De verleiding bestaat misschien om bij een nieuwe keuken vooral op het design te letten. Toch is het verstandiger om eerst over praktische zaken na te denken. De indeling en de items die een plek krijgen moeten tenslotte perfect op de persoonlijke leefstijl van de gebruikers zijn afgestemd.
Stap een is in kaart brengen door wie de keuken wordt gebruikt en hoe de ruimte wordt gebruikt. Wordt het een plek om alleen te koken of ook om te eten en te borrelen? Uit hoeveel personen bestaat het huishouden? Koken er wel eens meerdere personen tegelijk? Gaat het daarbij om copieuze zevengangendiners of ligt het accent op makkelijk en snel? Wie staat er het meest in de keuken? Is deze persoon links- of rechtshandig, klein van stuk of juist erg lang? Welke apparatuur moet per se een plek krijgen? Hoeveel bergruimte is nodig? Is een vriesvak voldoende of is een vrieskist nodig? Dit zijn allemaal vragen die vooraf moeten worden beantwoord.
Financiering
Stap twee: het budget bepalen. Hoeveel kan er worden gespendeerd? Gemiddeld geven we vijftienduizend euro uit aan een nieuwe keuken. Maar uitzonderingen bepalen de regel. Vuistregel is dat een nieuwe keuken maximaal tien procent van de verkoopwaarde van het huis mag bedragen. Stel vooraf een duidelijke limiet om teleurstellingen te voorkomen. Vervolgens is het zaak om de geschiktste financieringsvorm te vinden. Je kunt de spaarrekening aanspreken, een persoonlijke lening nemen, een doorlopend krediet afsluiten of de verbouwing financieren met een (extra) hypotheek. Misschien is leasen een optie? Dat is wel iets duurder, maar biedt vaak extra zekerheden ten aanzien van onderhoudsservice en garanties.
Het verhogen van de hypotheek in het geval van overwaarde is bijna altijd het voordeligst. De rente die moet worden betaald, is meestal lager dan bij een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Bovendien kunnen de hypotheeklasten doorgaans over een langere periode worden uitgesmeerd, waardoor de extra kosten gemakkelijker zijn te dragen. Vraag als het even kan meerdere offertes aan. Op die manier krijg je inzicht in de verschillende kostenposten en dat kan een wapen zijn in de onderhandelingen over de prijs. Afdingen is geen schande. Misschien is op bepaalde posten te besparen door werkzaamheden zelf uit te voeren? Denk bijvoorbeeld aan het slopen en afvoeren van de oude keuken en schilderwerkzaamheden. Informeer goed wat wel en niet bij de prijs is inbegrepen. Last but not least: hoe zit het met garantie en leveringsvoorwaarden?
De stijl
Als alle wensen en eisen in kaart zijn gebracht, begint het creatieve deel van het ontwerptraject. Ofwel stap drie: welke stijl verdient de voorkeur? Een goede manier om inspiratie op te doen op het gebied van kleuren, materialen en stijldetails is het bekijken van interieurboeken en woonbladen. Scheur tot de verbeelding sprekende voorbeelden uit en maak met behulp van deze fotos en kleurstaaltjes een moodboard. Met de nieuwe generatie ontwerpsoftware is het mogelijk om zelf op de stoel van de keukenontwerper te gaan zitten. Download ter voorbereiding een ontwerpprogramma via internet. Maar raadpleeg als het even kan ook een professional. Deze beschikt als het goed is over het talent om buiten de gebaande paden te denken. Misschien is een minder voor de hand liggende, maar efficientere indeling mogelijk of kunnen extra vierkante meters worden gewonnen? De neiging bestaat vaak om alle items langs de muur te situeren. Daar is niks mis mee, maar het kan soms ook anders en beter.
De routing
Mooi alleen is niet genoeg. Het comfort van de keuken staat en valt met de indeling (stap vier). Stem de routing af op de normale volgorde van de werkzaamheden: opbergen, wassen, voorbereiden en koken. Het werkt het handigst als de drie locaties die samen de zogenaamde werkdriehoek vormen - koelkast, fornuis en werkblad - niet al te ver van elkaar liggen. Ideaal is een onderlinge afstand van hooguit vier stappen. Zorg voor genoeg afzetruimte aan weerszijden van de spoelunit en het kookgedeelte. Hoe dieper het werkblad is, hoe meer werkruimte er is en hoe meer losse keukenapparaten erop kunnen staan. Bepaal de ideale werkhoogte aan de hand van degene die het meest in de keuken staat.
Plan de koelkast (of koelladen) dicht in de buurt van het werkblad. Dan heb je de benodigde ingredienten altijd bij de hand. Kies een dubbele spoelunit of twee losse spoelbakken als de ruimte dat toelaat. Situeer de vaatwasser in de buurt van de spoelunit. Liefst iets hoger ingebouwd dan standaard; dat voorkomt tillen en bukken. Plan ook het spoel- en kookgedeelte dicht bij elkaar. Dat voorkomt gesleep met zware pannen. Plaats kookapparatuur als (stoom)ovens en (combi)magnetrons als het even kan op ooghoogte. Dat scheelt bukken en je ziet in een oogopslag hoe het er met een gerecht voorstaat. Bovendien is een hoge positie veiliger voor grijpgrage kindervingertjes. De beste koel/vriescombinatie heeft het vriesgedeelte onderin omdat het koelgedeelte dan vaak automatisch op ooghoogte is.
Functionele details
Stap vijf: de details kiezen. Goede verlichting is om te beginnen een must. Bepaal waar fel licht nodig is en waar sfeerverlichting mag komen. Heeft de keuken ramen, plan daar dan het werkgedeelte zodat je volop profiteert van het daglicht. Bij het kookgedeelte wordt in bijna alle gevallen een afzuigkap gepland. Deze is al voorzien van verlichting, zodat je tijdens het koken goed zicht hebt op de zaken. In de keuken zijn meer stopcontacten nodig dan in eerste instantie lijkt. Misschien is het mogelijk deze in de onderzijde van de bovenkasten mee te nemen of in de rand van het blad? Plaats eventueel een extra stopcontact in een of meer lades. En als er dan toch aan de bedrading wordt gewerkt: laat meteen de aansluitingen voor telefoon, televisie, internet et cetera doortrekken. Tenslotte is de keuken van vandaag een volwaardige leefruimte: een plek waar veel tijd wordt doorgebracht.
Bron: Uw Keuken