2919
Siemens
Gepubliceerd: 01-09-2012 Laatste update: 07-05-2017

De diepvrieskast en in mindere mate de diepvrieskist worden steeds belangrijker. Ruim de helft van de Nederlandse huishoudens bezit er inmiddels een. Enkele wetenswaardigheden over het apparaat waar de kiloslager zijn bestaan aan te danken heeft.

Anders dan bij koelkasten en koel-vriescombinaties worden vooral vrijstaande diepvrieskasten verkocht. Dat komt omdat de vriezer vaak niet in de keuken staat, maar in bijkeuken, berging of op zolder. De ruimte is daar vaak beperkt, reden waarom kasten ongeveer driemaal zo veel worden verkocht als de meer ruimte innemende kisten. De kasten variëren sterk in grootte. De kleinste tafelmodellen hebben twee tot vier Iaden, de grootste vijf of meer.

Technische werking
De technische werking van de diepvrieskasten is gelijk aan die van koelkasten en koel- vriescombinaties. Het koelproces wordt langer doorgezet, zodat temperaturen van minus 18°C en lager worden bereikt. In diepvrieskisten ligt de verdamper rondom de binnenwand. In sommige diepvrieskasten vind je verdampers tussen iedere lade. In de meeste diepvrieskisten is de conden - sor, het zigzagvormige buizenstelsel dat warmte afgeeft aan de buitenlucht, weggewerkt achter de buitenwanden. Deze geven daardoor enigszins warmte af.

Ontdooien en invriezen
Er worden verschillende automatische ontdooi- of anti-rijpsystemen toegepast, die zorgen dat vochtige lucht uit de kist of kast worden gehaald, waardoor rijp- en ijsvorming wordt tegengegaan ("NoFrost"). Bijna alle types beschikken over een invriesfunctie

Volgens internationale standaardisatieafspraken moet een vriezer in een etmaal tenminste 4,5 kilo levensmiddelen per 100 liter inhoud van een temperatuur van +25°C tot minus 18°C kunnen afkoelen.

Energieverbruik
Het energieverbruik van diepvriezers hangt sterk af van het aantal malen dat de deur wordt geopend en van de beladingsgraad. Een halfvolle kast of kist werkt minder efficiënt dan een volle. Sommige types hebben energiespaarfuncties. Diepvrieskasten verliezen bij opening meer koude lucht dan diepvrieskisten. Dat komt omdat koude lucht zwaarder is dan warme. In diepvrieskisten blijft de koude lucht dus hangen, tenzij er door gerommel in de kast een luchtwerveling ontstaat. In diepvrieskasten wordt het koudeverlies beperkt door het gebruik van deuren of Iaden.

Nadeel van diepvrieskisten is dat levensmiddelen minder overzichtelijk opgeborgen kunnen worden en vaak gestapeld worden. Sommige diepvrieskasten hebben op de Iaden of kleppen een systeem aangebracht dat aangeeft wat in het betreffende vak is opgeborgen.

Waarschuwingslampjes
De meeste moderne diepvrieskasten en -kisten hebben een uitwendig bedieningspaneel, waarop kleine lampjes aangeven of alles in orde is. Groen wil zeggen dat het apparaat in bedrijf is, geel is de kleur van invriezen (permanent koelen), rood duidt op een onrechtmatige temperatuurstijging, bijvoorbeeld omdat de deur niet goed gesloten is. Sommige modellen geven in het laatste geval ook een geluidssignaal.

Beproefde techniek
op veel fronten drastisch verfijnd Koelen en vriezen is gebaseerd op het natuurkundige verschijnsel dat vloeistoffen verdampen (lees: gasvormig worden) als ze verwarmd worden en daarbij warmte opnemen. Vergelijk het maar met een duik in het zwembad op een warme zomerdag. Terug op het droge verdampt het zonlicht de waterdruppels op de huid, wat een verkoelend effect heeft. Dit basisprincipe van koelen en vriezen is al heel lang bekend: de oude Egyptenaren maakten er - met de middelen die hen ter beschikking stonden - al gebruik van. Sinds de eerste elektrische koelkast op de markt kwam, is de op dat principe gebaseerde technologie niet of nauwelijks meer veranderd. Maar wel werden steeds nieuwe vindingen toegevoegd en slaagden de fabrikanten erin om in vrijwel alle stappen van het koel- en vriesproces verfijningen aan te brengen

Of het nu gaat om gebruiksgemak of houdbaarheid van levensmiddelen, om zuinigheid of milieuvriendelijkheid; op alle fronten geven de moderne koel- en diepvrieskast en de koel- vriescombinatie de voorgaande generaties het nakijken.

Bron: vereniging comfortabel wonen

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide