44087
Welke pan kun je het beste kiezen? Alles over pannen!
Gepubliceerd: 09-03-2020 Laatste update: 18-06-2024

Houd jij verschrikkelijk veel van koken, of ben je iemand die het liefst elke avond hetzelfde prakje maakt? Hoe dan ook heb je verschillende pannen nodig voor het koken van aardappels en het bakken van een eitje. Het type is belangrijk, maar ook de materiaalkeuze heeft veel invloed op de bereiding van je maaltijd. Bovendien zijn sommige pannen geschikt voor koken op gas, maar niet voor inductieplaten. In dit artikel vind je informatie om te bepalen welke pan(nen) jij nu precies nodig hebt!

Type pannen: welke past bij jou?

Kookpan Kookpannen zijn onmisbaar voor het bereiden van aardappels, groenten, pasta en rijst. Ze zijn meestal gemaakt van roestvrij staal (RVS) en worden vaak als set verkocht met verschillende maten. Een deksel is belangrijk voor snel koken en behoud van warmte.

Koekenpan Dit is de werkpaard van je keuken. Van eieren bakken tot vis grillen, de koekenpan doet het allemaal. Een antiaanbaklaag is hierbij erg handig om te voorkomen dat voedsel blijft plakken en om het schoonmaken te vergemakkelijken.

Braadpan De braadpan, of sudderpan, is perfect voor langzaam koken. Denk aan stoofvlees en curry's die lange tijd op een laag vuur moeten sudderen om hun smaak volledig te ontwikkelen. De dikke bodem zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling.

Hapjespan of sauteerpan Deze pan is ideaal voor het aanbraden en vervolgens laten sudderen van ingrediënten. De hoge randen en vaak een deksel maken het een veelzijdige pan voor dagelijks gebruik.

Wokpan Voor snelle, gezonde maaltijden is de wokpan ideaal. De dunne bodem en hoge randen zijn perfect voor roerbakken op hoge temperaturen, waarbij vitamines behouden blijven.

Grillpan Met een grillpan kun je groenten, vlees en vis met minimale olie bereiden. De ribbels in de pan zorgen ervoor dat overtollig vet wordt opgevangen, wat resulteert in een gezondere maaltijd.

Materiaal van de pannen: wat zijn de voordelen?

Gietijzer Gietijzer houdt warmte goed vast, ideaal voor braadpannen. Onbewerkt gietijzer moet worden ingebrand, maar gaat een leven lang mee. Geëmailleerd gietijzer vereist minder onderhoud maar kan breken of scheuren. En een pan van gietijzer schoonmaken vergt ook wat extra aandacht.

Keramiek Keramische pannen hebben een gladde baklaag die aanbakken voorkomt. Ze zijn ideaal voor het bakken van aardappeltjes en vlees, en hebben vaak geen olie of boter nodig. Handwas is aanbevolen om de laag te behouden.

RVS (Roestvrij staal) RVS is duurzaam, roest niet en is vaak vaatwasmachinebestendig. Veel kookpannen en sommige koekenpannen zijn van RVS gemaakt. Let wel op: vaatwassers kunnen de levensduur van de antiaanbaklaag verkorten.

Aluminium Aluminium pannen warmen snel op en zijn licht van gewicht. Geanodiseerd aluminium is sterker dan RVS en kan zelfs in de oven worden gebruikt. Onbewerkt aluminium is ook sterk, maar minder dan geanodiseerd aluminium.

Plaatstaal Deze pannen zijn zeer hittebestendig en ontwikkelen een natuurlijke antiaanbaklaag naarmate je ze vaker gebruikt. Geëmailleerd plaatstaal is lichter en onderhoudsvriendelijker, maar kan roesten als het email slijt.

Koper Koperen pannen zijn prijzig maar bieden uitstekende warmtegeleiding, perfect voor recepten die precieze temperatuurcontrole vereisen. Ze gaan een leven lang mee, ideaal voor de serieuze kok.

Antiaanbaklaag: gezond of niet?

Pannen met een antiaanbaklaag, zoals teflon, zijn gebruiksvriendelijk omdat je weinig vet nodig hebt en voedsel niet blijft plakken. Zorg er wel voor dat je de pan niet verhit boven de 260 graden, omdat de laag dan kan afbreken. Beschadigde teflonpannen kunnen gevaarlijk zijn, dus vervang deze tijdig.

Pannen voor verschillende warmtebronnen

Gas Vrijwel alle pannen zijn geschikt voor koken op gas. Je kunt de warmte makkelijk reguleren door het vuur hoger of lager te zetten.

Keramisch Voor keramische kookplaten heb je pannen nodig met een volledig vlakke bodem voor een optimale warmteverdeling.

Inductie Inductiekookplaten vereisen pannen met een magnetische bodem. Controleer altijd of de pan geschikt is voor inductie.

Halogeen Net als bij keramisch koken heb je pannen nodig met een vlakke bodem. Halogeenlampen onder de keramische plaat verwarmen de pan het beste.

Elektrisch Vrijwel alle pannen zijn geschikt voor elektrische kookplaten, maar pannen met een vlakke bodem werken het beste.

Oven Niet alle pannen kunnen in de oven. Kies voor ovenbestendige materialen zoals keramiek, glas, porselein, gietijzer of staal.

Kooktechnieken en geschikte pannen

Koken Geschikt voor kookpannen, soeppannen, steelpannen en hapjespannen. Laat voedsel gaar worden in een vloeistof van rond de 100 graden.

Bakken Voor het bakken van vlees of groente gebruik je verschillende pannen. Dunne pannen voor pannenkoeken en grillpannen voor knapperige en malse groente en vlees.

Stomen Ingrediënten garen boven kokend water, met behoud van vitamines. Gebruik een aspergepan of speciale stoompan.

Slowcooken Geef ingrediënten lang de tijd om gaar te worden bij temperaturen onder de 100 graden in een pan met deksel.

Grillen Gebruik een grillpan om groenten, vlees en vis snel en gezond te bereiden met weinig vet.