Wijnkoeling is dé manier om wijn op de juiste wijze te bewaren. Er wordt namelijk rekening gehouden met verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van je wijn.
Niet alleen verzamelaars hebben baat bij het aanschaffen van wijnkoeling, maar ook liefhebbers en beleggers beschikken vaak over een wijnkoelkast in huis. De belangrijkste voordelen van degelijke wijnkoeling lees je hier!
Met wijnkoeling behoudt je wijn de juiste temperatuur
Net als de meeste alcoholische dranken heeft ook wijn een bepaalde temperatuur waarop je het het beste kan bewaren. De temperatuur dient rond de 11 graden te liggen. Het liefst moet de temperatuur continu hetzelfde zijn, want schommelingen kunnen de kwaliteit behoorlijk aantasten. Een te warme omgevingstemperatuur kan zorgen voor een ongewenst aroma of een onaangename smaak, terwijl je met te koude omstandigheden het risico loopt dat de wijn gaat bevriezen. Ook de kurk kan bevriezen en uit de fles schieten.
Om te voorkomen dat je je wijn op een te warme of te koude plek bewaard kun je een wijnkoelkast aanschaffen. Er zijn zelfs wijnkoelers die over verschillende zones beschikken, zodat je er zowel rode en witte wijnen op verschillende temperaturen in kan bewaren. Deze wijnkoelers zijn ook handig om wijnen klaar te maken om te serveren, terwijl andere wijnen onaangetast door kunnen rijpen.
Wijnkoeling beschermt je wijn tegen licht
Wijn moet op een donkere plek bewaard worden, en dat is niet voor niets. Zonlicht is namelijk schadelijk voor de geur en smaak van wijn en de UV stralen zorgen er tevens voor dat wijn sneller veroudert. Wijnkoeling beschikt over of dichte deuren die het zonlicht in zijn geheel tegenhouden, of over speciale getinte glazen deuren die het zonlicht afketsen.
Vochtig maar niet té vochtig: wijnkoeling helpt!
Goede wijnkoeling helpt je niet alleen met de juiste temperatuur en het beschermen van je wijnen tegen zonlicht, maar ook met het behouden van de juiste hoeveelheid luchtvochtigheid. Een te droge omgeving kan er namelijk voor zorgen dat de kurk uitdroogt. Hierdoor krijgt wijn de kans te ontsnappen en, nog erger, kan er zuurstof bij de wijn komen. Door blootstelling aan zuurstof veranderd de wijn van kleur en ontwikkelt het een zeer onaangename, zure smaak.
Een te vochtige omgeving heeft echter weer als nadeel dat het een perfecte broedplaats vormt voor schimmels. Ook zullen etiketten van de flessen vervagen en loslaten, wat de waarde van dure flessen behoorlijk vermindert.
Wijnkoeling: voor horeca en particulier
Wijnkoeling wordt in de horeca vrijwel altijd gebruikt, omdat de temperatuur in een restaurant behoorlijk kan schommelen. Maar ook particulieren die hun wijnen op de juiste wijze willen behouden hebben baat bij het aanschaffen van wijnkoeling. Ze zijn niet alleen de manier om wijnen te bewaren en te laten rijpen, maar ze zijn ook nog eens perfect om wijnen mee tentoon te stellen. Stijlvolle wijnkoeling voegt aan iedere woning een beetje luxe toe: of je je wijnkoelkast nu in de keuken of in de woonkamer zet, met een mooie koeler laat je aan iedereen zien dat je een echte fijnproever bent!