5848
Kleine wasjes, grote wasjes: alles over wassen
Gepubliceerd: 19-01-2021 Laatste update: 20-06-2024

Wassen is een klusje wat wekelijks of soms zelfs dagelijks terugkomt. Zeker wanneer je een paar kinderen hebt, weet je wat het is om de was te doen. Hoewel de wasmachine het ons een stuk makkelijker heeft gemaakt, kan het toch nog een hele klus zijn. Ook zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. In dit artikel lees je alles over wassen.

Voor je gaat wassen

Voor je gaat wassen zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. Allereerst kun je de was maar beter sorteren. Sommige stoffen mogen niet heet gewassen worden en sommige kleuren kunnen niet bij elkaar. Voorbeeld: een rode trui en een witte handdoek bij elkaar wassen, kan als resultaat een roze handdoek geven. Ook zijn er bepaalde kledingstukken die niet in de wasmachine mogen, maar die je met de hand moet wassen. Leg deze dan ook als eerste apart.

  • Check altijd eerst de wasvoorschriften op het etiket.
  • Scheid de kleuren in donkerbont, lichtbont en wit.
  • Scheid textielsoorten.
  • Stel de wastemperatuur nooit hoger in dan aanbevolen op het wasvoorschrift.
  • Check de centrifugeersnelheid bij het wastobbesymbool.

Bij nieuwe spullen moet je extra alert zijn, omdat deze vaak meer kleur afgeeft. Het is dus goed om nieuwe kledingstukken of handdoeken eerst een paar keer apart te wassen.

smeg-2024-2.png

Een to-do-list voor je de was in de machine stopt:

  • Maak alle zakken leeg.
  • Check indien nodig de manchetten bij een overhemd.
  • Draai de kleding binnenstebuiten om deze mooier te houden.
  • Sluit alle knopen en sluitingen om schade aan je was te voorkomen.

De meest voorkomende wassymbolen

Op het label van je kleding kan je verschillende soorten wassymbolen aantreffen. Let hier goed op voordat je het kledingstuk in de wasmachine stopt. Hier een kort overzicht van de meestvookomende wassymbolen.

wassymbolen.png

  • Wasteil met golfjes
    Een wasteil met golfjes bevat meestal de maximale temperatuur waarop je het artikel kunt wassen. Het kan ook zijn dat er een kruis doorheen staat. Dan moet je dit kledingstuk stomen in plaats van wassen. Staat er een handje op de wasteil, dan is dit artikel alleen geschikt voor handwas.
  • Strijkijzer
    Een strijkijzer slaat uiteraard op het strijken van het product. Een kruis erdoor betekent dat je het niet mag strijken. Verder wordt de temperatuur aangegeven door middel van stippen. Hoe meer stippen, hoe heter je de strijkbout kunt zetten. Probeer dit wel altijd eerst voorzichtig op een hoekje uit.
  • Droger
    Ook de droger staat in vereenvoudigde vorm weergegeven op het waslabel. Je kunt hieraan zien of het item wel of niet in de droger mag. Een kruis erdoor is uiteraard een no go. Staat er één stip in de droger, dan mag dit artikel via een licht programma gedroogd worden. Staan er twee stippen op de droger, dan kan deze stof wel wat hebben.
  • Stomen
    Voor stomen gebruikt men een cirkel met een letter erin. Elke letter staat weer voor een andere manier van stomen. Wanneer je voor stomen kiest, zal je dit doorgaans niet zelf doen, maar het kledingstuk naar een stomerij brengen.
  • Bleken
    Bleken is vandaag de dag niet meer zo’n gewoonte als vroeger. De meeste kleding wordt niet gebleekt. Toch staat er vaak wel een symbool voor bleken op het waslabel, namelijk in de vorm van een driehoek. Wanneer er een kruis doorheen staat, kan de kleding niet gebleekt worden. Een driehoek met diagonale strepen geeft aan dat het item gebleekt kan worden met zuurstofbleekmiddel. Een effen driehoek houdt in dat je ook chloor kunt gebruiken.

Welke wasprogramma’s heeft een wasmachine?

Sommige wasmachines hebben geen programma’s. Deze kun je instellen op een bepaalde temperatuur en zet je dan handmatig op centrifugeren en afpompen. De meeste wasmachines zijn echter voorzien van programma’s en dat is ook veel praktischer. Beslist een puntje om op te letten bij de aanschaf van een wasmachine. Maar welke wasprogramma’s zijn er eigenlijk allemaal? De meeste wasprogramma’s gaan uit van de stof die je wilt wassen. Dit zijn de meest voorkomende wasprogramma’s:

  • Katoen: Dit programma gebruik je voor katoen en linnen.
  • Wol: Speciaal programma voor het wassen van wol, een van de moeilijkste stoffen.
  • Synthetisch: Dit programma is bedoeld voor synthetische stoffen, zoals nylon en polyester.
  • Gemengde was: Hiermee kun je verschillende soorten stoffen door elkaar wassen, zoals katoen, linnen én synthetisch.

Een aantal andere wasprogramma’s die vaak voorkomen:

  • Eco
  • Verkort
  • Extra spoelen
  • Anti-kreuk
  • Anti-allergie

Vloeibaar wasmiddel of waspoeder?

Om te wassen kun je voor waspoeder of voor vloeibaar wasmiddel kiezen. Veel mensen gebruiken vloeibaar wasmiddel, maar eigenlijk is het juist goed om af te wisselen. Waspoeder kun je het beste gebruiken wanneer je een was draait op een hoge temperatuur. Bij een lage temperatuur smelt het poeder niet altijd goed en kan dit voor vlekken op de kleding zorgen. Waspoeder is ook beter voor het milieu. Voor je wasmachine is poeder vaak eveneens een betere keuze. Sommige mensen kiezen echter liever voor vloeibaar wasmiddel, omdat de geur hiervan sterker is. Het beste is om regelmatig af te wisselen met vloeibaar wasmiddel en waspoeder. Wil je je wasmachine reinigen? Doe dan een scheutje natuurazijn in het vakje voor wasverzachter.

Handige tips bij het wassen

  • Wist je dat je ook andere zaken dan kleding kunt wassen? Denk dan aan knuffels, rugzakken en speelgoed, maar ook aan de halsband of het harnas van jouw trouwe viervoeter.
  • Wanneer je regelmatig wast, weet je dat er op deze manier vaak heel wat sokken verdwijnen. Doe sokken voortaan in een waszakje om geen single-sokken meer tegen te komen.
  • Je kunt je wasmachine heel makkelijk schoonmaken door het zeepbakje en de rubberen randen schoon te maken met een vochtige doek. Door een kopje natuurazijn in de lege trommel te gooien en een wasprogramma te draaien van 90 graden Celsius, wordt je machine ook van binnen gereinigd.
  • Haal was altijd meteen uit de machine om nare geurtjes en schimmelvorming te voorkomen.

Lees ook: Wasmachines en drogers; waar moet je op letten bij de aanschaf?

GRATIS SCHOONMAAKGUIDE

gratis-schoonmaakguide1.jpg

Heb jij je ooit afgevraagd hoe je huis moeiteloos schoon en stralend kunt houden? Onze schoonmaakguide van maar liefst 84 pagina's onthult alle geheimen die je nodig hebt. Van praktische tips en handige hacks tot gedetailleerde stappenplannen, je vindt hier werkelijk alles wat je wilt weten over schoonmaken.

Wil jij deze must-have gids ontvangen? Vul het onderstaande formulier in en binnen 15 minuten heb je de schoonmaakguide in je mailbox.

Ja, stuur mij de gratis schoonmaakguide