In heel wat huishoudens krijgt de keuken zn oorspronkelijke functie terug: dé plek waar het sociale leven zich afspeelt. Een soort tweede huiskamer. Er wordt nagepraat over werk en school, de krant wordt er gelezen en er staat tv, kinderen knutselen aan de keukentafel en er wordt natuurlijk gekookt. Bovendien zijn keukens tegenwoordig steeds vaker open zodat ze ook op die manier onderdeel van de huiskamer uitmaken. Redenen genoeg om aan de inrichting ervan alle aandacht te besteden. Maar hoe pakt u dat aan?
Muurvast
Veel mensen denken dat weten wat ik wil het allerbelangrijkste bij het opnieuw inrichten van een keuken is. Nat??rlijk is het belangrijk dat u de gewenste sfeer bepaalt. En dat u weet welke apparatuur u het liefst in uw nieuwe keuken wilt hebben. Maar het allereerste dat u moet doen is een plattegrond maken van alle zaken die in uw huidige keuken niet veranderd kunnen worden. Denk daarbij aan de maten, plaatsen en draairichting van ramen en deuren, de hoogte van het plafond, de plaats van de radiatoren en alle andere muurvaste zaken.
Droombeeld
Daarna gaat u met het echt leuke werk aan de slag: wat wordt de functie en hoe ziet mijn droomkeuken eruit. Bent u het type kant-en-klaar-maaltijd of bent u een echte hobbykok? Of misschien een mix daarvan? Eet u in de keuken en tafelt u graag na? Houdt u van een keuken met een semi-professionele en high tech uitstraling of kiest u voor een landelijke sfeer? Kookt u meestal alleen of is het een groepsgebeuren? Welke apparatuur zou u graag in uw keuken hebben, heeft u behoefte aan meer opbergruimte en welke vorm van koken heeft uw voorkeur? Gas, keramisch, inductie? En hoeveel pitten heeft u nodig? Wilt u één, anderhalve of twee spoelbakken en welk soort werkblad? Kortom, in dit stadium mag u zich naar hartelust uitleven wat betreft wensen en ideeën. Het is de uitdaging voor de keukenspecialist om daarvan binnen het door u opgegeven budget zoveel mogelijk te realiseren.
Vooruit denken
Bij het vernieuwen van een keuken denken we al gauw puur en alleen aan zaken die met het koken te maken hebben. Maar voor een keuken die aan al uw wensen voldoet zijn ook andere aspecten van belang en die vaak voordat uw nieuwe keuken wordt geïnstalleerd, moeten worden aangelegd. Denk bijvoorbeeld aan goede verlichting, verwarming, voldoende stopcontacten, de aan- en afvoer voor de vaatwasmachine en de afzuigkap, voldoende luchttoevoer wanneer u én een afzuigkap, mechanische ventilatie en open haard heeft, audio-voorzieningen voor extra vitaminen, etc. Ook op deze gebieden is vaak meer mogelijk dan u denkt. Zo hoeven ramen geen belemmering voor de aanleg van een stopcontact te zijn. Deze kunnen bijvoorbeeld prima in laden gemonteerd worden zodat u toch precies op de plek die u handig vindt uw keukenmachine kunt plaatsen.
Lichaamsvriendelijk
Bij de plannen voor u nieuwe keuken moet u niet alleen vooruit denken, maar ook aan uzelf. Zorg ervoor dat uw keuken zoveel mogelijk lichaamsvriendelijk is. Dat betekent in de eerste plaats dat u uw keuken praktisch indeelt: de meest gebruikte elementen komen makkelijk bereikbaar dicht bij elkaar. Maar ook andere zaken spelen een rol zoals: voldoende licht bij uw werk, een praktische draairichting van deuren, een goede hoogte van uw werkblad, uittrekladen in plaats van planken, veelgebruikt keukengerei onder handbereik, de magnetron en oven liefst op ooghoogte en de vaatwasser op werkhoogte in een hoge kast. U zult zelf ervaren hoeveel meer kookplezier een ergonomisch en praktisch ingerichte keuken u geeft.
Bron: Vereniging Confortabel wonen