De juiste temperatuur in huis, dit kan erg lastig zijn om te bepalen. De één is een koukleum en zit altijd met een dekentje op de bank, de ander loopt het liefst met korte mouwen en is lid van team ‘altijd warm’. Toch heeft temperatuur in huis een ontzettend grote invloed op het lekker in je vel zitten, wij leggen uit.
Bibber een pontje eraf
Leven in een vrieskist wil niemand, maar wist je dat met het verlagen van de verwarming van een paar graden al grote resultaten kan opleveren? De universiteit van Maastricht heeft hier onlangs zelfs onderzoek naar gedaan. Het steeds meer verhogen van de temperaturen in huis zou er zelfs wel eens aan bij kunnen dragen dat we steeds dikker worden.
Hierdoor hoeven namelijk onze lichamen geen extra calorieën meer te verbranden om warm te blijven. Een temperatuur van 19°C is eigenlijk prima voor ons lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat bij die temperatuur we ongeveer 6% meer energie gebruiken om op temperatuur te blijven en dat ga je merken op de lange termijn.
Daarnaast is het bij thuiswerken ook aangetoond dat je véél productiever bent in een frissere omgeving, kortom; Veel redenen om de thermostaat een tikkie terug te geven. Want hadden we het al over de lagere energierekening gehad?
Welke warmte?
Ondanks dat iets frisser fitter maakt, leven we toch in een land waar de verwarming onmisbaar is. Naast de standaard centrale verwarming zijn er tegenwoordig zoveel duurzamere opties verdiep je hierin.
Dit kan veel geld én een goed gevoel opleveren, want dat krijgen wij zeker van ‘groen doen’. Om gas en energie te besparen is het ook goed om niet als eerste reflex te centrale verwarming aan te gooien, maar te kiezen voor een warme trui of een extra voetverwarmertje.
Combineer dit met een kop warme gemberthee en je hebt alle tools om van binnen helemaal op te warmen. Het omhoog gooien van je thermostaat zorgt er namelijk ook voor dat de luchtvochtigheid in je huis verandert, iets wat niet bevorderlijk is voor het lekker in je vel voelen. Je wordt er suf en sloom van.
Daarom, ook voor de echt koukleumen zijn er genoeg healthy opties om niet meteen de algehele verwarming aan te hoeven zetten.
Feeling hot, hot, hot
Soms lijkt het ver weg, maar ook in ons land kan het bloedje heet worden. De airco zien we dan ook steeds vaker terug in het interieur. Inderdaad een dikke aanrader, maar ook een bron van bacteriën en virussen.
Naast koele lucht verspreiden zij namelijk veel meer, dit zijn allemaal zaken die zeker niet aan jouw vitaliteit gaan bijdragen. Investeer dus in een airco van kwaliteit en maak hem regelmatig schoon. Minder kans op virusjes lopen? Kies dan voor een ventilator.
Maar net wat strakker en fitter in je vel? Soms kan een duwtje aan de thermostaat het enige zijn wat nodig is.