De woonkeuken rukt op. Een tendens een aantal jaren geleden ingezet en nog in steeds in opmars. Het allernieuwste is dat de keuken midden in de woonkamer wordt geplaatst in dezelfde kleuren en materialen zodanig dat de keuken opgaat in de ruimte. De keuken is steeds vaker geen aparte, afgesloten ruimte meer, maar een open woonkeuken. Zonder functionaliteit en ergonomie uit het oog te verliezen zijn de woonkeukens van tegenwoordig vooral huiselijk, stijl- en sfeervol.
Koken, eten, opbergen, lezen, leven; het komt allemaal op een vanzelfsprekende manier samen in de keuken. Royale woonkeukens laten de traditionele grenzen tussen zitkamer, kookgedeelte en eetgedeelte vervagen. Met door keukenfabrikanten ontwikkelde bijpassende meubels zoals eet- en salontafels, stoelen, barkrukken, wandkasten en dressoirs worden keuken en interieur een geheel. Een halfhoge wand als ruimteverdeler vormt de perfecte schakel tussen wonen en koken.
De muur is niet langer een passief vlak om meubels tegenaan te zetten, maar een functioneel element waar (keuken)meubels en horizontale panelen aan opgehangen worden. Kasten, sideboards, lampen en keukenapparaten krijgen zo allemaal een rol binnen het totaalconcept van de (holle) wand. Onderkasten zweven aan horizontale, extreem belastbare rails. Ook schilderijen, luidsprekers en beeldschermen kunnen overal worden opgehangen. Onderuitgezakt naar de televisie kijken in de keuken? Dat kan, een geïntegreerd lounge plekje biedt uitkomst. Alles natuurlijk uitgevoerd in dezelfde materialen en kleuren als het interieur en met allerlei kleurige sierkussens maakt zon hoekje je keuken direct super-huiselijk. Terug van weggeweest is de bar. Keukenfabrikanten verzinnen van alles om zon handige eetplek te creëren. Vaak loopt het werkblad nog een stukje door, of heeft het kookeiland een geïntegreerde hoge tafel. Er zijn in hoogte verstelbare werkbladen of een elektrische afdekplaat van spoel- en kookgedeelten die ingeschoven alles afdekt en uitgeschoven dienst doet als eetbar. Hout, lak, roestvrijstaal, natuursteen en glas. Mix en match en kies elk keukenonderdeel in een kleur en materiaal naar eigen smaak.
Fron(t)taal gekleurd
De sfeer in huis wordt voor een groot deel bepaald door de gekozen kleuren en materialen. Ook keukenfabrikanten volgen de woonmode op de voet en brengen elk seizoen weer nieuwe kleuren uit. Vooral in de fronten, maar ook in werkbladen, fornuizen, afzuigkappen en accessoires vinden we heerlijk veel kleur: van tomaatrood tot saffraangeel, van vanillewit tot chocoladebruin. Sommige keukens zijn leverbaar in meer dan 2000 kleuren. Een kleur te saai? Kies dan voor meerdere kleuren en/of speel met mat en hoogglans. Hoogglans lakken zijn absoluut hot. Keukenfabrikanten kiezen dit jaar voor uitersten in vormgeving en texturen: strak, vlak, glad, hard en hoogglanzend tegenover organisch, natuurlijk, robuust, aaibaar, zacht en supermat. Met name voor kastdeurtjes en ladenfronten is de toepassing van glas is in korte tijd snel populair geworden. Maar er zijn zelfs volledig glazen keukens; met glazen tegels en glazen werkbladen. Met LED verlichting kan je bijvoorbeeld matglazen kasten elke keer een andere uitstraling geven. Er kan gekozen worden voor een automatisch kleurverloop of zet de gewenste lichtsfeer vast op helder, romantisch of mysterieus. Een dunne lichtlijn gemonteerd rondom kookeiland of werkblad is zelfs mogelijk. Super!
Een recht; het aanrecht
Hoe je het ook went of keert uiteindelijk gaat het er in de keuken om dat er goed kan worden gewerkt. De activiteiten variëren dan van het gemakkelijk opbergen van boodschappen tot het eindpunt, de afwasmachine inruimen. Aan het werkblad worden flink wat eisen gesteld: vooral qua hygiëne, kras-, vlek- en hittebestendigheid. Keukenzaken bieden een grote keuze in werkbladen: natuursteen, roestvrijstaal, Corian, glas en massief hout. Corian is een kunststof en keukenarchitecten zijn er dol op omdat dit materiaal zonder zichtbare naden in vrijwel alle vormen kan worden verwerkt. Werkblad en spoelbak integreren? Ook dat kan. Bekende steensoorten zijn marmer, graniet, lei- en kalksteen. Elk werkblad is uniek, want geen tegel of plaat is hetzelfde. Een duidelijke trend is het steeds dikker worden van werkbladen, tot ruim 20 cm. Iets nieuws zijn de dubbele bladen, bijvoorbeeld een houten basisblad met een glazen oplegblad of dun toplaagje van roestvrijstaal. Ook van de randafwerking is vaak iets bijzonders gemaakt. Moderne kranen, voorzien van nieuwe technische snufjes, zorgen voor de finishing touch. Futuristisch ogende kranen waarbij een subtiel verborgen lichtbron het water kleurt of superpraktisch met een combi-systeem waarbij een reservoir zowel veilig direct kokend water levert via de kokend-water-kraan, alsook warm water (50-60?C) via de keukenmengkraan . Handig!
Bron: Perscentrum Wonen