Tijden veranderen. Ooit waren afvoerloze haarden niet bepaald de eyecatcher van het interieur. Maar door innovatieve technieken is het vuurbeeld aanmerkelijk verbeterd. Dit type haard op elektriciteit, bio-ethanol of gas is dan ook hot! Niet voor niets. De installatie is een eitje en je kunt de haard meeverhuizen.
Net als een gasvuur is ook een elektrisch vuur tegenwoordig bijna niet meer van een houtvuur te onderscheiden. Ook niet van dichtbij. Modern elektrisch vuur is een technisch hoogstandje dat bij steeds meer mensen in de smaak valt. Het bestaat uit namaakhoutblokken of kolen die gaan gloeien. Achter de blokken is een scherm geplaatst, waarop met lampen, spiegeltjes of waterdamp vuur wordt gesuggereerd. Ook leds hebben in dit segment hun entree gemaakt, met vaak spectaculaire effecten. Met een afvoerpijp tot aan het plafond en een fraaie schouw eromheen is het helemaal zoeken naar de verschillen.
Steeds meer hippe designers verbinden hun naam aan een elektrische haard. Vandaar het fikse aanbod aan strak gevormde sfeervuren. Daarbij is er de keuze uit inzet en vrijstaand. De inzethaard wordt ingebouwd. Het gaat meestal om een metalen kastje. Deze lijkt erg op de bekende inbouwhaard, maar levert beduidend minder installatiewerk op. En de haard kan te allen tijde worden meeverhuisd. Voor de portemonnee is er meer goed nieuws: de nieuwe elektrische haarden verbruiken aanmerkelijk minder stroom. Zon 50 watt per uur en dat is evenveel als een doorsnee gloeilamp. In de warmtestand is dat een ander verhaal. Overigens is het vermogen van de meeste modellen te weinig om een ruimte helemaal te verwarmen.
Elektrische haarden zijn vrijwel overal te plaatsen. Omdat er geen verbranding is, is ook geen afvoerkanaal nodig. De enige vereiste is een stopcontact. Nog meer vrijheid en flexibiliteit bieden de haarden op bio-ethanol. Dit alternatief voor fossiele brandstof gemaakt door fermentatie van bijvoorbeeld suikerriet of tarwe kan op warme belangstelling rekenen. Stooktoestellen op bio-ethanol nemen dan ook een enorme vlucht. Voordelen zijn de echte vlammen en het feit dat je de vuren werkelijk overal neer kunt zetten of hangen waar een vuurtje gewenst is. Een nadeeltje is er ook: de toestellen zijn vooral bedoeld voor de sfeer. Heel erg warm krijg je het er niet van. Het reservoir moet bovendien geregeld worden bijgevuld. Vooralsnog geen optie voor wie de haard vaker wel dan niet wil laten branden. Daarvoor is een afvoerloze gashaard voor aan de wand beter geschikt. Ook deze heeft geen rookkanaal en zelfs geen stopcontact nodig. Een beveiligingssysteem zorgt ervoor dat het sfeervuur automatisch wordt uitgeschakeld zodra het zuurstofniveau onder een gespecificeerd niveau zakt. Afvoerloze gashaarden zijn desalniettemin ongeschikt voor badkamers en slaapkamers.
Kunstwerk of haard? Model Constant van Element 4 is een gashaard die zonder afvoerkanaal als een schilderij aan de muur kan worden gehangen. Zelfs een stopcontact is overbodig. De zwarte natuurstenen omlijsting maakt het plaatje compleet.
Bron: Uw haard.