De keuken wordt steeds meer het centrale punt in het huis. Daar vind je gezelligheid, warmte en sfeer. Heb jij het geluk over een ruime keuken te beschikken? Dan kan je daar gebruik van maken door er een eetkeuken van te maken. Maar ook een kleinere keuken of een open keuken kan je met wat extra zitruimte tot de favoriete plek in huis maken. Benieuwd hoe de trends voor de keuken verder zijn?
1. De keuken in donkere tinten
Ga jij voor exclusieve keukens? Met kleur kan je een heleboel bereiken. De zwarte keuken is een paar jaar geleden helemaal trendy geworden. Met of zonder gouden accenten, je scoort hier ook vandaag de dag nog punten mee. Maar de nieuwe trend is donkere houtsoorten in het wat duurdere segment, zoals zwart of donkerbruin eiken dan wel notenhout. Ook hierbij kan je goed combineren met wat lichtere tinten.
2. Durf voor kleur te gaan
Waar denk jij aan bij een gezellige keuken? Vers gebakken brood of appeltaart uit een vrijstaande oven is een goed begin. Maar ook veel kleur en een nostalgische look. De kastjes zijn van gefreesd hout, met handgrepen die ook een eeuw oud kunnen zijn. Ook de koelkast staat vrij, want inbouwen is niet van toepassing. Er is wel veel kleur in de accessoires en dat mag zowel perfect op elkaar afgestemd of contrasterend zijn. Zo kun je een keuken landelijk of koloniaal inrichten.
3. De keuken voor de stoere man
Een industriële keuken kun je op diverse manieren en in diverse prijsklassen realiseren. De basis kleuren zijn wit, grijs en zwart. Alles mag er robuust uitzien, met een grove afwerking. Hierbij kun je denken aan beton, een rvs aanrecht en authentieke details in bijvoorbeeld lampen. Wist je trouwens dat je ook industriële lampen en andere accessoires kunt kopen die er authentiek uitzien met moderne techniek? Maar belangrijk is dat jij je thuis voelt in deze keuken.
4. Vergeet de verlichting niet
Als je de keuken als centraal punt in je huis wilt hebben, moet ook de verlichting daarop aangepast worden. In een ruimte waar zowel wordt gekookt als sociale activiteiten plaatsvinden, bestaat de verlichting uit 3 onderdelen. De basisverlichting doe je aan als je de keuken binnenkomt. Met een knop of touch zorg je voor een volledig verlichte keuken, vaak via een plafondlamp. De werkverlichting is belangrijk voor het snijden en koken en alles wat daarbij hoort. Vaak zijn gerichte spots een goede optie. Als er niet gewerkt hoeft te worden, is het tijd voor sfeerverlichting. Wat dacht je van een mooie lamp die je kan dimmen op het juiste moment?