4250
Miele
Gepubliceerd: 01-09-2012 Laatste update: 20-03-2022

De vele mogelijkheden Er zijn nogal wat wegen die naar Rome leiden. Dat geldt zeker voor gasfornuizen, of liever gezegd kook-apparaten. Want koken kan tegenwoordig op vele manieren. Op gas, elektrisch, door middel van inductie, met licht of met automa-tische sensoren: de ontwikkelaars van kookapparatuur hebben de afgelopen jaren beslist niet stilgezeten. Koken is dus in de eerste plaats kiezen. Niet alleen wat u eet, maar ook op welke manier u dat klaarmaakt.

Gas of elektrisch
Koken op gas is een trots blijvertje: veruit de meeste Nederlanders houden vast aan deze zeer directe manier van verwarmen. Een gasvlam is duidelijk zichtbaar en het laag en hoog zetten van de vlam kan zelfs op het gehoor. Snel, direct en zonder poespas; geen wonder dat het gaskoken alle hightech-ontwikkelingen met gemak heeft overleefd. Maar er is meer, zoals gezegd. Te beginnen bij het inmiddels vertrouwde elektrische koken. Kenmerkend voor het gemak van elektrisch koken is de altijd gelijkmatige temperatuur van de kookplaten. Gebakken en gebraden gerechten worden daardoor mooi egaal van kleur. Elektrische fornuizen bestaan meestal uit een kookplaat en een oven met gescheiden verwarmingselementen die door schakelaars of (tip)toetsen worden bediend. Koken op gas en elektra hebben beide hun voor- en nadelen. Gaskoken is goedkoper dankzij onze eigen gasbel in Slochteren en de bediening is zeer direct te regelen. Nadelen zijn: het vrijkomen van waterdamp en daardoor beslagen ramen, pannen die op den duur krom kunnen trekken omdat de vlammetjes de onder-kant van pan niet egaal raken en gaspitten (branders) die moeilijk schoon te houden zijn. Elektrische kookplaten en dan met name de vlakke kerami-sche platen zijn veel makkelijker te reinigen, maar reageren veel trager. Efficient koken op stroom vereist een vooruitziende blik en veel ervaring. Inductiekookplaten hebben dat nadeel overigens niet.

Gietijzeren kookplaten
Er is elektrisch koken en elektrisch koken. Zo heeft de gesloten ringkookplaat een uitholling in het midden met daaromheen gloeispiralen. De warmte van de plaat wordt door geleiding doorgegeven aan de panbodem, die voor het beste effect vlak op de giet-ijzeren plaat moet aansluiten. De snelkookplaat (met rode stip) werkt volgens hetzelfde principe, maar beschikt over een extra hoog vermo-gen. In sommige snelkookplaten is een temperatuurvoeler aangebracht die op de temperatuur van de kookplaat of de panbodem reageert. Deze voeler is als een verend bolletje in de uitholling van de kookplaat zichtbaar, maar kan ook onzichtbaar in de kookplaat zijn weggewerkt. De temperatuurvoeler regelt de warmteafgifte van de kookplaat auto-matisch: de ingeschakelde temperatuur blijft constant gehandhaafd.

lookbook2025.png

Glaskeramiek
De glaskeramische kookplaat is vooral populair bij inbouwkeukens, maar is er ook in de vorm van een vrijstaand fornuis. De bovenkant van de plaat is van een hard glaskeramisch materiaal en is bestand tegen zeer hoge tem-peraturen. Glaskeramiek is een ideaal materiaal voor kook-platen. Het spiegelgladde oppervlak is zo hard als steen vrij. Daardoor is het hygienisch, eenvoudig te reinigen en makkelijk in gebruik. Bij een glaskeramische kookplaat vindt de verwarming plaats door middel van verwarmingsspiralen die per warmtezone in een bakje van keramisch materiaal dicht tegen de plaat zijn gemonteerd. De kookzones zijn op de glasplaat aangegeven en worden elk door een aparte schakelaar of toets traploos geregeld. De warmteover-dracht vindt voornamelijk plaats door straling en in veel mindere mate door geleiding. Wel moeten voor een goed resultaat de pannen van vlakke en dikke bodems zijn voorzien.

Halogeenverwarming
Naast elektrische verwarmingsspiralen is halogeenverwarming een mogelijkheid. Halogeenlampen geven een fel licht en verwarmen de keramische plaat iets sneller dan verwarmingsspiralen.

Inductie
Inductiekoken is van een heel andere orde: onder een glaskeramische plaat bevindt zich een krachtige elektromagneet, ofwel de inductiespoel. Deze spoel produceert direct na inschakeling door middel van elektromagnetische wissel-velden in de panbodem de warmte die voor het koken nodig is. Omdat het elektromagnetische veld direct op een andere instelling reageert gebeurt dat snel en nauwkeurig. Voorwaarde bij inductiekoken is dat de pan van een ferro-magnetisch materiaal is voorzien; dat zijn alle materialen die door een magneet worden aangetrokken. Door inductie wordt alleen het oppervlak van de panbodem verwarmd en lekt er dus geen warmte langs de pan weg. Een ander groot voordeel is de kookzone die niet of nauwelijks warm wordt. Uiterst mensvriendelijk dus.

Sensoren
Een techniek die duidelijk in de moderne keuken in opkomst is, is koken met sensoren. Deze gevoelige appara-ten meten de temperatuur en de staat van het voedsel in de pan en de kookplaat regelt vervolgens geheel zelfstandig het kook- of braadproces.Met name keramische platen worden steeds vaker met deze handige sensoren uitgerust.

Domino en andere mogelijkheden
En is kiezen voor u een probleem, dan kiest u gewoon voor de dominokeuken. Oftewel, koken, bakken en braden op maat. Naar eigen inzicht en wensen combineert u een aantal kookcomponenten of dominos (gaskook-plaat, wokbrander, grillplaat, friteuse, keramische kookplaat en inductie-kookplaat) en creatieert u uw geheel eigen kookcentrum.

Bron: Vereniging Confortabel Wonen

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide