Het vuurbeeld van de nieuwe generatie gasgestookte kachels en haarden is nauwelijks nog van een echt houtvuur te onderscheiden. Maar aan- en uitzetten vereist slechts één druk op de knop. Voor een uurtje de haard aansteken kan dus prima.
Stoken op gas is schoon, makkelijk en veilig: er kunnen immers geen vonken uit het vuur spatten en zo snel als het vuur aan is, is het ook weer uit. Eén druk op de knop is voldoende om het vuur te regelen of de haard aan of uit te zetten. Dat verklaart meteen het succes van deze populaire brandstof. Gemak dient de mens en afstandsbedieningen waarmee dat vanuit de luie stoel kan is tegenwoordig vaker regel dan uitzondering. Voor het vuurbeeld hoef je het niet te laten.
Dankzij innovatieve technieken laten de meeste gashaarden en -kachels een levendig vlammenspel zien dat vaak niet van echt houtvuur te onderscheiden is. Of je nu voor keramische houtstammen, imitatiedennenappels, -kolen of een strak kiezelbed kiest. Gastoestellen zijn goed regelbaar en daardoor erg efficiënt. In voor- en najaar kan de cv-ketel gewoon op laag blijven, de gashaard zorgt voor voldoende warmte waardoor je op de totale gasrekening kunt besparen.
Voor gastoestellen is uiteraard een gasaansluiting nodig, maar omdat aardgas in ons land de meest gebruikte brandstof is, is de kans groot dat er een aansluiting aanwezig is. Is dit niet het geval, dan zijn er nog gashaarden die geschikt zijn voor propaangas. Voor open haarden en kachels is verder een rookkanaal vereist dat uitkomt boven de nok van het dak. Bij gesloten gaskachels kan het gecombineerde luchttoevoer- en rookafvoerkanaal ook in de gevel uitmonden. Zon concentrisch rookkanaal is dé oplossing voor plaatsen waar geen rookkanaal mogelijk is. Er zijn zelfs gesloten gaskachels waarvoor helemaal geen afvoer nodig is; de rookgassen worden met behulp van een katalysator gezuiverd en in de ruimte teruggeblazen. Voorwaarde is wel dat de juiste ventilatie aanwezig is omdat er heel veel vocht bij vrijkomt.
Bron: Uw haard.