de handen zich als het ware onder het niveau van het werkblad, bij het koken juist een stuk erboven. Een ideale keuken beschikt dan ook over twee hoogtes. 

Slimme oplossingen:

  • Bouw de oven en magnetron zoveel mogelijk op ooghoogte in. Dat scheelt onnodig bukken en is wel zo veilig voor kinderen.

Uittreklades bieden veel meer overzicht dan onderkastjes.

Halfhoge vaatwassers met een ruime onderlade voor pannen zijn ideaal, omdat dan met een rechte rug in-en uitgeruimd kan worden.

Een efficiënte inrichting beperkt de loopafstanden. Soms kan door een kleine verbouwing een betere indeling worden gecreëerd.

Vraag ons gratis keukenboek aan

Wonenonline