118
10 dingen die iedereen doet als de klok een uur teruggaat
Gepubliceerd: 27-10-2024

Elk jaar in oktober beleven we weer dat magische moment: de klok gaat een uur terug en ineens hebben we een extra uur om te vullen. Terwijl sommigen dit moment gebruiken voor een beetje extra slaap, zijn er ook genoeg anderen die het op hun eigen unieke, vaak hilarische manier beleven. Herken jij jezelf in één van de volgende scenario’s?

1. Je blijft extra lang in bed liggen (maar voelt je schuldig)

Het idee van een extra uur slaap klinkt geweldig, maar wanneer je eenmaal wakker bent, blijf je meestal wat langer liggen en voel je daarna schuldig. Want zou je dat uur niet nuttig kunnen besteden? Toch wint het comfort van je bed het vaak van de productiviteit.

2. Je kijkt minstens drie keer op de klok om te checken of je hem goed hebt gezet

Hoewel je weet dat je telefoon zich automatisch aanpast, bekruipt je toch dat gevoel van twijfel. Je controleert de klok in de woonkamer, de magnetron en misschien zelfs je horloge – alles om zeker te weten dat je écht een uur terug bent gegaan.

lookbook2025.png

3. Je probeert het extra uur slim te benutten, maar... je eindigt op de bank

Veel mensen maken een ambitieuze to-do-lijst voor dat extra uur. "Ik ga sporten, ontbijten, wat huishoudelijke klusjes doen." Maar uiteindelijk beland je op de bank met een kop koffie, scrollend door je telefoon. Oeps!

4. Je vergeet je oven of magnetron in te stellen

Hoe vaak komt het voor dat de klok op je oven of magnetron achterloopt omdat je vergeet die handmatig te verzetten? Wekenlang zie je dat het apparaat een uur achterloopt, maar je denkt steeds: "Oh ja, dat moet ik nog doen."

5. Je voelt je de hele dag een beetje uit het ritme

Dat ene uurtje extra kan je hele ritme in de war schoppen. Ineens weet je niet meer precies wanneer je moet eten, voelt het alsof de dag extra lang duurt en blijf je maar naar de klok kijken alsof die iets voor je kan oplossen.

6. Je bent er heilig van overtuigd dat je met dat ene uur de wereld kunt veranderen

Je maakt plannen: “Met dit uur kan ik eindelijk dat boek uitlezen” of “Ik ga die ene kast opruimen”. Maar uiteindelijk merk je dat een uur eigenlijk best snel voorbijgaat en dat je niet de productieve superheld bent die je had gehoopt te zijn.

7. Je vraagt je hardop af waarom we dit eigenlijk nog doen

Iedereen heeft op z’n minst één keer gezegd: “Waarom draaien we de klok eigenlijk nog steeds terug?” Het antwoord weet je wel (iets met energiebesparing of oude landbouwregels), maar toch voelt het hele proces een beetje verouderd.

8. Je vertelt trots aan iedereen dat je nu "extra" dingen hebt gedaan

Misschien heb je uiteindelijk toch iets productiefs gedaan, zoals een rondje hardlopen of een was gedraaid. En natuurlijk laat je dat iedereen weten: “Nou, dankzij dat extra uurtje heb ik toch mooi even…”. Je wilt toch wel even die prestatie benadrukken!

9. Je verzet klokjes die eigenlijk niet meer gebruikt worden

Heb je nog een oude klok in een lade liggen? Misschien in de logeerkamer of zelfs in de auto? Plotseling krijg je de drang om ook die klokken te verzetten, terwijl ze het hele jaar door niet relevant waren. Maar hé, alles moet kloppen!

10. Je voelt je super energiek, maar wordt vroeg in de avond toch slaperig

Het eerste deel van de dag ben je misschien extra energiek door dat ‘extra’ uur, maar zodra de avond valt, merk je dat je lichaam zich nog niet helemaal heeft aangepast. Voor je het weet lig je om 21:30 al in bed, moe maar voldaan.

Waarom dit uurtje eigenlijk zo belangrijk is

Hoewel het slechts een klein verschil lijkt, heeft het verzetten van de klok toch een impact op je ritme. Uit onderzoek blijkt dat mensen in de eerste dagen na de wintertijd vaak beter slapen en zich uitgeruster voelen. Dit komt omdat je interne biologische klok een klein beetje wordt aangepast. Toch hebben veel mensen in de eerste dagen wat moeite met het nieuwe ritme, vooral als het gaat om de vroege zonsondergang.

Volgens hoogleraar chronobiologie Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen is het terugzetten van de klok voor sommige mensen een welkome verandering, omdat ze hierdoor in de ochtend meer daglicht ervaren. “Licht is een belangrijke factor voor onze biologische klok, en meer licht in de ochtend kan helpen om je energieker en productiever te voelen,” aldus Gordijn.

Tips om je ritme snel weer op de rails te krijgen

Mocht je wat moeite hebben met het aanpassen aan de wintertijd, dan zijn hier enkele tips om je biologische klok sneller op gang te krijgen:

  • Zorg voor veel daglicht in de ochtend: Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen zodra de zon opkomt.
  • Blijf consistent met je bedtijd: Probeer in de dagen na de overgang zoveel mogelijk dezelfde bedtijd aan te houden om je lichaam te laten wennen.
  • Doe rustig aan in de avond: Vermijd fel licht van je telefoon of computer om te voorkomen dat je interne klok verder ontregeld raakt.

Veelgestelde vragen over de wintertijd

1. Waarom hebben we überhaupt wintertijd en zomertijd?
De zomertijd werd oorspronkelijk ingevoerd om energie te besparen door optimaal gebruik te maken van het daglicht. Dit idee is al meer dan 100 jaar oud, maar er zijn tegenwoordig discussies of het nog steeds relevant is.

2. Wanneer gaat de klok weer vooruit?
De klok gaat elk jaar in het laatste weekend van maart een uur vooruit, dit markeert het begin van de zomertijd.

3. Heeft het verzetten van de klok invloed op mijn gezondheid?
Ja, vooral de overgang naar de wintertijd kan je biologische ritme een beetje verstoren, maar na enkele dagen past je lichaam zich meestal aan.


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide