1751
Keukenkraan als blikvanger
Gepubliceerd: 03-09-2012 Laatste update: 07-11-2017

Een keukenkraan wordt intensief gebruikt: dagelijks gemiddeld negentien keer met een waterverbruik van ongeveer zestien liter. Dat betekent dat niet alleen het design een criterium is om tot aankoop over te gaan.

Bij het vullen van de waterkoker of het koffiezetapparaat, als je je handen wast, groente en fruit schoonmaakt, een emmer vult of de afwas doet. De kraan wordt vaker gebruikt dan in eerste instantie misschien lijkt. Het is dan ook verstandig om voor duurzaamheid te kiezen. Het oog wil natuurlijk ook wat. De ideale keukenkraan is dan ook een combinatie van design en functie. Hij moet de blikvanger van je keuken zijn en uiteraard heel gemakkelijk zijn in het gebruik. In het algemeen geldt: hoe duurder de kraan, hoe beter de kwaliteit en hoe langer de garantie. Kwaliteit staat of valt met het materiaalgebruik. De meeste kranen zijn gemaakt van messing. Hierop wordt een beschermende nikkellaag aangebracht waarna de kraan zijn uiteindelijke finish krijgt. Meestal is dat glanzend of mat chroom. Maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een andere finish, bijvoorbeeld koper, zilver, goud of matgeborsteld staal. Liever wit, zwart of brandweerrood? Technische innovaties maken ook deze kleuren mogelijk.

Wie houdt van strak, kiest waarschijnlijk voor een eengreeps mengkraan zonder toeters en bellen. Bij eengreeps mengkranen wordt de waterhoeveelheid en -temperatuur met één hand bediend. Keramische schijven in de kraan zorgen voor een soepele bediening. In een landelijke keuken komt het klassieke design van een tweegreeps mengkraan, met twee knoppen voor heet en koud water, wellicht beter tot zijn recht. Let erop dat de knoppen niet al te glad zijn; u moet ze ook met natte of vette handen goed kunnen bedienen. Wilt u een perfecte hygiëne, kies dan voor een kraan met infraroodbediening. Een sensor ziet wanneer de kraan aan en uit moet. Dat maakt het aanraken van de kraan overbodig.

lookbook2025.png

Niet alleen de kraan, ook de montage is van invloed op de uitstraling. De kraan kan direct op het aanrechtblad worden gemonteerd, maar bijvoorbeeld ook in de wand. Ook voor de keuken bestaan driegats kranen waarbij de knoppen separaat naast de kraan worden gemonteerd. Om het helemaal af te maken is de combinatie met een ingebouwd zeeppompje een optie, waarbij het reservoir onzichtbaar is weggewerkt.

Een eengreeps kraan is zuiniger dan een tweegreeps kraan, omdat deze sneller de juiste temperatuur bereikt. Ook zijn er waterbesparende kranen, die het water met lucht mengen en daardoor toch een krachtige straal hebben. Een kraan met KIWA-keurmerk garandeert dat u een goedgekeurde kraan koopt. Zorg dat de afstand naar de warmwatervoorziening zo klein mogelijk is. Water koelt onderweg immers af.

Keukenkranen hebben over het algemeen een langere uitloop dan sanitairkranen, zodat er ook een hoge soeppan onder past. De kraanuitloop is dan ook meestal draaibaar en soms ook verstelbaar. Een uitloop mag uiteraard nooit groter zijn dan de breedte en diepte van de spoelbak, maar dient wel genoeg ruimte te bieden aan grote pannen en vergieten. Heel handig is daarom een uittrekbare hand- of vaatdouche.

Bron: Uw Keuken

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide