Wanneer je een nieuwe keuken overweegt, draait het uiteraard voor een groot deel om esthetiek en functionaliteit. Het kiezen van de juiste apparatuur en betegeling is nu eenmaal belangrijk. Een essentieel onderdeel dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is de waterkwaliteit. Hoewel men zich doorgaans richt op werkbladen, kasten en keukenapparatuur, is een waterontharder een investering die je ook serieus zou moeten overwegen. Dit apparaat kan namelijk een groot verschil maken in de duurzaamheid en efficiëntie van je keukenapparatuur.
Problematiek van hard water
Hard water bevat een hoge concentratie calcium- en magnesiumionen. Deze mineralen zijn op zich niet schadelijk voor de gezondheid, maar kunnen wel nadelige effecten hebben voor je huishoudelijke apparaten en leidingen. Wanneer hard water door je leidingen stroomt, kunnen de mineralen zich ophopen in de vorm van kalkafzettingen. Deze afzettingen kunnen na verloop van tijd je keukenkranen doen verstoppen, je vaatwasser minder efficiënt maken en zelfs de levensduur van je apparaten reduceren. Ook zorgt het voor vervelende kalkaanslag, zowel in de keuken als in de badkamer en andere woonruimtes.
Een waterontharder werkt door deze calcium- en magnesiumionen uit het water te verwijderen en te vervangen door natrium. Dit proces, bekend als ionenwisseling, zorgt ervoor dat het water 'zachter' wordt. Hierdoor verdwijnt het risico op kalkafzetting. Het resultaat is dat kranen, leidingen en keukenapparaten vrij blijven van schadelijke afzettingen, wat hun levensduur verlengt en hun efficiëntie verhoogt. Natrium is niet schadelijk en dus kan het water nog altijd worden gedronken.
Waterontharder bij een keukenrenovatie
In een nieuwe keuken is het van groot belang dat alles naar behoren werkt en dat je investering lang meegaat. Dit geldt niet alleen voor zaken als het aanrechtblad, maar ook voor de apparaten die je dagelijks gebruikt. Vaatwassers zijn bijvoorbeeld bijzonder gevoelig voor de nadelige effecten van hard water. Zonder een waterontharder kunnen kranen na verloop van tijd verstoppen door kalkafzettingen, wat leidt tot verminderde waterdruk en uiteindelijk ook tot dure problemen en defecten. Een vaatwasser kan om dezelfde reden minder goed functioneren, met als gevolg dat je vaat niet meer zo schoon wordt als dat je zou willen en dat het apparaat zelf sneller defect raakt.
Daarnaast zorgt een waterontharder ervoor dat je keuken er altijd schoon en verzorgd uitziet. Kalkvlekken op kranen en andere metalen oppervlakken kunnen nu eenmaal een doorn in het oog zijn. Door het gebruik van een waterontharder voorkom je deze ontsierende vlekken, waardoor je nieuwe keuken er altijd op zijn best uitziet.
Kiezen van een waterontharder
Hoewel de voordelen van een waterontharder duidelijk zijn, is een waterontharder kiezen niet altijd zo eenvoudig. Vooral de capaciteit en de regeneratiemethode spelen een rol. Daarbij moet je ook rekening houden met de grootte van je huishouden. Grotere gezinnen verbruiken meer water, wat betekent dat een waterontharder vaker moet regenereren om effectief te blijven. Een hogere capaciteit is dan vereist. Daarnaast kunnen ecologische beweegredenen een rol spelen. Een waterontharder zorgt er sowieso al voor dat toestellen minder energie verbruiken, maar sommige waterontharders zijn ook zelf heel milieuvriendelijk en zuinig. Andere waterontharders verbruiken meer zout, energie en water tijdens het regeneratieproces. Tot slot is het natuurlijk belangrijk om een systeem te kiezen dat past bij je budget en behoeften. Een expert kan je begeleiden bij het maken van de juiste keuze.